Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Социалните балони" - новите капани в интернет

Снимка: pixabay.com

Т.нар. "социални балони" стават все по-голямо предизвикателство за хората, които искат да избягат от фалшивите новини в интернет. "Социалните балони" работят на принципа, че колкото повече информация виждаме, която подкрепя нашата гледна точка по даден въпрос, толкова повече ставаме сигурни в нея. Но алгоритмите в социалната мрежа работят така, че толкова повече от тази информация виждаме и толкова по-малко от обратната, тоест има някакво затваряне в "социални балони". Това коментира за Радио Варна днес експертът на Центъра за безопасен интернет Петър Кънчев. 

Много е трудн за хората по принцип, не само за децата, да преценят коя информация онлайн е истинска и достоверна и коя не. Как да преценят, къде да потърсят, на кого да повярват? Това са въпроси пред всички нас като потребители на онлайн съдържание, каза още експертът по дигитално-медийна грамотност по повод предстоящото Национално изследване за оценяване на дигитално-медийните компетентности на гимназистите. 

Критичното мислене е основнополагащо за развиване на дигитално-медийна грамотност

Недостатък на нашата образователна система е, че няма акцент върху умения, а върху знания (за НВО се изисква да се изучава страшно много учебен материал) и това има негативен ефект, смята Кънчев.

Десетокласници от 229 паралелки ще участват в Национално изследване за оценяване на дигитално-медийните компетентности на гимназистите, съобщиха от МОН. То ще се проведе между 10 и 20 януари 2022 г. в 170 училища от цялата страна, избрани на случаен принцип.
Учениците трябва да решат онлайн тест за 60 минути. За някои от въпросите се изисква да бъде посочен един от четири възможни отговора, за други - да се избере между две възможности. Има и въпроси, по които от учениците се очаква да напишат лично мнение, подкрепено с аргументи.

Центърът за безопазен интернет има национална телефонна линия за консултиране 124 123. Консултативната линия е платена по 15 ст.н минута, независимо от продължителността на разговора, но анонимна, а експертите са готови да бъдат полезни и да ви подкрепят в намирането на подходящ изход по конкретен казус.Проектът се реализира съвместно от Коалиция за медийна грамотност, Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование и Министерството на образованието и науката.

Целта е да се види нивото на дигиталната медийна грамотност сред гимназистите и тя да се интегрира в обучението по всички учебни предмети.

Друга цел е насочена към развитие на дигиталните компетентности на педагогическите специалисти чрез прилагане на нови технологии, облачни услуги, иновативни дигитални методи на преподаване, интегриране на дигиталната медийна грамотност в обучението по всички учебни предмети и др.

Повече информация можете да видите ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 29-годишна възраст е добре да сме изследвали репродуктивния си капацитет

Превенция на репродуктивното здраве на младите българи – това е целта на новата кампания на Фондация ИСКАМ БЕБЕ, съвместно с Фонд Инвитро към община Варна. През почивните дни те проведоха информационна кампания в Морската градина, насочена към младите хора до 29-годишна възраст. С медийното партньорство на Радио Варна по време на събитието специалисти в..

публикувано на 30.09.24 в 07:58
Варна

Почетоха паметта на загиналите мотористи във Варна, Добрич и Бургас

Варненски мотоклубове отбелязоха Деня в памет на загиналите мотористи – 29 септември пред паметника "Ангелски криле", който се намира на панорамната площадка по пътя към квартал „Галата”. Помен отслужи отец Ясен Керчев. Вечерта от 20.30 часа ще се съберат там отново, съобщават от мотоклубовете в града. Денят в памет на загиналите..

публикувано на 29.09.24 в 15:21

252 бебета са родени с помощта на Фонд „Инвитро Варна“ през последните 10 години

Празничен концерт на входа на Морската градина във Варна, организиран от фондация "Искам бебе" и община Варна, отбеляза 10-годишнината от създаването на общинския фонд ин витро. За последните 10 години фонд „Инвитро – Варна“ е финансирал лечението на 861 двойки с репродуктивни затруднения, 2,2 милиона лева са отпуснати от Общинския съвет, за..

публикувано на 29.09.24 в 13:52

Ирландия наложи на "Мета" глоба в размер на 91 милиона евро

Американският технологичен гигант "Мета" (Meta), който е собственик на "Фейсбук" (Facebook), получи глоба в размер на 91 милиона евро (102 милиона долара) от ирландската Комисия за защита на данните, съобщи ДПА. Глобата е наложена, тъй като е установено, че по невнимание "Мета" е съхранявала в своите вътрешни системи потребителски пароли,..

публикувано на 29.09.24 в 12:52

Фонд „Инвитро Варна“ празнува 10 години с проява на входа на Морската градина

Празник по повод 10 години от създаването на Фонд „Инвитро Варна“ ще се проведе между 11.00 и 13.00 часа на входа на Морската градина във Варна днес. Събитието ще отбележи важния принос на най-успешния общински фонд за подкрепата на стотици семейства от Варна и региона. През последното десетилетие Фонд „Инвитро Варна“ е финансирал лечението..

публикувано на 29.09.24 в 10:30

Отбелязваме Световния ден на сърцето

На 29 септември отбелязваме Деня на сърцето. Инициативата е глобална и е създадена от Световната федерация по сърце (World Heart Federation) с цел да повиши осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания и значението на грижата за сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания, като инфаркт и инсулт, са една от водещите причини за смърт в света,..

публикувано на 29.09.24 в 09:56
В Силистра започва кампания за превенция на телефонните измами.

Двойно увеличение на телефонните измами

"Трябва хората да проверят дали телефонния номер е на техен близък или роднина. Има приложения, през които може да се провери. Измамниците стават все по-изобретателни". За това предупреди Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в 'Национална полиция. По думите ѝ от началото на годината до края на месец август са извършени общо 188 измами,..

публикувано на 28.09.24 в 15:45