Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правна клиника за пострадали от домашно насилие

3
Снимка: архив

„Правна клиника“ за пострадали от домашно насилие вече е част от инициативите на Фондация „Асоциация Анимус“ за намаляване на насилието. А то се задълбочи, в контекста на Covid-19 и настъпилата икономическа криза, отбелязва Надежда Стойчева, клиничен психолог и директор на "Анимус". Правната клиника предоставя безплатно юридическо и психологическо консултиране, както и процесуално представителство по Закона за защита от домашно насилие. По сегашния закон пострадалото лице трябва да подаде молба в срок от един месец след инцидента, но много често тези молби се отказват от съда, защото не са надлежно направени. Участвали сме в работната група по изменение и допълнение на закона, като искаме удължаване на този срок до три месеца. За съжаление три години това не може да влезе в Народното събрание, така че държавата ни е длъжница на жертвите. Това смята Надежда Стойчева. Именно този закон може да спре насилието, аргументира се тя.

Правната клиника е иновативна услуга, с която бързо да се помага на жертвите

Тя ще е достъпна и за жертви на насилие от страната, като консултациите могат да бъдат проведени по вайбър, обясни Стойчева. Услугата се финансира от Общински съвет-София, но той е дал съгласието си да се работи и всички от страната, които потърсят помощ. Клиниката вече работи, проектът е до края на т.г., но се надяваме на продължение и догодина, поясни Стойчева.

Ръководителят на "Анимус" коментира и убийството на жена във Велинград. Повечето от медиите и институциите не смеят да нарекат това домашно насилие, защото това е някогашен интимен партньор.
Нашето законодателство не иска да признае случаите при интимна връзка за домашно насилие и смята, че само при съжителство има такова 
Рано или късно трябва да признаем това, че когато има убити жени и има интимна връзка, може да се говори за насилие върху жени, това се нарича "фемицид". Това не е заложено в изменение и допълнение на този закон, който очакваме да поправи част от нещата. В Европа и САЩ интимната връзка влиза в домашното насилие, отбеляза Стойчева. Тя коментира, че у нас има сериозна съпротива. Това се дължи на патриархалния модел и на фалшивите новини, че ако интимната връзка я споменем в закона вътре ще влязат и хомосексуалните двойки. А сред тях също има сериозни случаи на насилие. Ние приемаме всички случаи на насилие, но законодателството ни не е синхронизирано в този вариант, допълни експертът.
 
"Правна клиника" предоставя безплатно следните услуги:

1.  Юридическо консултиране

2.  Процесуално представителство по Закона за защита от домашно насилие

3.  Психологическо консултиране

4.  Информиране по социални въпроси

Всеки, който желае, може да се свърже с Правната клиника на 02 983 52 05; на 02 983 54 05; и на 00359 878 670 571 от понеделник до петък от 9 часа до 17.30 часа.


По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Местят дом "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата му

Местят дом за стари хора "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата. До началото на 2026 г. хората от Дом „Гергана“ ще влязат в модерна и уютна сграда след основен ремонт за над 7,68 млн. лв. по Плана за възстановяване. За нас грижата за възрастните хора и хората с увреждания е приоритет, казва заместник-кметът по социални дейности..

публикувано на 05.07.24 в 17:20

Във Варна отбелязаха 133 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

С военен ритуал и полагане на цветя и венци във Варна бе отбелязана 133-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков. Събитието се състоя на паметника-барелеф на бележития българин, поставен пред сградата на Щаба на Военноморските сили в морската столица. На церемонията присъстваха заместник-кметът Илия Коев, областният управител..

публикувано на 05.07.24 в 13:37

Наследнички на Райна Княгиня

През 2018 година в Плевен деца ушиха 740-метров национален трибагреник. Знамето е носено в тържествено шествие през центъра на града по време на празненствата за 3 март. Това е неофициален рекорд за най-дълго българско знаме. Тази неделя, обаче, той ще бъде подобрен. Инициативата е на клуб по народни танци от Варна, ушили още по-дълъг..

публикувано на 05.07.24 в 10:20

Днес е Международния ден на бикините

На днешната дата отбелязваме един странен, но превърнал се в традиция празник - Международния ден на бикините. Датата е избрана неслучайно, тъй като на 5 юли е годишнина от представянето на бански костюм от две части, дело на френския дизайнер Луи Реард през 1946 година. Името му идва от атола Бикини в Тихия океан, на който САЩ осъществява опит..

публикувано на 05.07.24 в 07:19

Благотворителен футболен турнир помага на млада майка от Варна да оздравее

Млада майка от Варна се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък. Сумата за лечението е непосилна за семейството, което има нужда от помощ.  Антония Марчева има малко дете на 1 година, което безкрайно обича. Нуждае се спешно от интервенцията, за да продължи да води нормален живот и да се грижи за детето си. "Тя е много привързана към мен и се..

публикувано на 04.07.24 в 14:54

Канят варненци на публична дискусия за ремонта на част от ул. „Сирма войвода“

Публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“ ще се проведе днес от 1 8,00 часа на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев". Поканени за участие са всички жители на района. Целта на  дискусията е да бъдат изложени..

публикувано на 04.07.24 в 11:26

Жена рани крака си на ръждясало желязо, стърчащо от пясъка на варненския плаж

Жена нарани крака си на стърчащ ръждясал метален прът от чадър на плажа до втора буна във Варна. Останките от конструкцията са вбити в пясъка, затрупани и трудно забележими.  Когато минах,  изобщо не видях желязото, ожулих си левия крак, разказа Светла Йорданова. С подръчни средства обозначава опасния обект, за да бъдат избегнати по-сериозни инциденти...

публикувано на 04.07.24 в 09:46