Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Роянов - Я-Я навръх имения си ден в Радио Варна

Стоян Роянов Я Я гостува в предаването "Новият ден" навръх имения си ден
Снимка: Нина Милошевич

Музикантът Стоян Роянов - Я-Я отбелязва своя имен ден на Стефановден. Той бе гост в сутрешния блок на Радио Варна "Новият ден", за да разкаже за произхода на името си и за начина, по-който го отбелязва всяка година. 

Как посрещате имения си ден?

Покрай Стефан-овците и Стоян-овците се облажват от тази Божа благодат. Аз го посрещнах специално тази сутрин с идването си тук в Радио Варна. Напът се отбих до църквата "Св. Никола". За пореден път благодарих на Господ, че всички сме живи и здрави, и че посрещнах деня. 

На кого сте кръстен? 

На дядо ми Стоян от Малко Търново в Странджа, който беше миньор. Аз вече чакам, вече чакам внуци, макар моята дъщеря да не е на това мнение. Каквото е решил Всевишния, наистина няма никакво значение. Дали ще е Стоян, Стоянка или не - това нарцистично нещо за името аз не държа много, но "както до-ди". 

От къде идва прозвището Я-Я?

То е защото в СтоЯн имам Я и в РоЯнов имам Я. Когато учих джаз в САЩ там ми казваха Я-Я. Трудно им беше и така си остана ЯЯ.

Случвало ли се е хората да не знаят името ви и да се обръщат към вас с Я-Я?

О, да. 

Аз отидох да уча в Бостън в Америка, за да срещна жена от Родопите - Теменужка. Нейното е по-зле. Там й казват Темеджука, Теменджука, Тесчембукоа и пр. Много е трудно. 

Какво предстои занапред за вас в професионален план? Често се засичме по коридорите на Радио Варна, тъй като репетирате в концертното студио на Радио Варна от време на време. 

Напоследък с моите колеги сме се концентрирали към изявите на живо. По-малко са репетициите и записите, тъй като за тях се искат средства. Наваксваме изгубеното време заради ковид, когато срещите ни с публиката бяха ограничени. За един творец общуването с публиката на живо е най-ценното. 

Навръх вашият празник сте избрал и песента, с която искате да поздравим всички наши слушатели, а и имениците днес.

Да, песента, с която искам да поздравя всички се казва "Йемен". Това ми е първата песен, която записах в живота си в Бостън, Масачузец. Това е и любимата песен на моята родопчанка Теменужка - Nusha's song. Въображението на артиста носи два куфара с багаж. Когато ти се отличаваш от останалите с някакво въображение, си носиш своя кръст. Не всеки може да разбере и усети това, което ти носиш като колорит и нюанс. Аз не упреквам хората, че това, което е в твоята глава другите не могат да разберат. Затова артистът не трябва никога да е недоволен и да мрънка. Трябва така да бъде поднесено творчеството му, че по-голяма част от хората да го разберат. 

Честит празник на всички!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 18.06.24 в 08:30