Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още липсва механизъм за работа между доброволците и институциите

2
Снимка: БГНЕС

Почти 11 млн. лв. са дарили гражданите у нас за различни каузи през 2021 г. Данните са от годишният анализ за предишната година на Български дарителски форум (БДФ). Обемът на дарените средства е с около една четвърт по-малко спрямо 2020 г. Информацията е на база официални данни от НАП, справки от sms номерата на мобилните оператори, както и от преглед на съществуващите дарителски платформи у нас, каза изпълнителният директор на БДФ Теодора Бакърджиева.

И малко данните от доклада на БДФ за данните .

Общата дарена сума от компании, фондации, физически лица и еднолични търговци през 2021г. е над 96 млн. лв., което е спад с около 18 на сто спрямо първата ковид година - 2020 г.  И през 2021 г. секторът „Здравеопазване“ е приоритетната сфера, в която компаниите инвестираха най-много. Фирмите продължиха да предоставят средства за купуване на небходими за болнични заведения специализирана апаратура и консумативи (тестове, дезинфектанти, предпазни средства) в битката с пандемията на първа линия, но също така и за друга необходима медицинска апаратура.

За 2022 г., след началото на войната в Украйна от БДФ отчитат увеличение на примерите на доброволчество и подкрепа за различни казуси, както и от страна на бизнеса по линия на т.нар. корпоративна социална отговорност. Силата на социалните платформи в подкрепата за различни казуси също нараства. Най-често в такива се включват по-активни хора, на възраст между 30 и 50 г. от областните градове, с изявена позиция, посочи Бакърджиева.

Промениха ли се нагласите според вас - данните, които наблюдавате, покрай войната в Украйна?

В първите три месеца на тази година, откакто избухна войната в Украйна, станахме отново свидетели на изключително активна дарителска, доброволческа вълна за подкрепа, което отново потвърди традиционно във времето наблюденията ни – а именно, че хората много спонтанно реагират в кризисни и спешни ситуации. Тук много ясно стана какъв е мащабът на материалната криза и хората в България избраха да подкрепят най-вече пострадалите във войната и най-вече бягащи, търсещи подкрепа и защита в нашата страна украински граждани. Много хора дариха труд, отвориха домовете си. В последните 2-3 години много кризи ни се случиха – започвайки от пандемията през 2020 г., когато имаше огромна вълна на съпричасност и дарителство. След това се случи войната в Украйна – огромната хуманитарна криза. Ето и сега – през септември месец тази година отново – наводненията в карловските села, които отново мобилизираха дарителската енергия и много хора и доброволци дариха и средства, и доброволен труд,  и стоки, и материали от първа необходимост. За съжаление кризите мобилизират и естествения лек спад след пика – факт е, че хората се уморяват!

Кога свършва стремежът към дарителство?

Аз мисля, че мотивацията да даряваш е малко по-различна и въпреки че непрекъснато ни се случват обстоятелства и кризисни ситуации, в които помагаме на най-слабите, хората все повече разпознават дарителството като смислен начин да участват в една или друга ситуацияУ хората стои преди всичко желанието да бъдат полезни, да помагат на тези, които имат нужда.

Кой точно дарява  от обикновените хора? Като изключим бизнеса, корпоративната социална отговорност, кои са онези, които първи се притичват? Онези, които събират? Онези, които и в момента хранят, не спят, превеждат, помагат? Това са всъщност обикновените граждани. Каква част от обикновените граждани даряват? Каква част остават без работа, защото дори и покрай наводненията в Карловско имаше такива случаи.

По отношение на доброволчеството, факт е, че има нужда да се регламентират по-добре, включително чрез закон, тези трудово-правни отношения между работодателите и отделните хора, които избират да даряват труд в своето време, за важни обществено значими каузи. За да могат да бъдат защитени както доброволците, така и работодателите, които трябва да знаят какъв е техният ангажимент и да се чувстват по-насърчени да предоставят такава възможност. От друга страна, наистина хората са тези, които първи откликват и по много спонтанен начин се самоорганизират, създават се групи в социални мрежи с призив за обединяване на усилия и на ресурси. Запазва се тенденцията това да са хора в активна възраст, между 30 и 50 години, от по-големите градове в страната. Тези, които подсъзнателно и критично се информират и много бързо разпознават реалната нужда от това да се включат с подкрепа. 

Целия разговор с изпълнителния директор на БДФ Теодора Бакърджиева може да чуете в звуковия файл. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10