Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българска кухня на световно ниво от италианци

2
Снимка: Висше училище по мениджмънт

Всяка кухня трябва да се развива. Разбира се традициите са в основата, но винаги трябва да се върви напред. Това е веруюто на световноизвестните шеф-готвачи Джанфранко и Анна Киарини, които са във Варна, за да разкрият тънкостите на кулинарията пред студентите от кулинарните програми на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт. Пред студентите двамата приготвиха сладолет от чушки. 

Джанфранко и Анна Киарини са готвили за емира на Кувейт и редица президентски и кралски семейства. Джанфранко и Анна Киарини са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в близо 115 страни по света. 

Джанфранко и Анна Киарини са от Италия. През 2015-та година посещават Банско и се влюбват в страната ни. Купуват старо училище в село Девино, област Търговище и го превръщат в семеен ресторант за десетима гости. Където използват традиционни български рецепти, но добавят и по нещо коренно различно, разказва Джанфранко Киарини.

„В нашия ресторант идват възрастни жени, с техните дъщери по различни поводи като например годишнини и ни казват, че са щастливи да видят съставки, които те са използвали в своето готвене, и то по толкова хубав и вкусен начин, за който не са си представяли.” 

Според семейство Киарини България е тръгнала по добър път на развитие. Тя се намира в период на ренесанс.

„България има нов премиер от Канада, развива се IT индустрията, жените заемат отговорни позиции. Страната се развива към добро, времето на мутрите остана назад.  Кухнята обаче на една страна е нейната визитна картичка. С нашата експертиза искаме българската кухня да се появи на световната карта и да се съревновава с , нидерландската, италианската, английската, испанската и френската, и България да се гордее с кухнята си и с ресторанти с 5 „Мишлен” звезди." 

„Няма прогрес без традиции, трябва база и трябва да се учиш от старите хора. Първият кулинарен учител на шеф Джанфранко е баба му. Във всяка национална кухня има място за домашни рецепти. И в същото време място за развитие. Модерната кухня е тази, която привлича вниманието. Не можеш да сравняваш изискан ресторант с улична будка за хранене. Но и двете имат място в националната кухня, въпреки че са толкова различни. Един посещава едното място, друг – другото, но и двете са важни за позиционирането на страната на кулинарната карта.

Според шеф Джанфранко Киарини храната в един ресторант си остава най-важна, но в нейната основа е продуктът, от който тя се приготвя. За това семейството се опитва в своя бутиков ресторант да покаже уникалността на българските продукти. Като превръща клиентите в приятели.

"Бяхме почетени като най добрия нов ресторант в България. В нощта на „Бакхус наградите”, трябваше да решим, дали да работим за десетте клиенти, колкото е капацитетът на ресторанта ни или да пътуваме до София за награждаването. Избрахме клиентите си и да работим за тях. Клиентите са приоритет. Не мога да съм пред камерите, а да няма кой да сготви на моите клиенти. Аз съм готвач и мястото ми е в кухнята,не на екрана.”

„С популярността на телевизионните кулинарни предавания, много хора просто гледат, а не знаят за историята на готвачите на екрана и какво им е коствало, за да са там. Мнозина са на екрана без да са постигнали нещо особено. Много млади готвачи искат да са мастър шефове още след първата си година в готварското училище.”

„Егото е винаги проблем. Навсякъде по света. Винаги е проблем, когато си мислиш, че разбираш повече от гостите си, от собствената си кулинарна традиция, от всеки друг. Ресторант без клиенти е като градина без цветя - безсмислен. За това е необходимо винаги да си добре настроен към гостите. В нашия ресторант следваме много ясна философия -  всеки знае, че идва като клиент, а си тръгва като наш приятел.”

Ресторантът на Джанфранко и Анна Киарини в село Девино, област Търговище е претендент за престижната звезда „Мишлен“.

Репортажът и в звук:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Слаба реколта от грозде очакват в Североизтока

Тази година реколтата от бяло грозде в Североизточна България ще бъде значително по-слаба от обичайната. Причината е сланата през април, която е нанесла сериозни щети върху лозовите масиви. Добивите няма да надхвърлят 300–400 килограма от декар – почти наполовина по-малко от нормалното. Това съобщи за Радио Варна Петьо Бошнаков, председател на..

публикувано на 25.08.25 в 16:56

С месец се удължава срокът за забраната за износ на инсулин и някои антибиотици

Срокът на забраната за износ на инсулин и някои антибиотици е удължен с още един месец - до 24 септември, със заповед на министъра на здравеопазването Силви Кирилов,  публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването .  В заповедта инсулините и аналозите им са посочени с търговските им наименования. От вносителите и производителите е изискана..

публикувано на 25.08.25 в 16:40

Снимки и истории на младежи от приемни семейства представят във Варна

Варна е домакин на фотоизложбата „ПроменениТЕ – за живота след приемната грижа“, която беше открита днес в 11:30 ч. в сградата на Община Варна. Експозицията, подредена в Информационния център за граждани, представя 20 портретни фотографии на младежи, напускащи системата на приемната грижа след завършване на средното си образование. Всяка снимка е..

публикувано на 25.08.25 в 16:35

Бронзова статуетка на богиня от гръцко-римския пантеон откриха на Калиакра

Археологическа експедиция, ръководена от доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей (НИМ), откри масивна бронзова статуетка на богиня от гръцко-римския пантеон. Артефактът е намерен в жилищни помещения в т.нар. „Златен сектор“ на Калиакра, съобщиха от екипа на НИМ. Откритието разкрива нови ценни факти за живота на..

публикувано на 25.08.25 в 16:28

Задържаният за смъртта на Динко Георгиев от Генерал Тошево остава за постоянно в ареста

Окръжният съд в Добрич остави за постоянно в ареста задържания за смъртта на 67-годишния Динко Георгиев, починал след настъпил междусъседски конфликт. Инцидентът е станал след направена забележка за вдигане на шум на 13 август в Генерал Тошево. Два дни по-късно нападнатият мъж почина в болницата в Добрич. В Генерал Тошево настояха за справедлив..

публикувано на 25.08.25 в 15:29

Възможни са затруднения при купуването на е-винетки и маршрутни карти

На 27 и 28 август през нощта са възможни затруднения при купуването на електронни винетки и маршрутни карти, съобщават от националното тол управление. И в двата дни затруднения е възможно да има след 20 часа.  По тази причина тол управлението препоръчва на шофьорите, на които им предстои пътуване, да купят предварително необходимата им винетка.

публикувано на 25.08.25 в 14:55
Снимката е илюстративна

На извънредна комисия ще обсъдят проблемите с боклука във Варна

Временната комисия "Опазване и възпроизводство на околната среда" ще бъде свикана извънредно в опит за набелязване на конкретни мерки и действия за предотвратяване на нерегламентираното замърсяване на Варна. Заседанието е предвидено за 15.30 часа в сряда, 27 август, и ще се проведе в зала "Пленарна" в Община Варна, съобщи за Радио Варна общинският..

публикувано на 25.08.25 в 14:20