Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За книгите, роботите и една поема

| обновено на 26.04.22 в 16:22

Всяка година на 23 април светът отдава чест на двама от колосите на световната литература – на този ден в една и съща година (1616 г.) са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. През 1995 г. ЮНЕСКО провъзгласява тази дата за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването му почитаме просвещението и културните традиции на книгите като най-важното и значимо средство за съхранение и разпространение на знанието.

По този повод гости на предаването Улица "Събота" бяха десетокласничката от Частна профилирана гимназия “Антоан дьо Сент-Екзюпери” Елисавета Станева и нейният учител по Български език и литература Даниел Димитров, който е и автор на "Нещо за четене" - месечната рубрика на предаването, посветена на интересни и вдъхновяващи книги.

Даниел Димитров: Според мен българската култура е орисана да бъде култура на книгата. Тя така и се заражда - с една православна и книжовна същност. Така че това е българският дух. Книгата е неизменна част от нашата култура, от нашето минало, настояще и, сигурен съм, нашето бъдеще. Фредерик Дъглас казва, че след като се научиш да четеш, ще бъдеш вечно свободен. Иска ми се да възприемам книгата именно така - като възможност за освобождение, за познание, за докосване до нови светове - минали и бъдещи.

Елисавета е активно четящ млад човек. Но тя също така e увлечена и от писането - нейната поема "Ум или сърце?", написана на ангийски език, е публикувана и издадена в сборник, включващ всички наградени творби от най-значимия литературен конкурс за млади автори в Люксембург - "Prix Laurence". През 2020 г., докато Елисавета живее и учи там, нейната поема печели "Награда на журито за съвременна тематика и стил на писане".

Елисавета Станева: Започнах да пиша поемата малко преди ковид пандемията, тогава бях на 14. В клас по Английски език ни бяха дали за домашно да напишем поема, свързана с роботите и технологиите. До този момент никога не бях писала поема, така че изобщо не бях сигурна какво ще се получи. Но когато започнах да пиша, просто не можех да спра. В крайна сметка учителят ми много хареса поемата и ми предложи да участвам на един конкурс с нея. Записах се и се класирах за следващия етап - представяне в зала с пубика пред жури от писатели. Поемата ми зае четвърто място и така намери място в сборника и беше издадена.

Поемата "Ум или сърце" засяга темата за екологията и опазването на околната среда. Пренася ни във времето на един бъдещ антиутопичен свят, в който роботите и технологиите контролират света, а Елисавета споделя своите страхове за това, какво може да се случи при една подобна ситуация, която не е много далеч от сегашната действителност.

Целия разговор с Елисавета Станева и Даниел Димитров чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа днес, 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Викторини, арт работилници и игри организират във варненския зоопарк в неделя

Викторини, анимация с песни и танци, гатанки, игри и арт работилници са предвидили организаторите на Щастливото еко училище “Свят непознат” в своя втори урок по природолюбие, който ще се проведе на 19 май, неделя от 11 до 14 часа на зелената поляна във варненския зоопарк. Децата ще се запознаят с приказния свят на пеперудите и ще научат интересни..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56

Във Варна изследват безплатно за ХИВ/СПИН

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе днес, а неин организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и доброволци..

публикувано на 16.05.24 в 10:35