Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт в Добрич в памет на Петко Стайнов

С концерт на Българския камерен оркестър добричката общественост ще отбележи 125-годишнината от рождението на композитора и публицист академик Петко Стайнов. Събитието е организирано съвместно от фондация „Петко Груев Стайнов“ и диригента на оркестъра маестро Иван Янакиев.

Незрящият майстор на тоновото изкуство Петко Стайнов е признат като един от най-видните класици на българската музикална култура, допринесъл изключително много за създаването на българския музикален стил. Значимата му роля се определя преди всичко от самобитното му творчество. Той поставя началото на българската симфонична музика и има основополагаща роля за формирането и за развитието на хоровото дело у нас. Петко Стайнов е и първият директор на Народната опера. Добрич е поредният град, който ще отбележи неговата годишнина. Концертът на Българския камерен оркестър е тази вечер от 18.30 часа в Огледалната зала „Нели Божкова“. Продажба на билети ще се извършва на място.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Освободен" - новият сингъл на група Innerglow

Група Innerglow издаде своя нов сингъл “Освободен”, с който официално поставя начало на лятото. Песента бе сред финалистите в конкурса Пролет на БНР. Музиката е тази, която ни помага да преодолеем трудностите в живота и да ги приемаме  по-леко. Самите ние сме толкова задължени на музиката, затова че ни е извеждала от много трудни моменти,..

публикувано на 08.06.24 в 18:09

The Center представя най-новия си танцов спектакъл във Варна

Училището за танци и модерна култура The Center ще представи пред варненска публика новия си танцов спектакъл – "RGB". Събитието ще се проведе на 22-ри юни, събота, от 19:30 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център. "RGB" e концептуален спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда във вдъхновяващо..

публикувано на 08.06.24 в 15:40

Анатолий Станкулов и приятели благотворително в Балчик за изложбата „Изкуство в помощ на изкуството“

От 10 до 25 юни в галерия „Тихото гнездо“ на Двореца – Балчик ще бъде експонирана изложба, част от Националната благотворителна платформа „Изкуство в помощ на изкуството“. Платформата е проект на Фондация „Имеон-Балкани“ и обединява усилията на едни от най-значимите съвременни български автори в областта на визуалните изкуства в България и главно на..

публикувано на 07.06.24 в 15:42
Двореца в Балчик

Тържествена вечер, посветена на чешката култура в Балчик

Чешките дни на културата, които се провеждат в Балчик от 1 до 9 юни, тази вечер ще бъдат официално закритие от 17.00 часа в галерия „Тихото гнездо“. Приятелството на Държавния културен институт „Двореца“ с Чехия и нейната история е култура е дългогодишно, като през 2024-а се отбелязват десет години от творческото и институционално партньорство със..

публикувано на 07.06.24 в 15:41

Цензурата в изкуството преди и сега

„Цензурата в изкуството преди и сега“ – по тази тема дискутираха участници в Международния театрален фестивал „Варненско лято". Изкуствата от всички епохи се сблъскват с ограничения, които в по-голяма или по-малка степен обществото им налага. Историята на изкуствата ясно ни показва различните граници на артистичната свобода, а религиозната,..

публикувано на 06.06.24 в 14:44

Чешки деца-художници показват сътвореното от пленер в Балчик

 В галерия „Тихото гнездо“ на Двореца в Балчик на 7 юни от 17 часа ще бъдат официално закрити Чешките дни на културата (1-9 юни).  Приятелството на Държавния културен институт с Чехия и нейната история и култура е дългогодишно, а през 2024 г. се отбелязват 10 години от творческото и институционално партньорство със Средното училището по стъкларство,..

публикувано на 04.06.24 в 15:40

Китарното дуо Виктория Парушева и Милица Каменова с награда професионален студиен запис от Радио Варна

Наградата на БНР - Радио Варна за най-добро представяне на 36-ото издание на Традиционния музикален фестивал „Дни на класическата китара” - Варна получи китарното дуо Виктория Парушева и Милица Каменова , 11. клас – възпитаници на НУИ „Добри Христов” – гр. Варна от класа по китара на Севдалин Стефанов . От 31 май до 2 юни 2024 г. се проведе 36-ото..

обновено на 04.06.24 в 15:17