Освен яйцата и козунака, сред традиционните блюда на Великденската трапеза на българите е и агнешкото месо.
С всяка година обаче цената му се повишава. В навечерието на Великден цената за килограм агнешко месо е средно между 25 и 28 лева. Някъде е по-евтино, а другаде - дори и по-скъпо.
Анкета на Радио Варна сред варненци показа, че хората недоумяват защо е толкова скъпо, а някои дори заявиха, че ще го заменят на трапезата с друго месо. Търговци също се отказват да продават агнешко тази година заради високата цена.
Явор Григоров е месар и собственик на месарски магазин в центъра на Варна. Дълги години е продавал агнешко по Великден, но тази година ще пропусне.
"Като си заложим всички разходи и данъци и цената отива 30 лева на килограм. Тази цена изобщо не е конкурентна и прецених, че тази година няма смисъл да продавам агнешко", коментира Григоров.
В по-големите вериги пускат агнешко на промоция в седмицата преди Великден, като цената му е около 20-22 лева за килограм. Според Явор Григоров, ако е българско си струва. Но, по думите му възниква друг проблем.
"В големите търговски вериги си задължен да купиш целия артикул, примерно цял бут или цяла плшека. В месарските магазини и по-малките обекти може да ти предложат да ти го нарежат на порции", обясни Явор Григоров.
Някои хора предпочитат да си купят цяло агне от село, където цената варира между 10-12 лева за килограм живо тегло. На пръв поглед е по-евтино, но като сметнеш на калкулатора, не е съвсем така. Явор Григоров даде и пример.
"Примерно отиваш до някое село на 20-30 километра от Варна. Купуваш си цяло живо агне около 25 килограма за 12 лева на кило, което означава, че ще платиш около 300 лева. Като му махнеш обаче кожата, вътрешностите, течности, копита и други карантии, теглото на трупното месо спада с 50%. Т.е платил си 300 лева за 12.5 килограма месо. И като сметнеш ти идва отново на 24-25 лева", поясни месаря.
Той обясни и как се формира крайната цена на агнешкото. Търговците най-често го купуват за 10 лева на килограм живо тегло, защото вземат по-големи количества. 25-килограмовото агне ще струва 250 лева. Простата сметка показва, че трупното месо е на стойност 20 лева.
Григоров обаче припомни, че агнето трябва да бъде заколено задължително в кланица и да му бъде сложен син печат от БАБХ. Към тези 20 лева като се добавят по 20% ДДС и печалба за търговеца, цената му става над 28 лева.
А веригите, продаващи вносно агнешко, което е най-често от Румъния и Македония, могат да си позволят да го пуснат по-евтино, защото го купуват евтино. Според Явор Григоров цената му за килограм живо тегло е не повече от 5-6 лева.
"В тези държави овцевъдството е добре субсидирано от държавата, фермерите са спокойни и могат да планират", поясни Григоров. По думите му, в България няма промишлено овцевъдство, а заради финансовите затруднения в сектора, много производители и фермери се отказват.
"От друга страна, на младите не им се занимава, не искат да се цапат", коментира Григоров, който е от дълги години в месарския бранш.
Той посъветва хората, ако си купуват агне от село, живото му тегло му да не е повече от 25 килограма, а трупното месо, което остава, трябва да е в интервала между 11.8 и 12.5 килограма.
"Ако е по-тежко агнето, не е добре, защото и месото му става по-некачествено", обясни месаря.
Според Явор Григоров, най-хубавата и вкусна част от агнешкото е вратът му. Той предпочита плешка пред бут.
"Плешката си я готвя поне 3 часа на 150 градуса под фолио и й слагам морковче, цесънче, зелен лук, джоджен и други подправки и става много вкусно", каза с усмивка Явор Григоров, който освен месар е и кулинар, а в магазина му месото се продава и в суров вид и сготвено.
Чуйте разговора на Иван Барбов с Явор Григоров:
Фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев завоюва бронзов медал в категория "Фотожурналистика" от 12-ото издание на Международния фотосалон в Пловдив, част от FIAPP. Церемонията по награждаването се проведе в Античния театър в Пловдив. Снимката, завоювала награда, е направена миналата година от Румен Сарандев, който беше в Украйна като част от..
Близо 800 души от България, Румъния, Украйна и Молдова ще бъдат част от 11-ото издание на Международния форум "Българско наследство", който ще се проведе в Балчик за пореден път от 22 до 24 август, съобщи директорът на форума Маруся Костова . Срещата ще започне неофициално на 21 август вечерта с опознавателна среща на участниците, а на 22-ри е..
Реални професии, заснети под вода, представя в един от най-новите си проекти фотографът Юлиян Недев. Фитнес инструктор, готвач и балерина са част от моделите, които ще бъдат документирани от Недев, който гостува в сутрешния блок на Радио Варна в Международния ден на фотографията - 19 август. Любопитно е, че за всеки един от участниците това са реални..
Варна ще бъде домакин на поредното издание на Фестивала на хвърчилата. Небето над Варна ще се изпълни с мащабни и артистични хвърчила, а опитни въздушни артисти ще проведат обучение с управляеми модели и демонстрации на синхронно управление под музикален съпровод. Събитието ще се проведе на 30 и 30 август на плаж "Аспарухово". Пъстроцветни..
Август. Лятото е пъстро, забавно, усмихнато. Ухае на море и протяга топла пясъчна длан, за да успокои забързания ритъм. Предлага весели компании, планове за ваканции, време за жадувани пътувания и рисува онези забележителни залези, които сякаш не поставят романтична точка на деня, а превръщат целия сезон в една огромна порция щастие. Тя започва с..
Община Варна се включва в националната лятна АНТИСПИН кампания „Предай нататък лято без риск“. От 17 до 20 часа днес, 18 август, на входа на Морската градина във Варна, до Слънчевия часовник, доброволци от превантивните клубове към дирекция „Превенции“ ще предоставят на гражданите информация и превантивни материали за ХИВ/СПИН. Медицински..
На днешния ден, 18 август, честваме Успението на преподобни Йоан Рилски Чудотворец – великият духовен подвижник на Българската православна църква и покровителят на българския народ. Преподобният св. Йоан Рилски е роден в с. Скрино, десетина години след като светият равноапостолен княз Борис покръстил българския народ. След смъртта на родителите си, по..