Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българска кухня на световно ниво от италианци

2
Снимка: Висше училище по мениджмънт

Всяка кухня трябва да се развива. Разбира се традициите са в основата, но винаги трябва да се върви напред. Това е веруюто на световноизвестните шеф-готвачи Джанфранко и Анна Киарини, които са във Варна, за да разкрият тънкостите на кулинарията пред студентите от кулинарните програми на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт. Пред студентите двамата приготвиха сладолет от чушки. 

Джанфранко и Анна Киарини са готвили за емира на Кувейт и редица президентски и кралски семейства. Джанфранко и Анна Киарини са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в близо 115 страни по света. 

Джанфранко и Анна Киарини са от Италия. През 2015-та година посещават Банско и се влюбват в страната ни. Купуват старо училище в село Девино, област Търговище и го превръщат в семеен ресторант за десетима гости. Където използват традиционни български рецепти, но добавят и по нещо коренно различно, разказва Джанфранко Киарини.

„В нашия ресторант идват възрастни жени, с техните дъщери по различни поводи като например годишнини и ни казват, че са щастливи да видят съставки, които те са използвали в своето готвене, и то по толкова хубав и вкусен начин, за който не са си представяли.” 

Според семейство Киарини България е тръгнала по добър път на развитие. Тя се намира в период на ренесанс.

„България има нов премиер от Канада, развива се IT индустрията, жените заемат отговорни позиции. Страната се развива към добро, времето на мутрите остана назад.  Кухнята обаче на една страна е нейната визитна картичка. С нашата експертиза искаме българската кухня да се появи на световната карта и да се съревновава с , нидерландската, италианската, английската, испанската и френската, и България да се гордее с кухнята си и с ресторанти с 5 „Мишлен” звезди." 

„Няма прогрес без традиции, трябва база и трябва да се учиш от старите хора. Първият кулинарен учител на шеф Джанфранко е баба му. Във всяка национална кухня има място за домашни рецепти. И в същото време място за развитие. Модерната кухня е тази, която привлича вниманието. Не можеш да сравняваш изискан ресторант с улична будка за хранене. Но и двете имат място в националната кухня, въпреки че са толкова различни. Един посещава едното място, друг – другото, но и двете са важни за позиционирането на страната на кулинарната карта.

Според шеф Джанфранко Киарини храната в един ресторант си остава най-важна, но в нейната основа е продуктът, от който тя се приготвя. За това семейството се опитва в своя бутиков ресторант да покаже уникалността на българските продукти. Като превръща клиентите в приятели.

"Бяхме почетени като най добрия нов ресторант в България. В нощта на „Бакхус наградите”, трябваше да решим, дали да работим за десетте клиенти, колкото е капацитетът на ресторанта ни или да пътуваме до София за награждаването. Избрахме клиентите си и да работим за тях. Клиентите са приоритет. Не мога да съм пред камерите, а да няма кой да сготви на моите клиенти. Аз съм готвач и мястото ми е в кухнята,не на екрана.”

„С популярността на телевизионните кулинарни предавания, много хора просто гледат, а не знаят за историята на готвачите на екрана и какво им е коствало, за да са там. Мнозина са на екрана без да са постигнали нещо особено. Много млади готвачи искат да са мастър шефове още след първата си година в готварското училище.”

„Егото е винаги проблем. Навсякъде по света. Винаги е проблем, когато си мислиш, че разбираш повече от гостите си, от собствената си кулинарна традиция, от всеки друг. Ресторант без клиенти е като градина без цветя - безсмислен. За това е необходимо винаги да си добре настроен към гостите. В нашия ресторант следваме много ясна философия -  всеки знае, че идва като клиент, а си тръгва като наш приятел.”

Ресторантът на Джанфранко и Анна Киарини в село Девино, област Търговище е претендент за престижната звезда „Мишлен“.

Репортажът и в звук:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
НИК 421

НИК „Св. св. Кирил и Методий“ се завърна във Варна от третата си експедиция до Антарктида (ВИДЕО)

Във Варна бе посрещнат първият български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) от третата му експедиция до Антарктида, съобщиха от Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“.   Очакваше се плавателният съд да акостира в 10,00 часа сутринта, но лошо време забави пристигането му. С тържествен военен ритуал,..

публикувано на 11.04.25 в 17:57

Изписаха двама от пострадалите в Кочани, настанени за лечение във Варна

От тримата пострадали при пожара в Кочани, Северна Македония, които бяха хоспитализирани във Военна болница във Варна, двама са изписани преди дни, а лечението на третия пациент все още продължава в болницата. Един от пациентите, който е бил в УМБАЛ „Св. Георги“, е изписан вчера. Състоянието на другите двама е стабилно и са изведени от реанимация...

публикувано на 11.04.25 в 17:46
Снимката е илюстративна

На първо четене: 17-годишните вече с книжка, но ще карат само с придружител

След поредните смъртни случаи на пътя, депутатите спешно прекрояват Закона за движение по пътищата , предаде БНР. Основните акценти в предложенията са кметовете на общини да могат също да осъществяват контрола по пътищата, да се ползват общинските камери за това. Приета е средната скорост, която да бъде измервана от камерите на ТОЛ-системата...

публикувано на 11.04.25 в 17:41

Много обещания, но нито капка асфалт в село Куманово

Пътната инфраструктура периодично се превръща в актуална тема за обществото. За съжаление, това най-често става когато има трагични случаи. В аксаковското село Куманово от години хората се борят за...асфалт. Мария Николова е сред най-активните в това отношение, а преди три години тя беше сред тези, които бяха в предпротестна готовност,..

публикувано на 11.04.25 в 17:30

Читалището в балчишкото село Гурково все още очаква спасителния си ремонт

Читалище „Свобода – 1897“ в село Гурково, община Балчик – едно от най-старите в областта, продължава да е под заплаха от затваряне, тъй като в поставения срок - март 2025 година, не е изпълнено предписанието на Регионалната здравна инспекция в Добрич. То гласи да бъдат взети спешни мерки по укрепване на зданието, строено в средата на миналия век ...

публикувано на 11.04.25 в 17:22

Утре затварят някои централни булеварди във Варна за началото на мотосезона

Във връзка с откриването на Мотосезон 2025 на 12.04.2025 г. (събота) от 11:00 ч. до 13:00 ч. ще бъде преустановено движението на МПС на площад "Св.Св.Кирил и Методий". Затворени ще бъдат и следните улици и булеварди в центъра на Варна:  1. Бул. „Вл. Варненчик" - в отсечката от бул. „Съборни" до площад "Св. Св. Кирил и Методий";  2. Бул. „Христо Ботев"..

публикувано на 11.04.25 в 17:02

Ще има ли "Галата" нов парк

Община Варна и Сдружение с нестопанска цел „Парк Борисова градина - Галата“ могат да си сътрудничат в доизграждането и поддръжката на парка в кв. „Галата“. Това стана ясно по време на редовния месечен приемен ден на кмета Благомир Коцев, съобщават от общинския пресцентър. От сдружението разказаха, че със свое решение през месец май 2023 г. Общинският..

публикувано на 11.04.25 в 17:00