Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на полуфинал на Световната купа по хандбал във Варна

Автор:

България е на полуфинал на Световната купа по хандбал във Варна след бойка победа над Нигерия.

В събота срещаме Куба в битка за място на финала.

България е на полуфинал на Световната купа по хандбал за мъже във Варна след трудна победа над Нигерия с 23:19 (13:11) в най-оспорвания мач от началото на турнира.
Българите поведоха с 4:1 след 3 гола на капитана Светлин Димитров и един на Кристиан Василев, но след много силни изяви на вратаря Оладунджое Бабатунде Нигерия намали до 4:5 . Нашите отново дръпнаха с три при 10:7, но нигерийците веднага върнаха два гола. В крайна сметка първата част приключи при 13:11, но и с двама българи с двуминутни наказания – Петко Петков и Михаел Иванов.
Разликата през цялата втора част вървеше между 1 и 3 гола в наша полза. Резервният ни вратар Стефан Димитров, спаси дузпа на звездата на Нигерия Фарук Юсуф, като влезе специално, за да пази 7-метровия наказателен удар. За пръв път разликата в мача достигна 4 гола преднина за България при 22:18 след попадение на Джошкун Якубов. А летящ гол на Михаел Иванов фиксира крайното 23:19.
За играч на мача беше избран отличният ни вратар Николай Петров, който направи 13 спасявания.
Най-резултатен за българите беше Михаел Иванов със 7 гола. 5 добави Светлин Димитров, 4 Владислав Йоргов, 3 Джошкун Якубов, 2 Кристиан Василев, а по 1 Йордан Попов и Божидар Симеонов.
В събота от 18.15 часа срещаме на полуфинал изключително атлетичния отбор на Купа, който спечели група С.
„Напрежението беше адски голямо. Знаехме за какво играем, стана зрелищен мач и постигнахме заслужена победа. Можеше да го решим и по-рано, но ни трябва още опит, малко самочувствие. Всички бяха стресирани, признавам си – дори и аз. За мен колективът е най-важен. При нас няма звезди. Видяхте, че и тези, които влязоха по време на мача допринесоха много за успеха. Абсолютно всички! Сега имаме два дни почивка и мисля, че срещу Куба ще бъдем по-спокойни“, заяви след срещата старши треньорът Илиян Василев.
„Този мач беше изключително емоционален и много важен за нас, защото трябваше да вземем първото място в групата. Благодарен съм на момчетата, на треньорите и на цялата публика в залата. Благодаря от сърце. Помогнаха ми за всяко едно спасяване. Допуснахме много грешки, но важен е крайният резултат. Искам да поздравя и колегата от Нигерия. Представи се супер, но нямаше подкрепата на съотборниците си. Срещу Куба даваме максимума и излизаме да ги победим“, каза играчът на мача Николай Петров.
„Благодаря много на нашата публика. Започнахме колебливо, прибързано, може би заради голямото ни желание. Бяхме сигурни, че ако покажем по-голямо желание от отбора на Нигерия ще вземем мача. Допуснахме много грешки, но се радвам, че се събрахме, показахме българския дух и взехме срещата, което беше най-важното. Може би ни затрудниха най-много в защита заради големината им. Но проблемите ни дойдоха повече от нашите прибързани грешки. Победихме ги със скоростта, която пък предизвика и част от грешките. Мисля, че ги надлъгахме. Можеби бяхме по-бързи, по-креативни в завършващия пас и във финалната завършваща фаза“, заяви отбелязалият 4 гола Владислав Йоргов.
В останалите мачове от деня Индия победи Андора с 26:23 (14:10), Австралия надви Молдова с 25:22 (13:9), а Куба разби Гватемала с 27:17 (15:5). Делегат на първата и третата среща беше българинът Михаил Башев.
Регламентът на Световната купа предвижда състезателите в отборите да бъдат на възраст между 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.
Всички мачове от турнира се излъчват на интернет страницата b1b.tv, а повечето срещи може да гледате в каналите на телевизия B1B.BOX.
Входът е свободен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВИДЕО: "Балкан" победи "Левски" и утре играе с варненския "Черно море Тича"

Във Варна днес беше първият ден от Държавното първенство по баскетбол на колички. Отборът на домакините "Черно море Тича" стартира с победа срещу "Левски" -София и при нов успех утре срещу "Балкан"-София ще стане шампион на България. Това е единствената среща за утре, като мачът е от 10.00 ч. В последната среща за днес отборът на "Балкан" победи "Левски"..

публикувано на 18.05.24 в 19:30

ВИДЕО: Мачът за титлата на Стратимир Стратиев

Тук можете да видите цялата среща на Стратимир Стратиев на Европейското първенство по карате киокушин във  Варна. Победата в този мач срещу румънския състезател донесе на българина европейското злато. Нашето момче изигра правилна тактически този мач с много агресия и стъпи на върха.

публикувано на 18.05.24 в 19:21

Стратимир Стратиев донесе трето злато за България

Стратимир Стратиев стана европейски шампион по карате киокушин във Варна. Той взе титлата на кумите в категория до 80 кг. Стратимир е състезател на бургаския клуб "Спирит". Той изигра перфектен мач срещу румънец, като видимо беше по-добрият състезател на татамито.

публикувано на 18.05.24 в 19:19

ВИДЕО: Европейско първенство по карате киокушин във Варна

Повече от 720 състезатели от 21 страни пристигнаха на Европейското първенство по карате киокушин във Варна. Големият форум се провежда в зала "Владислав" на спортен  комплекс "Черно море" при отлична организация. Първенството на практика ще бъде открито официално утре в 10.00 ч. Надпреварата е за всички възрастови групи, включително и ветерани...

публикувано на 18.05.24 в 19:12

Две победи за състезателите по мини волей на "Черно море"

Отлично представяне на състезателите по мини волейбол (12 г) на "Черно море" водени от треньорката Деница Генова. Те записаха  служебна победа срещу Добрич с 2:0 и победи над отборите на Вълчи дол с 2:1 и 2:0 срещу Омуртаг.   В мач за първото място в групата, варненци отстъпиха с 0-2 срещу "Автосвят" (Русе). "Черно море" се класира за финалите, но все..

публикувано на 18.05.24 в 19:08

Втора титла за Варна от Европейското по карате

Още една титла за България и Варна от Европейското първенство по карате киокушин във Варна. Спечели я Адриан Бояджиев от СК "Ичи Геки"-Варна при 10-11 годишните. така след европейското злато на Рая Димитрова, Адриан носи втори трофей за морската столица.

публикувано на 18.05.24 в 19:07