Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Другата София

Варненската певица София Димитрова разказва за двете си големи страсти извън музиката

4
Снимка: HarrySun

София Димитрова започва музикалния си път като оперна певица. Възпитаник е на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна. По-късно в продължение на 15 години живее в Ню Йорк. Изнася концерти в Италия, Швейцария, Португалия, Испания, САЩ, Англия, Шотландия. Тя винаги е била привърженик на свободата във всичките ѝ форми и това я кара да излезе от рамките на класическата музика и да се насочи към джаза. След завръщането си във Варна участва активно в музикалния живот на града със своя солов проект, както и с джаз групата Sofistics. Зад гърба си има два авторски албума - "Return" (2019) и "Open Your Eyes" (2020).

Но освен музиката, София има и други страсти в живота си. Една от тях е конната езда. София от малка има досег до коне, тъй като сестрите ѝ яздят, но тя като цигулар дълго време се въздържа от подобни спортове заради риска от фрактура. Преди 13 години, обаче, решава, че не може да отлага повече и започва занимания с коне. А след като се завръща окончателно във Варна се захваща по-сериозно с няколко вида конен спорт, но това, което печели сърцето ѝ, е язденето за издържливост. От тази година София официално се състезава в тази дисциплина с арабския си кон Табиш.

Когато започнах да се състезавам осъзнах, че трябва да имам собствен кон. Помолих инструктора си Николай Узунов да ми помогне в избора и чухме, че в с. Дебнево, Троянско, се продава кон. Отидохме и когато се доближих до животното, то просто си постави главата на рамото ми. В този момент разбрах, че това е моят кон.

Връзката между човека и коня е много силна. По време на езда ритъмът на сърцата им се синхронизира и колкото повече прекарват заедно, толкова по-силно двата организма се свързват. Звучи невероятно, но понякога, когато си помисля за някаква маневра, явно го подсказвам несъзнателно с тялото си, но без да давам каквато и да била команда към коня, той изпълнява желанието ми.



Друга страст на София Димитрова е кулинарията, и по-специално десертите. Любовта ѝ към готвенето датира от ранна възраст, когато попива всичко, което майка ѝ и баба ѝ приготвят вкъщи. С годините тя по естествен път поема ролята на готвача в семейството и се превръща в кулинарен гуру за всичките си приятели, изкушени от сладките десерти. А по време на пандемията ѝ хрумва идеята да започне да споделя тези умения в социалните мрежи.

В това време, в което всеки беше принуден да си остане вкъщи, ми се искаше да бъда полезна с нещо на хората. Реших да започна да правя видеа с любимите си рецепти и да ги споделям с приятелите си, които също като мен бяха затворени в домовете си. Първите рецепти бяха на десерти, които те най-много обичаха да си похапват, когато ми идваха на гости. Така се родиха каналите Sofistic Bakes в Instagram и TikTok.



И накрая за музиката, макар че за София тя винаги стои на първо място. Наскоро тя представи на живо пред варненска публика авторските си песни в нови аранжименти заедно с Чавдар Гочев (китара) и Веселин Атанасов (клавишни). И макар че тримата се събират специално за това представяне, още след първата репетиция разбират, че ще продължат да работят заедно. Идеите идват една след друга и една от тях е двамата с Чавдар да започнат да композират заедно музика. В момента София работи върху нови песни, които ще бъдат завършени именно с тези музиканти.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваяшки събор в Дюлино

Десетки хора, част от които представители на етнографската група ваяци се събраха на традиционен събор в Дюлино.  Всеки представя това, което умее най-добре - песни, музика, танци, занаяти. Ваяците или вайковците, наречени така от акад. Любомир Милетич, наричат самите себе си кавадари, разказва организаторът на събора Емилия Павлова. Думата означава..

публикувано на 18.05.24 в 15:55

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа днес, 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Викторини, арт работилници и игри организират във варненския зоопарк в неделя

Викторини, анимация с песни и танци, гатанки, игри и арт работилници са предвидили организаторите на Щастливото еко училище “Свят непознат” в своя втори урок по природолюбие, който ще се проведе на 19 май, неделя от 11 до 14 часа на зелената поляна във варненския зоопарк. Децата ще се запознаят с приказния свят на пеперудите и ще научат интересни..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56