Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Майстори готвачи приготвят специалитети за Седмицата на ресторантите във Варна

Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята е посетителите да опитат най-много и разнообразни вкусове в различните заведения. Един от организаторите Николай Коев казва, че има засилен интерес на любителите на фестивала след паузата, причинена от пандемията.

„Завръща се със страшна сила, жаждата за социален живот е изявена и се радвам, че успяхме да го направим. Резервациите продължават да валят. Вече са близо 600, отдавна минахме 1000 души и продължават“, разказва Николай Коев.

Всички ресторанти имат желание да участват. Ние като организатори обходихме и обиколихме някъде около 50 ресторанта в трите града. Поканихме всички, които са характерни, интересни, нови ресторанти с нови менюта, които заслужават да бъдат посетени и за наша радост повече от половината се съгласиха - най-добрите, така че гостите ще имат удоволствието да опитат интересни неща. Прекрасни са менютата, допълва организаторът на събитието.

Николай Коев сподели, че в България вече има ресторанти на световно ниво и дори няколко, които кандидатстват за звезда Мишлен.

Според шеф Здравко Койчев – един от майсторите готвачи във Варна, Седмицата на ресторантите е добра възможност заведенията да презентират своите кухни. Специално за фестивала той разработва Европейско и Азиатско меню.

Менютата по регламент са тристепенни. Ние решихме тази година да предложим като комплимент всяко едно от двете менюта за нашите посетители. Те ще бъдат дегустационни порции да опитат нещо по специално, обяснява шеф готвачът.

Тези комплименти се наричат амюз (амюз буш от фр.е.). В меню Европа това е класическата френска лучена супа, а в меню Азия тайландска супа нар. Том юн.

„Амюз буш е подписа на главния готвач представя себе си в малка порция, да кажем хапка“, допълва шеф. Койчев.

Форматът Restaurant week води началото си от преди около 30 години в Ню Йорк. Бързо печели популярност в цяла Америка, а по-късно завладява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива. В България се провежда за 9-и път.

Подробностите чуйте в репортажа на Олга Добрева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кучето Мая, намерено в Балчик, което чака своя осиновител

Спешна благотворителна мартенска кампания за животните в Балчик

Сдружението "Малките големи", което стопанисва котешкия приют в Балчик, призовават за подкрепа в изхранването на бездомни животни, тъй като са поели грижи и за безстопанствени кучета. Имат нужда от доброволци, храна, пясък за тоалетни, осиновители - физически и виртуални, приемни домове за стресирани и травмирани животни. От там напомнят, че са..

публикувано на 25.02.25 в 16:00

Театралите на IV ЕГ с рекорден брой награди от Националния конкурс за ученически театър на испански език

Театралният състав на Четвърта езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри" във Варна се завърна от 25-ия Национален конкурс за ученически театър на испански език с рекорден брой награди. Той се проведе в София между 20 и 22 февруари в учебния театър на Националната академия за театрално и филмово изкуство. Постановката "Проклятието на пеперудата" от..

публикувано на 25.02.25 в 13:24

Област Варна - първа в страната по коефициент на заетост и трета по брой на заетите лица

Област Варна е на първо място по коефициент на заетост в страната, а  по брой на заетите е на трето място след област София (столица) и област Пловдив. Това сочат данните на Териториалното статистическо бюро - Североизток за четвъртото тримесечие на 2024 г.  Общият брой на заетите лица в област Варна през четвъртото тримесечие на 2024 г. е 229.7..

публикувано на 25.02.25 в 12:42

26-годишен младеж от Балчик се нуждае от средства за бъбречна трансплантация

Максималната помощ от 1000 лева по правилника на Общинския съвет в Балчик ще бъдат осигурени от местния бюджет, за да се помогне за лечението на 26-годишен младеж от Балчик, който набира средства за бъбречна трансплантация. Кристиян Костадинов страда от ранна детска възраст от хронично бъбречно заболяване, което прогресира до тежка бъбречна..

публикувано на 25.02.25 в 12:29

Децата от ДГ „Петър Берон“ гостуваха на възрастните хора от Дом „Гергана“

Родители, учители и деца от 1-ва “Б” група на варненската детска градина №17 „Петър Берон“ посетиха тази неделя Дома за възрастни хора „Гергана“. Визитата е осъществена в рамките на  инициативата на екипа на детското заведение "Малки истории за доброто, доброто тръгва от теб".  Начинанието е вдъхновено от желанието на учителите да възпитат и приучат..

публикувано на 25.02.25 в 09:07

Бестселърът "Скаутство за момчета" на лорд Бейдън-Пауъл с първо издание на български език

Организацията на българските скаути отпразнува Международния ден на скаутството с представяне на първото издание на български език на бестселъра на 20-и век - "Скаутство за момчета" с автор лорд Бейдън-Пауъл.  "Скаутство за момчета" оказва глобално влияние и продължава да вдъхновява поколения скаути по света. Тази книга е наръчник, който комбинира..

публикувано на 24.02.25 в 17:30

В навечерието на 3 март ученици в Балчик призоваха за обединение: Да не се делим по религия, етнос и език

В навечерието на Националния празник Трети март ученици отбелязаха 147 години от Освобождението на Балчик от петвековното иго на османските турци. Това се случва в мразовития 31 януари 1878 година, когото с камбанен звън, хляб и сол балчиклии посрещат с неописуема радост освободителните руски войски. Трябва да се борим за идеологическата и..

публикувано на 24.02.25 в 16:11