Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История и спорт сред природата край Варна безплатно за младежи

Безплатни туристически обиколки на Аладжа манастир и природен парк „Златни пясъци“ организира Сдружение „Непознатите“. Проявите са в рамките на проект, чиято цел е чрез спортни туристически преходи и информация за културните и други обекти да се създаде интерес на младите хора към спорта, природата и културно-историческото наследство. Проектът цели още да накара младите хора да създават собствени приключения, спортни инициативи и други дейности чрез неформално обучение и методика, каза за радио Варна Галин Димитров от Сдружение „Непознатите“. Има предвидена богата програма за запознаване с историята на Аладжа манастир и природен парк “Златни пясъци”, осигурен е екскурзовод, каза още Димитров. Включени са дискусии и форми за неформално обучение на младежи. Как да се ориентирате в гората, как да разпознавате дървесните видове, как да черпите енергия от тях, как изглеждат горските обитатели и кое е типичното за тях са част от познанияат, които участниците в проекта получават.

Първата обиколка показа, че има млади хора от Варна, които никога не са посещавали двата обекта или са били много малки, когато са ходили там и не помнят нищо, разказа Галин Димитров. След първото събитие интересът от младежите да се включат в следващо е много по-голям и най-вероятно ще се наложи да направим допълнителни турове, каза още той.

Предстои да се направят туристически обиколки и за хора с увреждания, макар че и двата обекта – Аладжа манастир и ПП „Златни пясъци“ не са пригодени за хора с двигателни увреждания. Сдружение „Непознатите“ е в диалог и с директори на училища, които да организират групи с ученици за посещения на двата обекта.


Снимките са на Сдружение "Непознатите"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлана Горанова

Светлана Горанова, която влюбва децата в математиката

Обичате ли математиката? Повтаряли ли са ви като дете, че "всичко е математика"? Някога забавлявали ли сте се да построявате триъгълници и други геометрични фигури с... тялото си? Светлана Горанова може да ви научи на всичко това. Младата жена е от семейство на математици и педагози и винаги е обичала математиката. Споделя, че времето за решаване на..

публикувано на 10.10.24 в 10:30

Доброволци ще чистят плажа до ролбата във Варна в събота

Акция по почистване на плажната ивица в района на ролбата във Варна ще извършат седм организации в събота (12.10.2024г.) от 16:00ч. Организатори са Еко Клъстер България и Национален спортен клъстер. Към инициативата ще се включат и деца от три спортни клуба, както и представители на НПО сектора. Това е инициатива на Европейската комисия,..

публикувано на 10.10.24 в 08:28

Необичаен цъфтеж на плодни дръвчета през есента

Обикновено при костилковите и при семковите видове, този цъфтеж е необичайен и се случва в края на есента, когато има комбинация от много събрани топли дни и валежи. Тези плодни пъпки се развиват за около 300 дена от началото на лятото, есента, зимата и пролетта. Но, при съчетание на топло и влажно време процесът на развитие се ускорява за около 60..

публикувано на 10.10.24 в 07:54

Първа официална среща с Марго (Фотогалерия)

Двумесечното леопардче Марго, което се роди във Варненския зоопарк през юли, беше официално представено днес от директора на общинското предприятие "Зоопарк и спасителен център" Иванка Стоянова. Това е второ раждане за майката Киара, която е на 11 години, и за бащата Икар. Двойката пристигна във Варна преди две години от Словакия на размножителен..

обновено на 09.10.24 в 16:31

Нобелът за химия е за моделиране на протеините с изкуствен интелект

Нобеловата награда за химия беше присъдена на американеците Дейвид Бейкър и Джон М. Джъмпър и на британеца Демис Хасабис, за техните изследвания на протеиновите структури. Бейкър е отличен „за компютърно проектиране на протеини“, а Демис Хасабис и Джон М. Джъмпър - за работата им по „предсказване на протеинови структури“ с помощта на изкуствен..

публикувано на 09.10.24 в 14:49

В Сенокос пак са без вода

Очакваме от управляващите да наблегнат на малките населени места. Това коментира кметът на балчишкото село Сенокос Красимир Георгиев по повод ниската активност от последните извънредни парламентарни избори на 9 юни т.г. и очертаващата се такава и на поредните такива на 27 октомври 2024 год. „Нашето село последно гласуваха под 30 на сто. Хората..

публикувано на 09.10.24 в 14:28

Бизнесът скочи срещу драстичните разходи и дефицита на държавата

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изразява дълбока загриженост относно състоянието на публичните финанси в страната, особено по отношение на неконтролираното увеличение на бюджетните разходи и дефицит. Това се казва в декларация на работодателската организация. Пълният текст на декларацията гласи: „Според представената..

публикувано на 09.10.24 в 13:15