Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плувен маратон „Галата-Варна“,82-ро издание

Автор:

Днес имаше пресконференция във връзка с предстоящото 80-ро издание на плувния маратон „Галата -Варна“. Главен съдия на вода ще е командващият на щаба на ВМС Камен Кукуров, а съдия на суша ще е Вили Цеков. Освен двамата днес на пресконференцията присъстваха още Кристиан Димитров-директор на дирекция „Спорт“, Валентин Енчев от морска администрация, Филип Ромбауд-президент на ПСК „Черно море“. той всъщност анонсира предстоящата поредна плувна проява, която предшества маратона „Галата-Варна“, а именно „1000х1000“. Всъщност новото в тази плувна надпревара е че за първи път тя има рекламно лице и това е националната шампионка и рекордьорка по плуване на „Черно море“ Бояна Кирчева.

За маратона „Галата-Варна“ тази година има записала се участничка от Сингапур, като чуждите участници са от 10 страни.

**********

210 участници от 10 държави се регистрираха предварително за маратона Галата – Варна на 7 август. 48 часа преди затваряне на онлайн платформата в стартовия лист имаше представители на Белгия, Холандия, Великобритания, Германия, Дания, Турция, Русия, Украйна, Сингапур и България. Това стана ясно по време на пресконференция, която се проведе в Юнашкия салон.
Регистрацията приключва в 17 ч на 4 август.
Сборният пункт – Рибарско пристанище „Карантината”, отваря в 6,30 ч. на 7 август, а потвърждаването на регистрацията е до 9,00 ч. Стартът ще бъде даден в 9,30 ч след подробен инструктаж.
Победителите в 82-ото издание на международния плувен маратон Галата – Варна ще си разпределят награден фонд от 6800 лв.
Организатори на маратона са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море“. Председател на Организационния комитет е кметът на Варна Иван Портних.
Победителите – мъж и жена получават парични награди от по: I място – 1000 лв.; ІІ място – 700 лв.; ІІІ място – 500 лв.; ІV място – 400 лв.; V място – 300 лв.; VІ място – 200 лв.
С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по  100 лв. 200 лв. е бонусът за плувец с увреждания, толкова получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона.
Награда ще има и от семейството на великана на българското маратонско плуване Добри Динев.
Финалът е на плаж Буните (Буна 2), където ще се проведе и церемонията по награждаване от 12,00 ч.
„Маратонът Галата – Варна е невероятно предизвикателство! Моето участие се превърна в ритуал – тази година ще плувам за единайсти път. Идеята, че трябва да преплувам Галата – Варна, ме държи фокусиран през годината, като поддържам теглото си повече или по-малко под контрол. Намалявам захарите и живея здравословно. Отличен мотиватор е! Всеки има своя причина да преплува Галата – Варна, но това е най-старата варненска традиция и всеки, който може, трябва да преплува маратона поне веднъж. Пригответе се! Хванете вълната!”, коментира по време на пресконференцията председателят на УС на клуба организатор ПСК „Черно море” – Филип Ромбаут.
Ден по-рано, на 6 август е 6-ото издание на плувния празник 1000 х 1000. Събитието, което няма състезателен характер, ще се проведе на Южния плаж (до ресторант „Мистър Баба”) във Варна. Идеята за преплуването е на председателя на УС на плувния шампион на България ПСК „Черно море“ Филип Ромбаут.
Записването стартира на място в 8,30 ч и ще продължи до 10 ч.
В 10,15 ще бъде даден стартът.
В незабравимо преживяване за участниците обещава да превърне плувния празник 1000 х 1000 генералният спонсор на събитието – фондация Lucky Hunt. Тази година шоу акцентът, вплетен в програмата, ще бъде още по-атрактивен. Участници и зрители ще се потопят в магията на латино страстите, наслаждавайки се на шампионите от КСТ „Денс Моушън Варна“ – Полина Кимова и Велизар Георгиев и техните млади възпитаници.
Веднага след преплуването на дистанцията световният шампион по майсторене на неустоими деликатеси от тесто, най-титулованият майстор на пици – Анатоли Колев, ще сюрпризира гостите с дегустация на пица Маргарита.
„Миналата година над 400 души участваха в 1000 х 1000, така че бавно, но сигурно всяко лято се приближаваме към целта – 1000 души да преплуват 1000 м навътре в морето. От тях 250 бяха деца под 12 г.! На 6 август носете своята усмивка и елате да се присъедините към нас. Заедно с Lucky Hunt Projects и много други компании това събитие ще бъде истински празник с много атрактивни награди за участниците!”, обещава генераторът на идеята Филип Ромбаут. И акцентира, че фондация Lucky Hunt, чийто основател и главен двигател Светлана Хънт, вече години наред не се концентрира единствено върху бездомните животни, а се обръща и към децата.
„Когато вляза да плувам, виждам до мен и деца на 8 г., и хора на 70 г., които с удоволствие плуват в морето. Вярвам, че и тази година ще е така, а хубавите емоции са гарантирани”, каза още Ромбаут.
Плувният празник 1000 х 1000 се организира с изключителното съдействие на концесионера на плажната ивица „Лазурен бряг 91“.
В края на програмата е най-атрактивният елемент – тегленето на томбола с номерата на всички участници, която ще раздаде десетки фантастични награди!
По време на пресконференцията началникът на щаба на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров, който е главен съдия на маратона по море, благодари на ВМС, Гранична полиция, Морска администрация, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и БЧК, че осигуряват безопасността на маратона.
„Маратонът е успешен, когато финишират толкова участници, колкото са стартирали”, коментира кап. Кукуров.
Благодаря на всички, които участват в организацията на събитията – тя е многопластова и е изключително отговорен ангажимент! Пожелавам и тази година безпроблемно протичане на проявите и щастливи участници!, заяви главният съдия на маратона Вили Цеков.
Шефът на общинската дирекция „Спорт“ Кристиян Димитров бе категоричен, че съвместно – ВМС, ПСК „Черно море” и Община Варна, осигуряват перфектна организация на маратона Галата – Варна и плувния празник 1000 х 1000, който се превърна в пракрасна традиция.
Кап. Валентин Енчев, директор на Морска администрация, заяви, че по време на Плувен уикенд 2022 г. трафикът на кораби ще бъде затворен с оглед подсигуряване пълната безопасност на участниците.
Бояна Кирчева, рекламно лице на Плувен уикенд 2022, шампион на България по плуване с отбора на ПСК „Черно море” сподели, че е участвала и в маратона, и в 1000 х 1000 и ги нарече фантастична емоция.
„Това лято мотото на плувния уикенд е „Хвани вълната!”. Приветствам всички подрастващи да се включат със семействата си в този невероятен празник, който предстои във Варна. Емоцията е незабравима!”, допълни Бояна.
Надежда Парушева, дългогодишен организатор на маратона, изрази задоволството си, че и тази година организацията е безупречна. И благодари на Пристанище Варна, Фолтски арсенал и Пристанищна инфраструктура, че са се присъединили към събитията и подсигуряват много награди за участниците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представяме ви националките на България-девойки по ппажен хандбал ( ВИДЕО)

