Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата на ОУ "Св. Иван Рилски" отново бе обект на разгорещена дискусия в зала "Пленарна"


Основната тема на заседанието на ПК „Наука и образование” към варненския Общински съвет бе свързана със съдбата на ОУ „Св. Иван Рилски” и тази другите две - V ПЕГЧЕ "Йоан Екзарх" и ОУ "Г. С. Раковски". В зала „Пленарна” се чу мнението на голяма част от учителите, както и на директори от Варна, а и на бивши възпитаници на въпросното училище. Едно от твърденията, на учител, който работи повече от 40-сет години в "Св. Иван Рилски" е, че преди 100% от учащите са били от всички райони на града и не от етносите, а сега след т.нар. интеграция на децата от ромски произход в училището 99% от тях са именно роми.

"Структурата на образователната система е такава и се придържаме към нея", бе отговорът на директора на Дирекция „Младежки дейности и образование” Лилия Христова. Тя подчерта, че ако сега не се смени адреса на ОУ "Св. Иван Рилски", то просто ще бъде закрито след година - две, защото няма желаещи да учат в него. Проблемът не е с районирането на ОУ„Св. Иван Рилски”, а е синдикален, каза още Лилия Христова.

"Данните преди това предложение са предварително събирани, но когато започнаха разговорите на дирекция "Образование" с колектива на училището имаше разминавания", отбеляза Елена Кенарова – началник на Дирекция „Образование”. "Ние направихме тези проверки и преди взимане на решението, преди още да го изпратим до МОН, ние стъпихме на едно становище от 2015г. за намаляване на броя на учениците, на подлежащите в района, като включихме изследването на ИУ-Варна за демографското развитие на районите в морската ни столица, в който броят на подлежащите намалява. Този район е точно такъв и Община Варна не е стъпила на други факти", подчерта Елена Кенарова. 

По време на заседанието на ПК "Наука и образование" думата взеха още директорите на V ЕГ "Йоан Екзарх" и ОУ "Георги Раковски", чиято сграда трябва да бъде преместена в нова на мястото на ОУ "Св. Иван Рилски". 

Галина Германова - директор на V ЕГ "Йоан Екзарх" заяви: "В нашата сграда, която е с 35 класни стаи имаме над 1 800 деца. Нашето училище е с около 900 деца, толкова приблизително има и в основното училище. Ако тръгнем от Наредбата за приобщаващото образование, ние сме длъжни да осигурим време за консултации на учителите, както и превантивни консултации за учениците, занимания по интереси, физкултурен салон – няма къде да се случва всичко това", подерта Германова. "Едносменният режим – има подписано коалиционно споразумение за него. За нас това, в сегашната ситуация, няма как да се случи. Малко кабинети и зали, които се ползват от две училища в една сграда, са крайно недостатъчни. Оттук нататък нямаме кабинети, а само класни стаи. Има Наредба, която ние няма как да спазваме в този ни вид", категорична бе Галина Германова.

Директорът на ОУ "Г. С. Раковски" Димитър Димитров потвърди думите на Галина Германова, а техният колега Петко Петков, който освен, че е директор на СОУ "Климент Охридски" е и общински съветник припомни, че районирането бе направено именно от директори преди години. "Община Варна само прие онова, което ние предложихме. Факт е, че образователната мрежа в Община Варна има нужда от сериозна оптимизация", добави Петков. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава бреговият етап на учението ,,БРИЗ 2024“

Днес и утре продължава бреговия етап на учението ,,БРИЗ 2024“ с провеждане на работни срещи за планиране на съвместни задачи и с цел повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието между Военноморските сили на участващите в учението страни, както и отработване на междуведомственото сътрудничество и взаимодействието с правителствените и..

публикувано на 06.07.24 в 16:12

Почетоха паметта на митрополит Кирил

Заупокойна литургия и панихида отслужи в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, по повод навършването на 11 години от кончината на неговия предшественик митрополит Кирил. По-късно митрополит Йоан отслужи и трисагий на гроба на митрополит Кирил на старите гробища в морската столица...

публикувано на 06.07.24 в 15:32
доц. Иво Инджов

Иво Инджов: ДПС ще се разцепи, ако Доган не изхвърли Пеевски

„ Ще има развръзка на кризата в ДПС, но тя ще се случи постепенно. Логично е Ахмед Доган да отговори по някакъв начин и този начин ще бъде отстраняването на Делян Пеевски от ръководството на ДПС. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът доц. Иво Инджов. Според него има два варианта за разрешаване на проблемите в ДПС: „Единият..

публикувано на 06.07.24 в 14:43

Пожар изпепели 100 дка пшеница в Балчишко

Голям пожар в землището между балчишките села Сенокос и Соколово. Един екип на балчишката пожарна е на мястото. Няма данни за пострадали, съобщи началникът на службата в Балчик Стелиян Стойчев. Сигналът е подаден на телефон 112 от пътуващ в посока Добрич - Балчик.  По данни на кмета на село Сенокос Красимир Георгиев на..

публикувано на 06.07.24 в 14:16
Мая Димитрова

Мая Димитрова: БСП ще опита да състави експертен кабинет, ако получи третия мандат

„Нищо не гарантира, че президентът ще даде мандата на БСП. Обикновено БСП получава мандат в последните три години, но нямаме никакви гаранции коя политическа партия ще го получи сега. Ако мандатът ни бъде даден като отговорна политическа партия, след решение на Националния съвет, така е по устав, ще положим всички усилия да има правителство...

публикувано на 06.07.24 в 14:15

В 12 часа - 29 градуса във Варна и Добрич

В 12 часа в Русе термометрите отчетоха 31 градуса; във Варна, Добрич, Шумен и Силистра 29; в Бургас, Ахтопол и Разград 28 градуса, а в Шабла и на носовете Калиакра и Емине 27 градуса. Във Варна атмосферното налягане в 1017 hPa, по-високо от средното за м.юли 1008 hPa, до края на деня ще остане без съществена промяна. О тносителната..

публикувано на 06.07.24 в 13:53
Даниел Лорер

Даниел Лорер: Ситуацията в следващия парламент ще е още по-сложна

Вторият проучвателен мандат за правителство ще последва съдбата на първия. ПП/ДБ няма намерение да прави опити за реализация на третия мандат. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна народният представител от ПП/ДБ Даниел Лорер. На последните парламентарни избори коалицията изгуби над 300 хиляди гласа. Анализ на този изборен резултат..

публикувано на 06.07.24 в 13:50