Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха сензорна стая в Центъра за специална образователна подкрепа

| обновено на 04.05.23 в 16:54
2
Снимка: Live.Varna.bg

Нова сензорна стая бе открита официално днес в общинския Център за специална образователна подкрепа (ЦСОП-Варна) във Варна. Новата придобивка разполага със специално оборудване, което стимулира концентрацията и общуването с децата, обясни директорът на ЦСОП Светлана Иванова. По думите й пространството е специално проектирано да осигури завладяващо сетивно изживяване за деца с различни потребности, тъй като светлините, звуците, цветовете и други сензорни стимулации успокояват, ангажират и им помагат да се развиват емоционално и когнитивно. В стаята са монтирани интерактивен стенен панел Рапсодия, фиброоптична завеса, водно виброакустично легло и интерактивна водна кула. Чрез сензорната терапия очакваме да се повиши сензорната чувствителност, да се подобри вниманието и интереса на нашите възпитаници към заобикалящата среда, обясни Иванова. Гост на събитието бе кметът на Варна Иван Портних. 

Чуйте разговора на Даниела Стойнова с директора на ЦСОП Светлана Иванова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

При вход свободен днес във Варна представят филм, посветен на проф. Стоимен Стоилов

Най-новия документален филм на Георги Тошев, посветен на художника проф. Стоимен Стоилов, ще бъде представен от 16 часа днес в зала "Европа" не Фестивалния и конгресен център във Варна. Лентата "Щастие на върха на молива" е посветена на 80-годишния юбилей на художника, а входът за събитието е свободен. Във филма са включени творби на художника,..

публикувано на 28.10.24 в 12:58

За зелето и изборите

Много българи не отидоха до урните в неделя. По лични причини. Свои такива има и Вълчо Жеков. Той е родом е от Ветрино, но има къща в село Габърница. Работи на три места, за да изхранва семейството си – в частна фирма като монтьор, държи малко крайпътно заведение и произвежда зеле, което продава пред заведението на пътя. Срещнах го в изборния..

публикувано на 28.10.24 в 11:10

Транспортът е най-големият проблем в суворовското село Дръндар

"Алианс за права и свободи" - АПС е първа политическа сила в суворовското село Дръндар. За "ДПС - Ново начало" в населеното място с изцяло турски жители са гласували 18 души. По един глас получават ИТН, МЕЧ и ДОСТ. За ГЕРБ-СДС в с. Дръндар са гласували петима от общо 79 души, отишли до урните в неделя.  Кмет на село Дръндар от октомври месец миналата..

публикувано на 28.10.24 в 10:37

28 октомври - Световен ден на анимацията

Днес е Световният ден на анимацията. На този ден през 1892 г. в Париж художникът изобретател Емил Рейно показал пред зрители невижданото дотогава зрелище - оптически театър. За първи път той демонстрирал публично своя апарат праксиноскоп, който показвал движещи се картинки. Анимацията е оптическа илюзия за движение, създадено чрез..

публикувано на 28.10.24 в 10:22

Мъгливо сутринта, през деня ще е слънчево

Мъгла има във Варна в момента с намалена видимост до 100 метра, мъгливо е още в Баргас – до 400 метра е намалена видимостта там, димка има в района на Добрич. В Добрич е и най-студено тази сутрин – термометрите отчитат 2 градуса, 3 градуса е в Шумен, 5 в Карнобат, 6 градуса ев Русе, 7 в Ахтопол, по 8 градуса е в Разград, Шабла и Бургас,..

публикувано на 28.10.24 в 06:10

В ромската махала във "Владиславово" се надяват да се краде по-малко

В ромската махала в кв. "Владислав Варненчик" цари настроение в изборния ден, някои дори отидоха да гласуват за ..... царя, разказа репортер на Радио Варна. Музика от различни места оглася улиците. Отишлите да дадат своя глас отиват с надеждата да не са вече по улиците и да ровят в контейнерите, а да има работа и за тях. Гласувам за по-добро бъдеще за..

публикувано на 27.10.24 в 15:33
Снимката е илюстративна

Без "синя зона" в деня на изборите във Варна

Както и през миналата неделя, когато във Варна гласувахме за кметове на районите "Одесос" и "Приморски", и днес зоната за кратковременно паркиране - т.нар. "синя зона" във Варна няма да работи и тази неделя. Причината е в провеждането на извънредните парламентарни избори за Народно събрание и балотажът на частичните местни избори в двата района, и..

публикувано на 27.10.24 в 09:24