Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Живо агне от село или месо от магазина - кое излиза по-изгодно?

Освен яйцата и козунака, сред традиционните блюда на Великденската трапеза на българите е и агнешкото месо. 

С всяка година обаче цената му се повишава. В навечерието на Великден цената за килограм агнешко месо е средно между 25 и 28 лева. Някъде е по-евтино, а другаде - дори и по-скъпо. 

Анкета на Радио Варна сред варненци показа, че хората недоумяват защо е толкова скъпо, а някои дори заявиха, че ще го заменят на трапезата с друго месо. Търговци също се отказват да продават агнешко тази година заради високата цена. 

Явор Григоров е месар и собственик на месарски магазин в центъра на Варна. Дълги години е продавал агнешко по Великден, но тази година ще пропусне. 

"Като си заложим всички разходи и данъци и цената отива 30 лева на килограм. Тази цена изобщо не е конкурентна и прецених, че тази година няма смисъл да продавам агнешко", коментира Григоров. 

В по-големите вериги пускат агнешко на промоция в седмицата преди Великден, като цената му е около 20-22 лева за килограм. Според Явор Григоров, ако е българско си струва. Но, по думите му възниква друг проблем. 

"В големите търговски вериги си задължен да купиш целия артикул, примерно цял бут или цяла плшека. В месарските магазини и по-малките обекти може да ти предложат да ти го нарежат на порции", обясни Явор Григоров. 

Някои хора предпочитат да си купят цяло агне от село, където цената варира между 10-12 лева за килограм живо тегло. На пръв поглед е по-евтино, но като сметнеш на калкулатора, не е съвсем така. Явор Григоров даде и пример. 

"Примерно отиваш до някое село на 20-30 километра от Варна. Купуваш си цяло живо агне около 25 килограма за 12 лева на кило, което означава, че ще платиш около 300 лева. Като му махнеш обаче кожата, вътрешностите, течности, копита и други карантии, теглото на трупното месо спада с 50%. Т.е платил си 300 лева за 12.5 килограма месо. И като сметнеш ти идва отново на 24-25 лева", поясни месаря. 

Той обясни и как се формира крайната цена на агнешкото. Търговците най-често го купуват за 10 лева на килограм живо тегло, защото вземат по-големи количества. 25-килограмовото агне ще струва 250 лева. Простата сметка показва, че трупното месо е на стойност 20 лева. 

Григоров обаче припомни, че агнето трябва да бъде заколено задължително в кланица и да му бъде сложен син печат от БАБХ. Към тези 20 лева като се добавят по 20% ДДС и печалба за търговеца, цената му става над 28 лева. 

А веригите, продаващи вносно агнешко, което е най-често от Румъния и Македония, могат да си позволят да го пуснат по-евтино, защото го купуват евтино. Според Явор Григоров цената му за килограм живо тегло е не повече от 5-6 лева. 

"В тези държави овцевъдството е добре субсидирано от държавата, фермерите са спокойни и могат да планират", поясни Григоров. По думите му, в България няма промишлено овцевъдство, а заради финансовите затруднения в сектора, много производители и фермери се отказват. 

"От друга страна, на младите не им се занимава, не искат да се цапат", коментира Григоров, който е от дълги години в месарския бранш. 

Той посъветва хората, ако си купуват агне от село, живото му тегло му да не е повече от 25 килограма, а трупното месо, което остава, трябва да е в интервала между 11.8 и 12.5 килограма. 

"Ако е по-тежко агнето, не е добре, защото и месото му става по-некачествено", обясни месаря. 


Според Явор Григоров, най-хубавата и вкусна част от агнешкото е вратът му. Той предпочита плешка пред бут. 

"Плешката си я готвя поне 3 часа на 150 градуса под фолио и й слагам морковче, цесънче, зелен лук, джоджен и други подправки и става много вкусно", каза с усмивка Явор Григоров, който освен месар е и кулинар, а в магазина му месото се продава и в суров вид и сготвено. 

Чуйте разговора на Иван Барбов с Явор Григоров: 









БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бестселърът "Скаутство за момчета" на лорд Бейдън-Пауъл с първо издание на български език

Организацията на българските скаути отпразнува Международния ден на скаутството с представяне на първото издание на български език на бестселъра на 20-и век - "Скаутство за момчета" с автор лорд Бейдън-Пауъл.  "Скаутство за момчета" оказва глобално влияние и продължава да вдъхновява поколения скаути по света. Тази книга е наръчник, който комбинира..

публикувано на 24.02.25 в 17:30

В навечерието на 3 март ученици в Балчик призоваха за обединение: Да не се делим по религия, етнос и език

В навечерието на Националния празник Трети март ученици отбелязаха 147 години от Освобождението на Балчик от петвековното иго на османските турци. Това се случва в мразовития 31 януари 1878 година, когото с камбанен звън, хляб и сол балчиклии посрещат с неописуема радост освободителните руски войски. Трябва да се борим за идеологическата и..

публикувано на 24.02.25 в 16:11

„Море от възможности“ за 50 младежи от Варна

Проект „Море от възможности“ на Морски клуб „Приятели на морето“ очаква 50 младежи от Варна, с които да се работи за подобряване на психическото и емоционалното им състояние след попадане в некомфортна за тях среда. Желаещите да се включат в това предизвикателство, могат да го направят до 15 март. Целта на проекта е повишаване на устойчивостта и..

публикувано на 24.02.25 в 15:40

Лесна работа: Съвременната версия

Здравейте в началото на Сирната седмица, която в неделя ще завърши с един от важните празници в народния календар на българина! Празник, свързан с оцелялата през годините и съхранена в традициите символика, с прошката и духовното пречистване. Впрочем в народния календар седмицата, която започва днес, е изпълнена с радост и празнично настроение...

публикувано на 24.02.25 в 15:35

Българите все още са скептични към онлайн пазаруването

България е на последно място в Европейския съюз по онлайн пазаруване , показват данни на Евростат за миналата година. На "опашката" в тази класация заедно с нас са още Румъния и Италия. Първенец по онлайн пазаруване е Ирландия. Оказва се, че едва малко над 50% от потребителите у нас предпочитат да си купят дадена стока като си я поръчат..

публикувано на 24.02.25 в 11:05

"Куиз в музея" в навечерието на 3 март във Варна

Музеят за нова история и Учебният музей при Регионалния исторически музей във Варна организират за втора поредна година исторически куиз за ученици. Събитието ще се проведе от 16 часа на 28 февруари в зала "Одесос" в сградата на Археологическия музей.  Местата вече са заети, а тази година 70 ученици, разпределени в 12 отбора,  ще мерят сили по..

публикувано на 24.02.25 в 10:27

Слънчево начало на седмицата

Утрото в понеделник ни посреща със студено време и слаб вятър. Във Варна в 5.00 часа са измерени -4 градуса, според данните на НИМХ. Влажността на въздуха е 75%, а атмосферното налягане е 1034 хПа.  И тази сутрин най-студено е в Добрич , където е -18 градуса. Доста студено е и в Шумен, както и по поречието на Дунав - в Русе и Силистра, където..

публикувано на 24.02.25 в 06:19