Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българска кухня на световно ниво от италианци

2
Снимка: Висше училище по мениджмънт

Всяка кухня трябва да се развива. Разбира се традициите са в основата, но винаги трябва да се върви напред. Това е веруюто на световноизвестните шеф-готвачи Джанфранко и Анна Киарини, които са във Варна, за да разкрият тънкостите на кулинарията пред студентите от кулинарните програми на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт. Пред студентите двамата приготвиха сладолет от чушки. 

Джанфранко и Анна Киарини са готвили за емира на Кувейт и редица президентски и кралски семейства. Джанфранко и Анна Киарини са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в близо 115 страни по света. 

Джанфранко и Анна Киарини са от Италия. През 2015-та година посещават Банско и се влюбват в страната ни. Купуват старо училище в село Девино, област Търговище и го превръщат в семеен ресторант за десетима гости. Където използват традиционни български рецепти, но добавят и по нещо коренно различно, разказва Джанфранко Киарини.

„В нашия ресторант идват възрастни жени, с техните дъщери по различни поводи като например годишнини и ни казват, че са щастливи да видят съставки, които те са използвали в своето готвене, и то по толкова хубав и вкусен начин, за който не са си представяли.” 

Според семейство Киарини България е тръгнала по добър път на развитие. Тя се намира в период на ренесанс.

„България има нов премиер от Канада, развива се IT индустрията, жените заемат отговорни позиции. Страната се развива към добро, времето на мутрите остана назад.  Кухнята обаче на една страна е нейната визитна картичка. С нашата експертиза искаме българската кухня да се появи на световната карта и да се съревновава с , нидерландската, италианската, английската, испанската и френската, и България да се гордее с кухнята си и с ресторанти с 5 „Мишлен” звезди." 

„Няма прогрес без традиции, трябва база и трябва да се учиш от старите хора. Първият кулинарен учител на шеф Джанфранко е баба му. Във всяка национална кухня има място за домашни рецепти. И в същото време място за развитие. Модерната кухня е тази, която привлича вниманието. Не можеш да сравняваш изискан ресторант с улична будка за хранене. Но и двете имат място в националната кухня, въпреки че са толкова различни. Един посещава едното място, друг – другото, но и двете са важни за позиционирането на страната на кулинарната карта.

Според шеф Джанфранко Киарини храната в един ресторант си остава най-важна, но в нейната основа е продуктът, от който тя се приготвя. За това семейството се опитва в своя бутиков ресторант да покаже уникалността на българските продукти. Като превръща клиентите в приятели.

"Бяхме почетени като най добрия нов ресторант в България. В нощта на „Бакхус наградите”, трябваше да решим, дали да работим за десетте клиенти, колкото е капацитетът на ресторанта ни или да пътуваме до София за награждаването. Избрахме клиентите си и да работим за тях. Клиентите са приоритет. Не мога да съм пред камерите, а да няма кой да сготви на моите клиенти. Аз съм готвач и мястото ми е в кухнята,не на екрана.”

„С популярността на телевизионните кулинарни предавания, много хора просто гледат, а не знаят за историята на готвачите на екрана и какво им е коствало, за да са там. Мнозина са на екрана без да са постигнали нещо особено. Много млади готвачи искат да са мастър шефове още след първата си година в готварското училище.”

„Егото е винаги проблем. Навсякъде по света. Винаги е проблем, когато си мислиш, че разбираш повече от гостите си, от собствената си кулинарна традиция, от всеки друг. Ресторант без клиенти е като градина без цветя - безсмислен. За това е необходимо винаги да си добре настроен към гостите. В нашия ресторант следваме много ясна философия -  всеки знае, че идва като клиент, а си тръгва като наш приятел.”

Ресторантът на Джанфранко и Анна Киарини в село Девино, област Търговище е претендент за престижната звезда „Мишлен“.

Репортажът и в звук:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж поругава системно параклиса "Свето Преображение" в кв.Младост

Сигнал за системни набези спрямо параклиса "Свето Преображение" в кв.Младост подаде в Радио Варна църковният певец Андрей Петков. Извършител е мъж на видима възраст между 30 и 40 години. В тъмната част на денонощието, когато параклисът е затворен, мъжът идва заплюва портата му и я залива с течност, която носи в бутилка. Това разказа Петков,..

публикувано на 20.08.25 в 12:46

Министерският съвет предлага ген. Емил Тонев да бъде преназначен за началник на НСО

Министерският съвет ще предложи на президента за началник на Националната служба за охрана да бъде преназначен генерал Емил Тонев, съобщи премиерът Росен Желязков, цитиран от БНР.   "Такова съгласие е изискано от президента и е част от процедурата, предвидена в Закона за националната служба за охрана. Министерският съвет ще изпълни този ангажимент,..

публикувано на 20.08.25 в 12:21
Снимката е илюстративна

Държавата настоява за нова регулация за атракционните дейности

След случая със загинало дете при падане от парашут край Южния плаж на Несебър, Министерският съвет иска нова нормативна регулация на дейността на атракционните дейности.  Затова премиерът Росен Желязков ще възложи на ресорните министерства и агенции да анализират и да предложат промени в законите до края на този летен сезон.  "Инцидент като този..

публикувано на 20.08.25 в 11:14

Пазаруваме все повече хранителни продукти на промоция

През последните три месеца се наблюдава сериозно раздвижване на потребителската култура у нас, а промоционалните обороти се увеличават драстично.  Това коментира за Радио Варна Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Благодарение на тази активна намеса на гражданите се надявам да бъдат пресечени..

публикувано на 20.08.25 в 11:05

Финансов анализатор: В България липсва антиинфлационна политика

В България липсва антиинфлационна политика, дискусия по тази тема отсъства. Това коментира за Радио Варна  финансовият анализатор Веселин Моров. Според него ясен контрол на Министерството на финансите в това отношение няма, а ограничаването на инфлацията трябва да бъде приоритет. По думите на специалиста българската икономика се развива с по-бързи..

публикувано на 20.08.25 в 10:30
Снимката е илюстративна

Варненец: Морето изхвърли 25 обезглавени бебета делфини на Кара дере

Трупове на 25 бебета делфини са изхвърлени от морето на брега на плажа в местността Кара дере. Това твърди Стефан Маринов, който се натъква на зловещата гледка на 14 и 15 август. Според него те са станали жертва на оплитане в рибарски мрежи, тъй като по телата им са останали следи. По думите му още по-плашещ момент е, че делфинчетата са били обезглавени...

публикувано на 20.08.25 в 09:40
Тигров комар

Боклуците и събралата се в тях вода - основна причина за популацията на комари в градовете

Отпадъците и събралата се вода в тях са сред основните фактори за увеличената популация на комарите в градовете. Една малка опаковка от кроасан например е идеален развъдник за тигровите комари, които най-много ни измъчват през лятото, обобщи за Радио Варна и предаването "Новият ден" главен инспектор Мария Иванова от Регионалната здравна инспекция във..

публикувано на 20.08.25 в 09:10