Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Добрич събраха над 1 тон хранителни продукти за 120 семейства

Коледните празници обикновено са дните, в които навсякъде се полагат грижи за благотворителност, насочена към най-уязвимите групи в обществото ни. Много често различни организации обединяват усилията си, за да достигне помощта до колкото се може повече хора. Такъв е случаят и с Фондацията „Милостиво сърце“ и Клуба за народни танци „Жътвари“ в Добрич, които за поредна година събраха от доброволци хранителни продукти, подготвиха еднакви пакети и ги раздадоха на над 100 човека в Добрич и Генерал Тошево. 

В залата за народни танци на клуб „Жътвари“ в Добрич ежедневно влизат стотици хора от всякакви възрасти. Освен с обичта към народното творчество те се обединяват и от желанието им като едно малко общество да помагат на онези, които животът е поставил в нелеката ситуация на оцеляването. Затова и за поредна година техният ръководител Мая Бърдарова впряга усилия, за да помогне именно на такива хора.

В събирането на хранителните продукти се включват децата от Финансовата гимназия „Васил Левски“, както и от Средните училища „Любен Каравелов“ и „Св. Климент Охридски“. Някои от тях дори подготвят картички, които да бъдат предадени на нуждаещите се хора, за да усетят не само трапезите си пълни, но и че някой, някъде мисли за тях.

Ако имаме щастието, животът ни среща с едни по-особени хора, чиято душевност е останала недокосната от злободневието, от егоизма и стремежите на всяка цена да спечелим повече, за да има не за другите, а за нас. Чист, неподправен и с вярата в доброто и в силата на добротворчеството е Александър Иванов, който преди години успява да помогне на един бездомен човек и намира силите да продължи да го прави и до днес чрез приюта си за бездомни мъже и дейността на фондацията „Милостиво сърце“. Той участва и в кампанията „Споделен хляб“, която тази година успя да събере над 1 тон хранителни продукти и да ги раздаде на 120 лица и семейства.

Тодор Тодоров е почти неподвижен от години, живее под наем в една малка таванска стая в жилищен блок без асансьор, затова и неговата неуютна и бедна квартира е целият му свят. Посреща Александър Иванов с огромна радост и като приятел.

Мая Бърдарова и Александър Иванов са изключително благодарни на стотиците хора, които са дарили храни, на десетките, които са се включили в разпределянето и разнасянето по домовете на торбите, защото без тях кампанията „Споделен хляб“ не би успяла да достигне до толкова много нуждаещи се. И нека не оставаме с чувството, че подобни благотворителни инициативи се случват само по празниците, защото и Клуб за народни танци „Жътвари“, и Фондация „Милостиво сърце“ творят чудеса и ще продължат да го правят и през цялата 2023 година.

Повече за кампанията чуйте от организаторите й в репортажа на кореспондента ни Мая Щърбанова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Право да купят общинско жилище в Балчик ще имат живелите в него поне десет години

Изменение на Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди на граждани, за настаняване в общински жилища, ползване и управление на Община Балчик е одобрено на последното заседание на Общинския съвет в Балчик. Мотивите за осъвременяване на разпоредбите са съобразяване с цените на имотите в общината, осигуряване на средства от..

публикувано на 03.10.24 в 12:52
Снимката е илюстративна.

Наркооранжерия за марихуана разбиха в село Винарско до Бургас

Служителите на ОД на МВР Бургас са установили голяма оранжерия за отглеждане на наркотични вещества в село Винарско. Подробности за операцията ще има по-късно днес от директора на бургаската полиция старши комисар Владимир Маринов и зам.-окръжният прокурор Мануел Манев, предаде БНР-Бургас.

публикувано на 03.10.24 в 12:51
Снимката е илюстративна

Млад мъж почина в столицата при инцидент с тротинетка

Млад мъж е починал на място, след като се е ударил с тротинетка в стълб в София.  Трагичният инцидент е станал снощи, а сигналът е подаден в 23:50 часа, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата. Към мястото на произшествието – на булевард "Симеоновско шосе", е изпратен спешен екип, който само констатирал смъртта на 32-годишния мъж...

публикувано на 03.10.24 в 11:59
Снимката е илюстративна

Осъдиха мъж, организирал купуването на гласове във варненския затвор на местните избори през 2023 г.

Наказание от четири месеца лишаване от свобода, при първоначален строг режим, получи от Районния съд във Варна 39-годишен мъж. По време на кампанията за местните избори през октомври миналата година във варненския затвор той е организирал купуването на гласове в полза на определен кандидат с преференциален номер, регистриран в листата за общински..

публикувано на 03.10.24 в 11:19
Специализирана полицейска операция във Варненско, 3 октомври 2024 г.

15 задържани при акцията срещу купуването на гласове във Варна и областта

15 са задържаните до момента при специализираната полицейска операция, която се провежда днес в област Варна. Тя е с цел  противодействие на престъпления против политическите права на гражданите и битовата престъпност. При полицейска акция срещу купуването на гласове има задържани във варненския кв. "Аспарухово" 11 са проверените търговски..

публикувано на 03.10.24 в 10:44

Стартира националният конкурс „Млад Благотворител“

От началото на месец октомври стартира новият сезон на националния конкурс „Млад Благотворител“ , насочен към младежите, които желаят да реализират свои идеи за благотворителни проекти.  Фондация "Благотворител" отново ще финансира най-добрите предложения, предоставяйки на учениците възможност да осъществят каузите си.  Станислава..

публикувано на 03.10.24 в 10:30

Отново нито една номинация за главен прокурор не влезе в Пленума на ВСС

И на третото поредно заседание на Висшия съдебен съвет - с възможност да се правят предложения за главен прокурор, номинации няма, съобщава БНР. Последното заседание за внасяне на кандидатури е следващият четвъртък. Номинации могат да правят поне трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър, но Мария Павлова вече обяви, че няма да..

публикувано на 03.10.24 в 10:06