Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев в Лондон: Кралица Елизабет II остави спомен за мъдрост и доброжелателност

Срещите с кралица Елизабет II остават незабравим спомен за мъдрост, за доброжелателност и за удивителния начин, по който тя пренасяше уроците от миналото към предизвикателствата на нашето съвремие. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Лондон. Държавният глава е в столицата на Обединеното кралство заедно със съпругата си Десислава Радева, където участват в траурната церемония за погребението на кралица Елизабет II, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Малко са личностите като Нейно Величество кралица Елизабет II, оставили толкова дълбока и ярка следа в световната история с далновидност, със силен държавнически усет и отдаденост на мисията си в служба на своята държава и народ“, подчерта президентът. По думите му не е случайно, че дори след смъртта си кралица Елизабет II продължава да обединява – нейните сънародници чакат с дни, за да се поклонят пред паметта й, а на траурната церемония в Лондон са дошли държавни и правителствени ръководители от цял свят. „Тук сме, за да изразим от името на българския народ нашите искрени съболезнования към кралското семейство и към народа на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия“, каза Румен Радев.

Държавният глава поздрави Негово Величество Чарлз III с обявяването му за крал. „Вярвам, че той ще продължи достойното дело на кралица Елизабет“, каза президентът и изрази увереност, че водени от общи ценности и интереси, България и Великобритания ще задълбочават и обогатяват своето сътрудничество в името на мира и благоденствието в Европа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превръщането на хале на Морска гара в сценично пространство обсъдиха във Варна

Да бъде обособено хале с площ от 2 дка на Морска гара и превърнато в пространство за култура. Тази възможност обсъдиха днес творци от 15 държави на среща с кмета на Варна Благомир Коцев. Два дни артисти от цял свят са във Варна, за да подкрепят идеята за създаване на ново сценично пространство за изпълнителско изкуство в морската столица. Творците..

публикувано на 17.06.24 в 16:10

Деница Сачева: Имаме сходство в програмите с ДПС

Започна срещата на представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС в Народното събрание за съставяне на правителство.  От страна на ГЕРБ-СДС преговорният екип е воден от Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян. От страна на ДПС дойдоха: Йордан Цонев, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Ертен Енисова, Елван Гюркаш и Байрам Байрам. Лидерът на ГЕРБ Бойко..

публикувано на 17.06.24 в 15:07
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: БСП няма да ходи на срещи и разговори с ГЕРБ-СДС

БСП няма да ходи на среща и разговори с ГЕРБ-СДС за правителство. Това съобщи пред БНР Борислав Гуцанов от "БСП за България".  "Въпросът е изчерпан с решенията на партията в събота", допълни Гуцанов.  Той съобщи, че БСП са получили покана от ГЕРБ-СДС, но "имаме категорично решение за неподкрепа".  "За нас въпросът е изчерпан. Когато говорим за..

публикувано на 17.06.24 в 14:57
Румен Радев

Румен Радев: Най-важното е парламентът да работи, затова го свиках възможно най-рано

От Черна гора, където е на посещение, президентът Румен Радев посочи аргументите си да свика новото Народно събрание още тази сряда: "В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи и затова свиках парламента възможно най-рано. От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси". На съвместна пресконференция с..

публикувано на 17.06.24 в 14:32
Снимката е илюстративна

БАБХ започва засилени проверки по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки във връзка с началото на активния летен туристически сезон по Черноморието, предаде БНТ.  От днес, 17 юни, до 13 септември, във връзка с началото на активния летен туристически сезон, Областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Варна и Добрич започват засилен контрол..

публикувано на 17.06.24 в 14:04

ПП-ДБ няма да участва в преговорите за правителство днес

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да участва в преговорите за съставяне на правителство.  "Съобразявайки се с волята на избирателите", от ПП-ДБ отказват поканата за днес. Започват преговорите за кабинет, ГЕРБ-СДС се срещат с ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане" още днес В позицията ПП-ДБ заявяват, че в Народното събрание ще..

публикувано на 17.06.24 в 12:27

"Възраждане": Едва ли ГЕРБ ще ни поканят на консултациите, приоритетите ни са коренно различни от политиката им

От партия "Възраждане" коментираха във Варна, че едва ли ще бъдат поканени от ГЕРБ на предстоящите преговори за бъдещ кабинет. Народният представител Коста Стоянов посочи, че едва ли от партията, спечелила най-много гласове на изборите, ще приемат техните приоритети. "Интересното е, че ГЕРБ още в началото, още в предизборната кампания, заявиха,..

публикувано на 17.06.24 в 11:46