Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момък висок, кумуден, с малка брадичка, големи очи...

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата

Заглавието на публикацията е цитат от писмото на Данаил Попов до Иван Драсов от 13 януари 1873г. В него Попов препредава думите на български търговец от Плевен, който дава това интересно словесно описание на Васил Левски. Нещо повече, дава информация и как е изглеждал, и е бил облечен при залавянето и по-късно при отвеждането му към Търново и София.
  • кумуден - според филолога Й. Еленски думата е характерна за диалекта в областта на реките
    Осъм и Вит, района на Плевен и Никопол. Местните хора дават различно значение,
    което се обобщава така:  1. Човек с кестенява, русолява, светлокафява, пшеничена на цвят, тъмноруса коса; 2. Човек със светли очи; 3. Човек с матов,
    светъл, блед тен на лицето; 4. Човек с правилни черти на лицето, откъдето обобщаващо е развито значението на ‘гиздав, красив’.
Рубриката се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

ПИСМО ОТ Д. ПОПОВ ДО ИВАН ДРАСОВ В ПИСЕК ПО ПРЕБИВАВАНЕ НА Л. КАРАВЕЛОВ В БЕЛГРАД ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ СЪС СЪРБИ И ЧЕРНОГОРЦИ, РАЗСЛЕДВАНЕ И ЗАДЪРЖАНЕ НА ЛОВЕШКИ ГРАЖДАНИ, ЗА МЕСТОНАХОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ

Турну Мъгуреле, 11/23 ян. 1873 г.

Господ, тогава ще му пиша за исканите ви писма.

...

Наконец без повечето, както ви поздравлявам, оставям вашенец.

П. Драгомиров¹¹

Държавен архив – Варна, ф.690 К, оп.2, а.е. 52,  л. 3-4. Автогр.

 --------------------------------------------------------------------------------------

6. Първоначално за разследването е назначена смесена комисия от мюсюлмани и християни, която приключва дейността си на 24 ноем. Специалната комисия, изпратена от Цариград с цел да направи цялостна анкета включва следните членове: ген. Али Саиб паша, майор Шакир бей и Иванчо Пенчович. 7. Една седмица. 8. Арестуваните тетевенски комитетски дейци. 9. Попова-Коцева. 10. Явно емиграцията във Влашко не е добре осведомена за събитията в България – Левски е заловен още на 27 декември 1872 г. 11. Инициалът на собственото име в псевд. На Д.Попов е различен – вж. док. №38


В звуковия файл може да чуете част от озвученото писмо.



ПИСМО ОТ Д. ПОПОВ ДО ИВ. ДРАСОВ В ПИСЕК ЗА СЛУХОВЕ ПО ЗАЛАВЯНЕТО НА ЛЕВСКИ, ПОКАЗАНИЯТ НА Д. ОБЩИ, АН. ПОПХИНОВ И М. ПОПЛИКАНОВ ПРЕД СЪДА И СТРАХА НА ВЛАСТТА ОТ РАЗМЕРА НА РЕВОЛЮЦИОННОТО ДВИЖЕНИЕ

Т и съм вашенец.

Драгомиров

Държавен архив – Варна, ф.690 К, оп.2, а.е. 52, л. 5. Автогр.

 ----------------------------------------------------------------------------------

1. В ориг. е оставено празно място; датата е определена по съдържанието на док. №35. 2. Става дума за Петър или по-скоро за неговия брат Димитър Маждраков, който се сочи за член на революционния комитет в Плевен. 3. Поплуканов. 4. Вер. се отнася за поп Лукан Лилов, който заедно с другите задържани дейци от Ловеч е отведен в София –вж. док. №29, бел.7. 5. Димитър. 6. Около залавянето на Левски са разпространявани различни слухове.


В звуковия файл може да чуете част от озвученото писмо.

По публикацията работи: Веселина Божинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пролетните ириси

НА СВЕТЛО на 1 май с Валерия Василева

Оправдават ли се очакванията на туроператорите за засилен интерес на туристи към Черноморието ни по Великден и Гергьовден – репортерска проверка. 1 май световната общност отбелязва като ден на международната работническа солидарност и ден на труда. Проектът на БНР „Европа – ново поколение“ продължава в търсене на отговор каква е..

публикувано на 01.05.24 в 13:30

НОВИЯТ ДЕН на 1 май с Иван Барбов

Който си обича работата си я започва отрано, гласи мъдрост с неизвестен автор. И тъй като сутрешният екип на Радио Варна си обича работата, ви очакваме още от 6.00 часа на любимите честоти в Деня на труда. Иван Барбов, Галена Ковчазова и звукорежисьорът Иван Тасев ще се потрудят за вашето добро настроение и усмивки. Сутрешната ефирна..

публикувано на 01.05.24 в 06:29

НА СВЕТЛО на 30 април с Мариела Димитрова

Инженерни и хуманитарни специалности се преподават на френски език в български университети, свъзможност за френска диплома . Това е възможно нлагодарение на дъгогодишно партньорсто между университети от България, Франция и Белгия. Това популяризира кампания на сред гимнаьиите с изучаване на френски език. Програмата дава чъзможности за стажове,..

публикувано на 30.04.24 в 13:38

На 29 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 29 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE). Представяне на група ZIMA и дебюта на NÖDTVEIDT "From Shadow to Dark Light" – разговор с Вероника Велева (БАЛКАНДЖИ) и Николай Велев (INSPELL, MALTWORM). Николай Попов за завръщането на ОБРАТЕН ЕФЕКТ и шоуто като съпорт на PERO..

публикувано на 29.04.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

"На светло" в понеделник, 29 април

Доброволците от Гората.бг правят поредна кампания, с фокус възрастни хора в бедни села, домове за стари хора, център за домашно насилие, психично болни хора, майки и деца, настанени в други места, както и многодетни семейства. Инициативата е за дарение на над 10 000 яйца и 2 000 козунака; Рубрика по Проект на БНР „Европа – ново поколение“;..

публикувано на 29.04.24 в 13:42

НОВИЯТ ДЕН на 29 април с Мариела Димитрова

Последната седмица от земния живот на Господ Иисус Христос се нарича "Велика" или "Страстна седмица", т.е. Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот. Църквата учи само чрез делото на Христос, само чрез написаното в Светото Евангелие, напомня ни днес отец Василий Шаган от храма "Св. Архангел Михаил" във Варна.  Ще го чуем в 6.40 часа...

публикувано на 29.04.24 в 06:06
Chart

#761 ТОП 20 (26.04-10.05.2024)

публикувано на 26.04.24 в 19:15