Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кога трябва да приемате добавки с протеини?

Протеинът е градивен елемент на нашите клетки и също толкова важен за успеха на тренировката, колкото и самата тренировка. За да изградим мускули, трябва да приемаме достатъчно количество от него в точното време.

Кога трябва да приемате добавки с протеин, колко и защо?

В зависимост от вашата възраст, пол, килограми и начин на живот, основните ви нужди от протеини могат да варират значително. Силовите атлети, които искат да натрупат мускулна маса, се нуждаят от особено голямо количество. Тук дневната нужда е около два грама на килограм телесно тегло.

Ако не тренирате редовно, за вас важат по-ниски стойности. Физическата активност и възрастта са пряко свързани с нуждата от протеини.

Сутрешен прием на протеини

По време на сън тялото се възстановява от дългия ден, а също така и евентуално от тежката тренировка. Тук регенерацията и съответно растежът на мускулите са в разгара си. Освен това тялото гладува след нощния сън и се нуждае от обилна закуска.

Сами ще се убедите, че правилната закуска действа като стимул за вашия успех в тренировките и енергията ви през деня. Сега е моментът да помислите за протеиновия си дефицит и да го компенсирате с ободряващо мюсли с качествен протеин на прах.

Преди тренировка

Доставянето на аминокиселини преди тренировка помага на тялото да поддържа нивото на протеин в кръвта високо, така че да разполагате с необходимите „строителни материали” за изграждане на мощни мускули.

Шейкът от суроватъчен протеин е идеалната добавка за вас, която бързо намира пътя си в кръвта ви.

След тренировка

По време на силова тренировка тялото ви изгаря енергия от складираните запаси от гликоген. В същото време се появяват микроскопични разкъсвания в мускулите, които трябва да бъдат поправени, за да се изгради нова мускулна маса.

С помощта на хранителни добавки с протеини можете да подкрепите тялото си в тази регенеративна фаза, известна още като анаболна фаза. Целенасоченото снабдяване с въглехидрати и протеини след тренировка е наистина добра идея, защото те се усвояват по-бързо.

През целия ден

За устойчиво и ефективно изграждане на мускули не е достатъчно приемането на протеинов шейк преди или след тренировка. Протеиновите хранителни добавки могат да бъдат практични помощници през целия ден.

Важно е да си осигурите балансиран прием на протеини през цялото време, включително и чрез храната. Уверете се, че хапвате протеини между големите хранения и преди лягане.

Защо тялото ви се нуждае от протеин през цялото време?

Спортисти или не, вие се нуждаете от протеини всеки ден, за да изграждате мускули, хормони и ензими. Протеините са жизненоважни и винаги трябва да бъдат налични в достатъчно количество. Ако това не е така, тялото ви ще разгради натрупаните мускули, вместо да понижи нивото на протеини в кръвта.

И все пак, най-важните моменти за прием на суроватъчен протеин са рано сутрин за зареждане с бързи въглехидрати, 1-2 часа преди тренировка и след тренировка за бързо възстановяване.

Ако трябва да избирате, консумирайте своя протеинов шейк веднага след тренировка. Така ще осигурите необходимите градивни елементи на мускулите си и ще си върнете енергията. Според много специалисти това трябва да стане до 30 минути след натоварване. Но дори да не вярвате в така наречения „анаболен прозорец”, изпийте своя шейк с протеини при първа възможност.


По публикацията работи: платена публикация

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненската писателка Мерия Мирчева с нова книга - "Добре, че Мина"

След успешния дебют с първата си книга, младата авторка, родена и израснала във Варна -  Мерия Мирчева, се завръща с новия роман "Добре, че Мина". Действието  се развива на къмпинг край Варна, в района на Ракитника , като сюжетът преплита две времеви линии.  Част от историята отвежда читателя и в София . Главната героиня Мина..

публикувано на 03.11.25 в 12:00

Православната църква почита св. Пимен Зографски - покровител на българските художници

На 3 ноември възпоменаваме преподобни Пимен Зографски, наричан още и Софийски. За живота и делото на св. Пимен знаем от достигналото до нас житие, писано от ученика му Памфилий – открито в началото на 30-те години на ХХ век в библиотеката на Зографския манастир в Атон. Според житието, свети Пимен е роден около 1545 г. в София. Като млад учил четмо и..

публикувано на 03.11.25 в 08:31

Изчезнал преди повече от 10 години мъж, обявен за починал, е открит жив в Пирин

Изчезнал преди повече от десетилетие мъж от Русе, който е бил обявен за починал, е открит жив в Пирин планина. Той е бил намерен от служители на Паркова дирекция „Пирин“, които забелязали палатка извън обозначените зони и извършили проверка. При опита да установят самоличността му, мъжът реагирал агресивно, което наложило намесата на полицията. След..

публикувано на 02.11.25 в 10:49
Радомир, Миша и Елина Райнова от Сдружение

Фестивалът на адаптираните спортове за хора с увреждания "Щък тук-там: Адаптирай се!" за първи път и в училище във Варна

На 1 ноември във Варна ще се състои  третото издание на фестивала на адаптираните спортове за хора с увреждания „Щък тук-там: Адаптирай се!” Събитието е в събота от 12 до 16 часа на входа на Морската градина . Вход свободен. Денят не е избран случайно. Посланието за празника на народните будители към всички варненци и гости на града е..

публикувано на 01.11.25 в 10:00

Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са за неизплатени заплати и неправомерни уволнения

Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са свързани със забавени трудови възнаграждения и неправомерни освобождавания от работа. Това каза директорът на Инспекцията. Десислава Драгнева  При неизплатени заплати издаваме задължителни предписания и налагаме санкции, ако те не се изпълнят. Но при незаконно уволнение работникът трябва да заведе..

публикувано на 31.10.25 в 19:52

Братята Цветомир и Стефан Добреви - за морската храна с любов

Цветомир Добрев и Стефан Добрев са двама братя-кулинари, за които кулинарията е потомствен занаят, а отношението към морската храна - специално. Двамата добиха популярност от кулинарно предаване, имат много почитатели в социалните мрежи, където и двамата правят съпричастни своите последователи с магията на морската кухня и тънкостите в нейното..

публикувано на 31.10.25 в 14:20

"Лайкфабрика" или как лайковете се превръщат в новата валута за труд, идеи и креативност

Двудневна креативна лаборатория "Лайкфабрика" ще се проведе на 1 и 2 ноември в споделено  пространство в централната част на Варна. В нея креативни младежи учат как да използват социалните медии и изкуствения интелект не за забавление, а за развитие, изява и идеи с кауза. Това обясниха за Радио Варна и предаването "Новият ден" Н урхан..

публикувано на 31.10.25 в 12:35