Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спаси ли Варна школа "Дедал", която безвъзмездно обучава деца и младежи

| обновено на 30.11.22 в 10:28

Варненската школа "Дедал" търси съдействие от областния управител и няколко министерства - на културата, на труда и социалната политика, на образованието и на младежта и спорта, в опит да намери решение за съдбата си, след като договорът за ползване на етаж 7 от сградата на бившата Стоматология във Варна от школата изтече в края на септември и до момента няма яснота от община Варна дали ще бъде подновен.

Това съобщи в студиото на Радио Варна Дарин Сотиров, който е председател на Управителния съвет на "Школа за деца и младежи в неравностойно положение Дедал".

Писма за подкрепа за изпратени и до всички 51 общински съветници във Варна, част от които са и зам.-председатели на местния общински съвет с искане "за съдействие при решаване на проблема с общинската администрация във Варна при подновяването на договорните отношения между Общински съвет Варна и "Школа за деца и младежи в неравностойно положение Дедал" - юридическо лице с нестопанска цел, регистрирано в обществена полза", пише в писмата.

Подновяването на договора засяга 22 годишното художествено ателие на школата, която се превърна в легенда в артистичните среди на България - символ на познанието, мечтите, морала и добродетелта.



След девет месеца кореспонденции, разговори, срещи и обещания, проблемът остава нерешен до днес, посочи Сотиров.

По думите му, поради бездействието на общинската администрация и отлагането на решението, от школата вече не могат да кандидатстват за финансиране по програми за 2023 година. Много вероятно е от 1 януари 2023 година, за първи път в петнадесет годишната им история да прекратят социалните и образователни програми на "Школа за деца и младежи в неравностойно положение Дедал".

В школата, която от 2008 г. без прекъсване вече 14 години, се провежда безплатно обучение на талантливи деца на възраст между 9 и 25 г. в изобразително изкуство, фотография, дизайн, барабани и др.

Повече от 1800 са обучените в школата.

През целия период членовете на "Дедал" – близо 20 души, работят в полза на обществото - изцяло на доброволни начала, без каквото и да е било заплащане. Екипът и много от възпитаниците на школата имат множество награди.

От "Дедал" създадоха и емблематичните за Варна Международен кинофестивал "Карантината" и международен "Q-Jazz" Фестивал, десетки художествени изложби, "Нощ на Художниците", кино документалистика, импресии, репортажи, дарителски кампании, джем сешън срещи, концерти и много, много други художествени пърформанси, творчески събития, които популяризират творчеството на младите и определящи Варна като град със световна култура.

Припомням, че от повече от месец има и петиция подкрепя подновяването на договора между община Варна и Школата за деца и младежи в неравностойно положние "Дедал”, която засяга ателието на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7, в сградата на бившата стоматологична поликлиника.

Целта на петицията, в която до момента са се подписали повече от 1000 души, сред тях и много известни имена, е да бъде подновен договорът за безвъзмездно ползване на помещеята и школа „Дедал” да продължи да съществува.



Целият разговор с Дарин Сотиров може да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре във Варна изследват безплатно за ХИВ

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе на 16 май, четвъртък. Организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и..

публикувано на 15.05.24 в 19:07

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39

Организират благотворителен търг в помощ на Павел Станчев

Започна благотворителен търг в полза на 42-годишния Павел Станчев, който води битка с коварно заболяване - рак на костите. Старт на търга е даден на създадената страница в социалната мрежа „Да помогнем на ПАВЕЛ” , където всеки, който желае да помогне, може да отправи предложение под тениски с автографи, дарени от отборите на „Черно море”, „Спартак..

публикувано на 15.05.24 в 14:33

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Абитуриенти на Спортното училище: Пожелаваме си още успехи!

Варненското спортно училище „Георги Бенковски“ изпрати днес своя випуск`2024. Много усмивки, сълзи, вълнение, прегръдки и станалото традиционно изброяване от 1-но до 12-т, символизиращо успешно преминатите класове до завършването, ги имаше и тук. Това, което отличава учениците в това училище е, че освен диплом за средно образование имат завоювани..

публикувано на 15.05.24 в 13:33

Над 14 хиляди лева на стотинки събраха при последната кампания "Аз вярвам и помагам"

Над 14 хиляди лева на стотинки са събрани по време на последната благотворителна кампания "Аз вярвам и помагам" на 20 април във Варна, отчетоха организаторите. Тогава бяха предадени 26 000 килограма капачки, с парична стойност 19 500 лв. Те са били преведени по официалната банкова сметка на кампанията. "Сумата от 14 066, 24 лв. е на стотинки от всички..

публикувано на 15.05.24 в 10:30

15 май - Международен ден на семейството

15 май е Международният ден на семейството. Денят е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международния ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски..

публикувано на 15.05.24 в 08:54