Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

82 години от Крайовския договор: За силата на дипломацията и преплитането на история и спомени

Посрещане на българската войска в Добруджа през септември 1940

Добрич днес отбелязва 106 години от Добричката епопея и 82 години от Крайовския договор, който връща Южна Добруджа към пределите на България. Добруджанци с почит и признание отбелязват тези две събития, разделени от 24 години, помнят и пазят заветите, разказвани от уста на уста, както за славните боеве на българската армия срещу руски и румънски войски между 5-ти и 7-ми септември 1916 година, така и за радостта на хората, когато, благодарение на Крайовския договор, могат отново спокойно да се нарекат българи. 

Съдбата често си прави шеги дори и с историята и вероятно една от тях е съвпадението на датата 7 септември, когато се водят решителните бойни действия за освобождението на Добрич по време на Първата световна война и 7 септември 1940 година, когато е подписан дълго бленувания Крайовски договор, споделя Живко Марков от Регионалния исторически музей.

Този договор обаче е радост за едни и огромна мъка за други, допълва Живко Марков.

И докато за историята сведения черпим предимно от снимки и документи, то за щастие сред нас все още са живи и хора, които могат сами да разкажат спомените си от преживяното. Веселина Малчева е родена през 1932 година. Тя е на 8 години, когато се подписва Крайовския договор и макар и скоро да предстои да отбележи своя 90-годишен юбилей спомените й са старателно подредени и запазени.

Преди и последният румънски ешелон да напусне пределите на Южна Добруджа се случва нещо ужасяващо, което Веселина Малчева, тогава осемгодишно дете, чува от свидетелските разкази на своя братовчед. Болницата, която е обслужвана предимно от български лекари, остава без апаратура, консумативи и оборудване, тъй като румънците прибират всичко. Нехуманно било и отношението към българските пациенти, които били буквално изхвърлени на двора.

Споменът от влизането на българите в Добрич се е запечатал трайно, а събитията тогава бяха като в сън, като във филм, споделя още Веселина Малчева.

Като свята българска земя приемат и сегашните добруджанци своя роден край. Затова и 7 септември винаги се отбелязва с необходимата обич и признателност. Денят започна с поклонение и панихида на Военните гробища, продължи с поднасянето на цветя на паметника на ген. Иван Колев, фолклорен концерт е предвиден на пл. „Свобода“. Следобед в Регионалната библиотека „Дора Габе“ историкът Георги Казанджиев ще представи своята нова книга, посветена на Втори артилерийски полк и ролята му в във войните за национално обединение. А онова, което всеки добруджанец си пожелава в този ден, е за Добричката епопея и героизма на българските войски да се говори все повече, дори и в учебниците на децата, защото и до днес оставаме длъжници на времето.

Повече за силата на дипломацията и преплитането на история и спомени чуйте в репортажа на Мая Щърбанова: 

По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Местят дом "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата му

Местят дом за стари хора "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата. До началото на 2026 г. хората от Дом „Гергана“ ще влязат в модерна и уютна сграда след основен ремонт за над 7,68 млн. лв. по Плана за възстановяване. За нас грижата за възрастните хора и хората с увреждания е приоритет, казва заместник-кметът по социални дейности..

публикувано на 05.07.24 в 17:20

Във Варна отбелязаха 133 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

С военен ритуал и полагане на цветя и венци във Варна бе отбелязана 133-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков. Събитието се състоя на паметника-барелеф на бележития българин, поставен пред сградата на Щаба на Военноморските сили в морската столица. На церемонията присъстваха заместник-кметът Илия Коев, областният управител..

публикувано на 05.07.24 в 13:37

Наследнички на Райна Княгиня

През 2018 година в Плевен деца ушиха 740-метров национален трибагреник. Знамето е носено в тържествено шествие през центъра на града по време на празненствата за 3 март. Това е неофициален рекорд за най-дълго българско знаме. Тази неделя, обаче, той ще бъде подобрен. Инициативата е на клуб по народни танци от Варна, ушили още по-дълъг..

публикувано на 05.07.24 в 10:20

Днес е Международния ден на бикините

На днешната дата отбелязваме един странен, но превърнал се в традиция празник - Международния ден на бикините. Датата е избрана неслучайно, тъй като на 5 юли е годишнина от представянето на бански костюм от две части, дело на френския дизайнер Луи Реард през 1946 година. Името му идва от атола Бикини в Тихия океан, на който САЩ осъществява опит..

публикувано на 05.07.24 в 07:19

Благотворителен футболен турнир помага на млада майка от Варна да оздравее

Млада майка от Варна се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък. Сумата за лечението е непосилна за семейството, което има нужда от помощ.  Антония Марчева има малко дете на 1 година, което безкрайно обича. Нуждае се спешно от интервенцията, за да продължи да води нормален живот и да се грижи за детето си. "Тя е много привързана към мен и се..

публикувано на 04.07.24 в 14:54

Канят варненци на публична дискусия за ремонта на част от ул. „Сирма войвода“

Публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“ ще се проведе днес от 1 8,00 часа на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев". Поканени за участие са всички жители на района. Целта на  дискусията е да бъдат изложени..

публикувано на 04.07.24 в 11:26

Жена рани крака си на ръждясало желязо, стърчащо от пясъка на варненския плаж

Жена нарани крака си на стърчащ ръждясал метален прът от чадър на плажа до втора буна във Варна. Останките от конструкцията са вбити в пясъка, затрупани и трудно забележими.  Когато минах,  изобщо не видях желязото, ожулих си левия крак, разказа Светла Йорданова. С подръчни средства обозначава опасния обект, за да бъдат избегнати по-сериозни инциденти...

публикувано на 04.07.24 в 09:46