Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортни клубове във Варна на среща с кмета заради наредба, която предвижда всички общински бази да станат платени

| обновено на 31.01.23 в 10:08
Снимка: Pixabay


Спортните клубове ще имат среща в зала "Варна" заради нова Наредба на спортната дирекция на Общината, според която всички спортни бази ще са платени за клубовете. Това ще доведе до отлив на деца от спорта, защото ако сега примерно таксата е 100 лева на месец за обучение, с нововъведенията ще стане над 300 лева на месец, информира за Радио Варна Николина Асенова, майка на дете, което тренира художествена гимнастика. Тя е представител на родителите и на част от спортните клубове в града.




"По груби изчисления - една спортна база по гимнастика например, при заетост на залата 54 часа в седмицата, по 125 лева на ден, прави 27 хиляди лева само на терена на базата на месец. Това трябва да бъде разпределено върху таксите на децата - над 300 лева на месец може да излезе една обикновена, двучасова тренировка на дете", обобщи Асенова.

По думите й, ако предложението бъде прието, много родители няма да могат да си позволят високите такси. "Няма спорт, който да не е засегнат", каза още тя.

Предложението за гласуване на нови наредби, касаещи таксите за спортните клубове във Варна, е качено на сайта на Варненския общински съвет още на 5 декември, съобщи Асенова. "Ние разбрахме случайно. Срокът за обжалване е изпуснат, а такъв е нямало, защото е нямало и публично обсъждане със заинтересованите страни", каза още Николина Асенова.

Промяната касае всички общински бази на открито и закрито. Ще бъдат засегнати всички спортни клубове, които ползват общинска база, независимо от спецификата на спорта. "Решихме съвместно с всички клубове да излезем с общо становище. Подходът ни на тази среща с кмета на Община Варна днес следобед ще бъде делови, диалогичен и добронамерен. Надявам се да коментираме този въпрос с него", посочи Асенова.

Основното притеснение на родителите е, че залите ще останат празни, а интересът на децата към спорта ще намалее. "Трябва да мислим за спорта като дисциплина, като здраве! Не трябва да допускаме това да се случва", заключи Николина Асенова.

Срещата е предвидена за 15 часа днес.

Подробностите чуйте в звуковия файл в началото на публикацията.





По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнително разследват делото за правна помощ от адвокатска кантора на Областна управа през 2022 г.

Прокуратурата трябва да извърши допълнително разследване по делото за правна помощ, оказана от адвокатска кантора през 2022 г. на тогавашния областен управител на Варна (Благомир Коцев). То касае сключването на неизгодна сделка от длъжностно лице, вследствие на която е нанесена значителна вреда за Областната администрация. Това решение взе Варненският..

публикувано на 02.10.24 в 12:05

Модернизират с близо 3 млн. лв. уличното осветление в кв. "Чайка"

Във Варна започват дейностите за модернизация на уличното осветление в "Чайка". До 30 март 2026 г. в квартала ще бъдат подменени 19,5 километра кабели, 1007 осветителни тела, 986 стоманени стълбове, 30 ел. табла, съобщават от общинския пресцентър.  Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител. Подмяната трябва да е приключила до..

публикувано на 02.10.24 в 12:00

Сградата на старата автогара във Варна остана в историята

Изцяло разрушена е вече сградата на старата автогара, видя репортер на Радио Варна.  Строителна техника премахва останките от нея.  Припомняме, че събарянето на старата сграда започна това лято.  Обновената автогара в непосредствена близост беше открита на 2 юни т.г.  Обновената автогара във Варна от днес обслужва извънградските и международни..

публикувано на 02.10.24 в 10:18

Жители на с. Гурково без вода от събота, готови са за протест

Жители на Гурково се канят да протестират ефективно, след като от събота са без вода. Причините, които обясни началникът на балчишкото ВиК Димитър Николов – проблеми в помпена станция и електрическото захранване. По думите на кмета на селото Тодор Георгиев няма как централизирано от Добрич да се разрешат проблемите им с водата. „Дойдох си от..

публикувано на 02.10.24 в 09:49

50-годишен с опасност за живота след катастрофа на АМ "Хемус"

50-годишен русенец, управлявал товарен автомобил, се е блъснал в прекачено ремарке на друга тежкотоварна кола, която се е движила преди него. Инцидентът е възникнал в първите минути на деня на автомагистрала "Хемус", съобщават от полицията във Варна.  Мъжът от първото превозно средство е с множество фрактури, мозъчна контузия и е настанен в отделение по..

публикувано на 02.10.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

2 хиляди свободни работни места в БДЖ, няма желаещи

Близо 2000 работни места стоят незаети в системата на Българските държавни железници, а ръководството ѝ изпитва трудности да намери качествени служители. Това става ясно от справка за щатната обезпеченост, съобщава БГНЕС. Според нея в Холдинг БДЖ към момента има 116 служители, като 28 работни места са вакантни. В БДЖ-Товарни превози се търсят 305..

публикувано на 02.10.24 в 08:18
Варненското езеро

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарастне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните..

публикувано на 02.10.24 в 07:23