Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири международни фестивала финансира Община Варна тази година

Марио Хосен солира на откриването на "Варненско лято" 2022
Снимка: Росен Донев

Четири международни фестивала във Варна ще получат общинско финансиране тази година въпреки липсата на бюджет – поради липсата на държавен такъв. Това сочат разчетите на местната хазна, стана ясно по време на заседание на Постоянната комисия по "Култура и духовно развитие" във Варненския общински съвет.

Финансиране ще има за Музикалния фестивал "Варненско лято", Хоровия конкурс на името на проф. Георги Димитров, който е един от шестте големи европейски подобни конкурса, фолклорния фестивал и "Варна Джулай фест", ориентиран към младежки формати и музика.

За проекти на конкурсен принцип ще отидат 1 млн. и 600 хил. лв. От тях 1 млн. лв. са за местни фестивали и проекти, 200 хил. лв. - за медийни и останалите 400 хил. лв са за финансиране на любителското изкуство и на деца и младежи до 18 г.

Проверка на съветниците сочи, че във Варна към днешна дата има 125 организации и структури, които могат да кандидатстват за финансиране. Предвидени са също така средства за разкопки на територията на Варненския халколитен некропол, на християнската базилика в Звездица, както и за ремонти на читалища, чийто общ брой във Варна е 25.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

248 години американците отбелязват своята независимост от Великобритания

Националният празник отбелязва раждането на Съединените щати като независима държава с приемането на Декларацията за независимост от Континенталния конгрес през 1776 г. Оттогава се навършват 248 години . Празненствата включват фойерверки, концерти и семейни събирания и мащабни паради в цялата..

публикувано на 04.07.24 в 06:56
Фериботи на пристанището в Дувър, Великобритания, архив, 2022 г.

Великобритания избира парламент с очакване за провал на консерваторите

Британците днес ще гласуват на парламентарни избори, които вероятно ще върнат на власт Лейбъристката партия и ще сложат край на продължилото близо десетилетие и половина управление на консерваторите. Очаква се лявоцентристките лейбъристи да спечелят парламентарните избори за първи път от 2005 г. насам с исторически резултат, като всички..

публикувано на 04.07.24 в 06:46

И фармацевтите в Каварна се присъединяват към протестните действия

От 9.00 до 10.00 часа аптека „Лалева“ в Каварна няма да обслужва пациенти по НЗОК . Фармацевтите се вклюват в националния протест и изразяват несъгласие към действията на Министерството на здравеопазването по повод промяната в Наредбата. Техните искания са да не се лишават аптеките, чрез тях и пациентите от каквото и да е заплащане върху..

публикувано на 04.07.24 в 06:42
Варна

Променливо време в четвъртък

Днес ще има променлива облачност, която ще е по-значителна над Югоизточна България. Там е възможно на изолирани места да превали слаб краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, който следобед по крайбрежието ще се обърне от юг-югоизток. Максимални температури между 25° и 30°, за Варна около 28°.  Вълнение на морето 2-3 бала...

публикувано на 04.07.24 в 05:50

Аптеки прекратяват договорите си с НЗОК

В знак на протест срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени лекарствени от НЗОК продукти по средата на годината, собственици на аптеки ще внесат от 9.00 до 9.30 часа в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК . По същото..

публикувано на 04.07.24 в 05:50
Цветеслава Гълъбова

Цветеслава Гълъбова: У нас няма разбиране за това колко е важна извънболничната грижа за психично болните

У нас няма разбиране за това колко е важна извънболничната помощ за хора с психични заболявания. Това каза психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Свети Иван Рилски“. По думите й бюджетът от 200 млн. лева, който се отделя годишно за психично здраве, е крайно недостатъчен.  Тя посочи, че когато видим по улиците хора, които..

обновено на 03.07.24 в 21:36

Парламентът не одобри Росен Желязков за министър-председател на България

Парламентът гласува и не одобри за премиер на България Росен Желязков, предаде БНР. За гласуваха 98, против, 138, въздържали се двама. По процедура, след като не е одобрен кандидатът за министър-председател, то тогава не се гласува и структура и състав на Министерския съвет, предложен от кандидата за премиер. Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против,..

публикувано на 03.07.24 в 16:24