Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Галин Никифоров: Човешката душа е като черна светлина – знаем, че я има, но никой не я е виждал

Един от най-впечатляващите съвременни белетристи, Галин Никифоров, издаде нов роман - "Черна светлина". Накратко за сюжета: В един зимен ден животът на Антон, журналист на свободна практика и любящ баща, е разбит с писъка на автомобилни гуми върху заледен асфалт. Три години по-късно той все още се лута из преизподнята на миналото, опитвайки се да намери изход към бъдещето. Докато една вечер не вижда онзи, който е виновен за всичко. Онзи, чието унищожение ще му даде причина да живее. И може би ще донесе изкуплението, от което има нужда. 

„Винаги съм харесвал израза „черна светлина“ не само защото е привиден оксиморон, нито защото е онази загадъчна част от спектъра, която трепти в невидимото. Става дума за друго пристрастие и друг смисъл… Става дума за това, че за мен черната светлина е най-добрата метафора на човешката душа, която си представям като едно меко черно кълбо, чиито дълбини просветват едва-едва. Защото в нея има и Мрак, и Светлина.“  Г. Никифоров

Светлана Вълкова разговаря с писателя в предаването за култура "Гравитация нула":

Вие сте автор, който непрекъснато се развива, всеки Ваш роман е написан в различен стил. В "Черна светлина" липсва обичайната мистика, много по-реалистичен е...

От няколко години вече, след като завърших „Лисицата“, се ориентирах към по-реалистични книги, защото смятам, че те са най-силни, най-ценни, защото показват част от нашия, реалния свят, показват неща, които често са пред очите ни, но ние не ги виждаме или ъгълът, от който сме избрали да ги гледаме, не е по-особен. Освен това от писателска гледна точка те са и най-предизвикателни – не можеш да използваш различни ефекти...

Т.е. трябва да говориш директно.

Да, по-директни са и по-човешки, най-близко са до сърцата на читателите, а и до моето сърце.

Винаги адаптирам стила към самата история, както всеки актьор е различен в различните роли, но иска да покаже най-доброто от себе си.

Сюжетът в „Черна светлина“ реална история ли е?

Това е може би най-семплият сюжет от книгите, които съм писал през последните години. Исках да има повече дълбочина, да не е усложнена, излишно ефектна, а да е драматична книга. Тя показва как един човек, претърпял огромна загуба в живота си, се справя с това. Спомням си, че в едно предаване една жена каза: „Ние непрекъснато говорим за това как се чувстват жените, а изключително рядко говорим за това как се чувстват мъжете.“ Това беше допълнителна мотивация да напиша книгана – да покажа какво чувства един мъж, когато страда. При нас, мъжете, обикновено чувствата са черна кутия, повечето така сме възпитани, това е социалното клише, на което много от нас робуват.

Бръкнахте ли дълбоко в собствената си душа?

Нещата, за които пишеш, трябва да ги разбираш. Аз съм писател и имам привилегията да пиша за чувства, това не е проблем за мен, но мисля, че и съвременните мъже започнаха да се поотпускат и да говорят повече за проблемите си. Жените го очакват от нас, а и така се живее доста по-лесно.

Вашите герои обикновено са гранични, тук така ли е?

Те са трансгресивни, прекрачват едни граници, там се чувстват може би по-уютно, поне на пръв поглед.

Какъв тип граници обаче?

Различни – социални, емоционални, законови граници. Това е сигурно подсъзнателен стремеж героите да бъдат изведени като по-драматични, по-ефектни. В литературата и в киното можеш да си позволиш подобни неща, за да може внушенията да са по-солидни.

А защо е „Черна светлина“, може би трябваше да е „Черна кутия“?

Много ми харесва съчетанието „черна светлина“, защото е привиден оксиморон. Много хора ми казаха, че няма черна светлина, но аз намерих две значения  - едното е от физиката: черна светлина е всяка светлика с дължина на вълната под 380 нанометра, тя е невидима, но съществува. Това понятие изключително подхожда на човешката душа – знаем, че я има, но никой не я е виждал. Черната светлина може да бъде изключително разрушителна, но и много полезна – медицината не може да функционира без нея. По същия начин и човешката душа – тя може да бъде изключително градивна, но може да бъде и изключително разрушаваща. Зависи кой път ще избереш в себе си. В началото на книгата имам едно мото от стар индиански вожд: в душата ни винаги се борят два вълка – добрият и злият, побеждава този, който храниш... 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:

Галин Никифоров (роден 1968 г.) живее и работи в Добрич. В книгите му се преплитат вечните теми за крайните стремежи на човешкия дух, за ненакърнимата любов, за скритият смисъл на живота и за отрезвяващата мъдрост на смъртта. Издал е 8 романа - "Умерено нежно", "Добро момче", "Фотографът: obscura reperta", "Лятото на неудачниците", отличен с наградата „Роман на годината”, "Къщата на клоуните", отличен с националната награда „Елиас Канети”, "Лисицата", "Тяло под роклята", "Черна светлина".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10