Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Борисова отваря "Врата към Бер"

„Врата към Бер“ е първият роман на Яна Е. Борисова, той ще бъде представен на 5 юни във Варна. „Създадох Бер в момент на лично освобождаване, когато се отказах от страха да обичам. Създадох Бер силна и едновременно с това уязвима, защото в крехката тъга и чувствителност на всяка жена аз откривам дълбока красота. Посвещавам „Врата към Бер“ на всички нейни читатели, които не се страхуват, че в любовта ще бъдат наричани луди“, пише в края на романа си Яна Борисова. А едно от посланията в историята е „Любовта е време, в което всичко се случва навреме".

"Врата към Бер" е история, която написах като писмо в 70 страници. В писмото обикновено няма диалози. После дойдоха разговорите и историята се превърна в роман от 216 стр. Това все още не ме прави писател. Оставам жената, която чете и разказва истории, разхожда кучето си и обича семейството си“- споделя Яна.

Светлана Вълкова разговаря с авторката в предаването за култура „Гравитация нула“:

За какво е този роман – за любовта, за живота?

По-скоро роман за човека, който живее и в живота си обича. Аз не го възприемам като любовен роман, защото за мен всичко в живота тръгва от любов, после как ще се трансформира тази любов – може да бъде омраза, може да бъде гняв, може да се превърне в безразличие, може да се превърне в липса на желание за живот, може да ти даде два живота или седем, като на котките... Тук всички сме обичали и знаем прекрасно какво е животът и как се вписва любовта в него.

Аз в началото наистина започнах да говоря за тази книга като за книга за любовта. Моят редактор каза: „Не знам защо я определяш така?“. Той има право да каже това, защото знае как обичам, много добре знае какво мисля за любовта. За мен това не е обичайно понятие, което хората остойностиха по различен начин, много от нас я обезценяват, много от нас си мислят, че е само между мъж и жена, а изобщо не е така.

Затова в един момент си дадох сметка, че това не е книга за любовта, не е и книга за живота, защото завършва с края на живота на тази жена. Но дори и в този край има много живот. Читателите се чувстват тъжни не от финала, а от път, по който е минала героинята и от емоциите, които има.

Коя е Бер?

Това е много сладка история. В началото читателите ме питаха „Къде се намира Бер?“. Те мислят, че Бер е място, защото заглавието звучи така – „Врата към Бер“. Това е една хубава метафора, защото всички сме някакво място и някой пътува към нас. Как стига, как влиза, как си тръгва... много прилича на нашето пътуване, човешкото.

„Врата към Бер“ е врата към теб самата. Как я виждаш сега – широко отворена или леко открехната?

Вратата към мен винаги е открехната, тя не е широко отворена. Аз създавам впечатлението на човек, който може да прегърне всеки, но всъщност не съм такава.

Може би трябва да се опиташ да прегърнеш себе си...

Попитаха ме на представянето в Пловдив: „В тази книга има много интересни пътеписи, тя цялата е едно пътуване към човека. Ти къде искаш да отидеш?“. И аз казах: „Много искам да се върна в себе си, защото в момента аз стоя извън себе си.“  

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:


Яна Борисова е родена на 15.06.1977 г. във Варна. Завършва специалност "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересите ѝ са свързани с публична реч, предизборни стратегии и кампании. Голямата любов в работата ѝ са 11-те години като водещ и репортер в БНР - Радио Варна. През 2016-та Яна създава Креактив ПР – ателие за ПР и в него определя себе си като разказвач на бизнес истории. През ноември 2021-ва пише своя първи роман, включвайки в него един от най-четените си пътеписи и една любов в Азия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45