Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Илиев, БДЗП: Окастрянето и премахването на дървета в градовете вреди повече на хората, отколкото на птиците

ptici

Окастрянето на дърветата, вкл. на премахване на целите им корони, не вреди толкова на градските птици, колкото на качеството на живот на хората в тези райони. Птиците в градовете са концентрирани в парковете. В жилищните райони, където се случва окастрянето или премахването на дървета, не оказва чак такова влияние, защото по тях не гнездят толкова много птици. Те предпочитат по-обширни площи, каквито са градските паркове. Има определени видове, които се срещат около блоковете, по улиците, но те най-често гнездят на сгради, а не по самите дървета. Това каза за Радио Варна Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците.

Но със сигурност обезлесяването на градската среда е нещо, което ни връща назад във времето като манталитет и като мислене, отбеляза орнитологът по повод Седмицата на гората. Защото в Западна Европа, за където претендираме, че сме тръгнали или дори почти стигнали тези практики са отдавна забравени и по-скоро се стимулира обратния процес - на залесяване на всички възможни места в градската среда, защото подобряват човешкия живот.

Най-популярните градски птици са врабчетата, гугутките, синигерите, черния бързолет, а във Варна и чайките

 Седмицата на гората продължава до 10-ти април 2022 г. и т.г. е с мотото „АЗ 💚ГОРАТА!“

Основните заплахиза птиците са инсектицидите употребявани в земеделието, бракониерите, поставянето на отровни примамки за хищни бозайници (вълци, чакали, лисици и др.) с цел опазване на стада и електропроводите, посочи Михаил Илиев.

В България в момента има около 20 вида застрашени от изчезване птици, сред които обикновената гургулица, полската патица, египетския лешояд и къдроглавия пеликан.

Популацията на полските птици в последните години е намаляла с около 40% в цяла Европа. Това се дължи на употребата на инсектициди в земеделието, начина на обработването на земите, каза Илиев. Той даде пример с окрупняването на парцелите и превръщането им с огромни моноблокове, засети само с една култура, липсата на ивиците с дървета между тях и разораването на синорите, както и разораването на пасища и ливади с цел да се усвои по-голяма територия, макар че често тя е камениста и плодородна, но субсидиите в крайна сметка вървят и за тези земи, допълни орнитологът.
През нашата страна преминават два пътя на прелетните птици - Виа Аристотелис в Западна България и Виа Понтика - един от главните маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка, който минава покрай Черноморското ни крайбрежие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15