Във Варна утре започва Европейското първенство по плажен хандбал за юноши и девойки. Надпреварата е на Южния плаж. Нашите национални отбори са в отлична спортна форма и дават заявка за медали тази година, макар че това ще е доста трудна задача. Днес ви срещаме с отбора на България-девойки, който откриваме на плажа и разговаряме с момичетата..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Благотворителен турнир по футбол във Варна

Във Варна в рамките на три дни се провежда благотворителен футболен турнир с участието на три възрастови групи деца. Те и техните родители са съпричастни с помощта която трябва да се даде на една млада дама Антония. Тя се нуждае от трансплантация на костен мозък. Днес на търг бяха продадени топка с автограф от Димитър Бербатов, две футболни..

публикувано на 03.07.24 в 08:06

България с медал в Нови Сад

Алан Джабиев донесе първи медал за България от европейското за юноши в Нови сад - бронз.В решителната схватка за отличието състезателят на ЦСКА се наложи над украинеца Дмитро Стрижекозин с 3:1, като поведе с 3:0 още след първата част.  Съперникът му е бронзов медалист от европейско първенство за кадети и пети в света за същата възраст от 2022-а.А..

публикувано на 03.07.24 в 08:03

Съставите на българските отбори за Европейското първенство във Варна

В навечерието на Европейското първенство по хандбал във Варна напрежението се покачва. Българските отбори имат претенции тази година и се надяват да влизат в зоната на медалите. Юношеските ни гарнитури вече направиха по три тренировки на официалните терени на шамипона на Южния плаж във Варна.Тук можете да видите съставите на националните отбори по..

публикувано на 03.07.24 в 08:02

Турция изпрати Австрия към Виена

Турция се класира на четвъртфиналите на Евро 2024. Те направиха невероятен мач срещу Австрия и спечелиха с 2:1. Турската команда се измества в Берлин, където в събота ще срещнат Нидерландия. Мерих Демирал (1’, 59’) рализира двата гола за нашите съседи, а почетното попадение за австрийците бе дело на Михаел Грегорич (66’). Така Турция се..

публикувано на 03.07.24 в 07:52

Националите ни по плажен хандбал тренират с настроение (ВИДЕО)

Във Варна този четвъртък стартира Европейското първенство по плажен хандбал за юноши и девойки. И двата български отбора са готови и имат сериозни амбиции за този шампионат. Юношите днес също тренираха на официалния стадион на Южен плаж - Варна. Преди тях това направи девическия тим. Настроението при нашите състезатели и изключително позитивно и всички..

публикувано на 02.07.24 в 21:42

За Румъния Европейското първенство приключи

Румъния загуби от Нидерлания с 0:3 в Мюнхен в среща от осминафиналите на Евро 2024. Коди Гакпо откри резултата в 20-ата минута, а резервата Донийл Мален се разписа в 83-ата минута и в продължението.

публикувано на 02.07.24 в 21:32