С оглед на събитията в Украйна, тази година Националният празник на България - 3 март, предизвиква много смесени и разнопосочни чувства и емоции сред българите.
Според историкът Станка Димитрова, не бива да се прави паралел между събитията по време на Руско-турската освободителна война и сеганшната сложна обстановка в Европа.
„Датата 3 март е неотделима част от нашата история. Не бива да я забравяме. Въпреки сложната обстановка в момента, датата не губи своето значение. Друг е въпросът дали ще я почитаме със същата сила и сърдечност”, коментира Станка Димитрова.
Трябва ли 3 март да бъде националният празник на българите?
Този въпрос е повод за множество спорове между историците от години. Заради войната в Украйна, той отново е на дневен ред.
"Дали 3 март ще остане национален празник на България, е решение, което трябва да се вземе на високо институционално и държавно ниво", смята Станка Димитрова.
„България има и други дати, с които може да се гордее”, каза Димитрова и даде за пример Денят на съединението (6 септември), както и Денят на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност (24 май).
„Без значение дали ще бъде национален празник или не, 3 март слага край на една война, а на политическата карта се появява нова държава – България”, каза още Станка Димитрова и припомни, че българите са допринесли не по-малко за своето освобождение.
„Обстановката в Европа в момента е тревожна. Много хора негодуват срещу случващото се между Русия и Украйна, но 3 март е твърде далеч във времето за да правим някакви паралели”, коментира още Димитрова.
Тя определи датата като водораздел старата и новата българска държава.
Станка Димитрова изрази недоумението си от решението на ръководството на Националния военноисторически музей да не отвори врати навръх националния празник на България.
Чуйте интервюто на Иван Барбов със Станка Димитрова:
Графика, но не съвсем – така Емануела Ковач определя новите си творби, които е подготвила за първата си самостоятелна изложба във Варна. „Кръстих изложбата „Love is“, защото всичко е любов. Това са фрагменти от моя живот, които обичам. Ще ги представя по един нетрадиционен начин. В процеса на работата си забелязах колко красива изглежда металната плоча..
От нещо ако те е страх, направи го! С това мото Кристиян преодолява много препятствия в своите пътувания и не крие пристрастията си към Централна Америка. Уникално кафе, специфична храна, разнообразие от подправки - това са част от причините да се потопим в тропическия климат на Гватемала. Освен физическите предизвикателства Кристиян опитва да..
Интервю с Eric Bass (SHINEDOWN, ERIC BASS PRESENTS) Американската рок банда SHINEDOWN ще издаде през тази година осмия си албум. Докато работата по него напредва, басистът на бандата Eric Bass изкара соловия „I Had a Name“ под името ERIC BASS PRESENTS. Точно той е поводът за специалното интервю, което Eric Bass даде за „От другата страна“...
Интервю с Max Cavalera (SOULFLY, CAVALERA CONSPIRACY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. За тези, които не са чували, няма да обясняваме. За тези, които са чували – е безсмислено да обясняваме. Тогава направо на темата – на 8 юли SOULFLY, племето на Max, ще се разсели в „Маймунарника“ в София за поредния български..
Легендарният първи албум на Атлас „Кукла” ще оживее отново за феновете на българския рок от началото на 90-те години. Някога издаден само на касетка, сега „Кукла” ще бъде преиздаден за първи път с ремастериран звук на винил и компакт диск . Над новото издание на „Кукла” работят двама дългогодишни фенове на Атлас, а плочата е произведена в “Rakamakafon”,..
Интервю с Anders Johansson (TUNGSTEN, екс-Yngwie Malmsteen, екс-MANOWAR) TUNGSTEN се събират през 2019 година, без да броим трите години преди това под друго име. Групата има вече четири албума, последният „The Grand Inferno“ излезе през 2024. През тази година бандата за първи път ще свири в България. Мястото е село Могилово, а събитието,..
Варненецът Калоян Колев отива на финал на международна надпревара по приготвяне на паеля във Валенсия през септември. Този негов успех поставя Варна в топ 12 по приготвяне на паеля в света. Квалификацията се проведе в Бургас в два кръга, а шеф Колев побеждава в последния кръг с паеля със 100% български продукти - заек, токачка, черен трюфел и черен..