Единайсетото издание на многолюдното събитие тази година е под мотото „Да на българското производство!“. Според данните на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, организатор на събора, за година стадата с овце у нас са намалели с 9 на сто. Овцевъдите разказаха:
„Марин Маринов от Велики Преслав съм, отглеждам 540 овце. Аз постоянно ги намалявам – от 1500, защото липсва работна ръка. Мандрата ни плаща млякото на два лева, коректни са. Вълната ми е абсолютен разход, защото не можем да я запалим, не можем да я изхвърлим. Вълната ми е около 4-5000 лева на година разход . Месото е 9 лева на килограм живо тегло на едро и 10 лева на дребно. Успях да продам всичко“.
„Светла Бахова съм, от Веселие, община Приморско. От 13 години отглеждаме 300 каракачански овце и на това ниво са от три-четири години, това е оптималното, което едно семейство може да отгледа. Пазар има, цените са сравнително ниски, но се намират потребители. Гледаме овцете от любов към животните основно“.
По време на сбора на овцевъдите има фермерски състезания по доене и стрижба, по майсторско обезкостяване на агнета, ще бъде определена и козата с най-дълга козина.
Една от основните цели на най-голямото браншово събитие у нас е насърчаване на потреблението на родни овчи и кози продукти директно от фермата. Своята продукция предлагат 30 производители, цените са нагоре:
„Теодора Вълова съм от Писарово, Плевенско. Отглеждаме 1000 овце, затворили сме цикъла, произвеждаме кашкавал и сирене от овче мляко и овче кисело мляко. Инфлацията се отрази доста зле на всички колеги, засегна и крайния потребител. Овчият кашкавала е 28 лв./кг, кашкавалът от краве мляко е 25 лв./кг. Овчето сирене е на 20 лв./кг. Кравето сирене е на 18 лв./кг. Горе-долу 30-40 % е ръст нагоре в цената“.
Съборът на овцевъдите край Петропавловския манастир продължава до 8 май, включително. Целият репортаж може да чуете тук
На събор не може без чеверме. Майсторитене успяват да го обезкостят, тавите се разпродават за минути:
„Николай Луканов съм от Смолян, приготвили сме хиляди чевермета. Сега печем над 40 чевермета. Агнето трябва да е 20-23 кг, да е по-дебеличко, за да си остане сок в него и да има какво да печем. На външни условия се пече 8 до 12 часа, ако е на камина е 3-4 часа. Цената е 6,50 лв. за 100 грама или 65 лева за килограм чеверме, обезкостено с малки кокалчета в него“.
Край Петропавловския манастир се провеждат и демонстрации на производството на бутикови млечни продукти. Някои от тях до преди век са били традиционни за трапезата на българина, а днес са редки специалитети. Има кулинарни зони, където врят чорбици, пекат се баници, разказва леля Дешка от Горно Драглище:
„Убави моми са сътворили клинове, баници, пататници, боб с манатарка, агнешка чорбица. Много емоции и усмивки. Пълни ми душата, защото всички са усмихнати. Пожелавам да сме смирени и да си прощаваме, това е най-важното, за да ни е мирна душата. Ние сме сърцатата група“.
До сърцатата група посетителите може да видят как се меси кашкавал:
„Мина Върджиева съм и правим кашкавал, както едно време са го правили овчарите на поляната. Между 6 и 7 литра овче мляко влиза в 1 кг кашкавал. Зреенето вече е въпрос на вкус. Хубаво е да зрее поне 40-50 дни. Хубавият балкански кашкавал се оставя 2-3 месеца, но зависи с каква закваска се работи. Може да го ядем абсолютно пресен, което се казва гьобек, или зрял. Вече има много голям интерес към домашните храни. Затварянето на цикъла е единствения начин за оцеляване на малкия и средния фермер“.
На събора е и пазителят на старото мандраджийство в Родопите Салих Паша от село Бориково:
„Правим брънза сирене. Подсирили сме го, но не е готово още. Не трябва да го прегряваш. Изпуснеш ли го, това, което е отдолу, скърца като го ядеш. При нас на кого да продаваш, мечките са повече от хората. Държавата помага на нас, старите майстори, земеделски производител съм, но защо в Гърция помощта е два пъти повече и защо те имат право да излязат на пътя да продават, а аз – не?“.
Много фолклорни изпълнения, нестинари, детска творителница, изложби за бита и традициите на овчарите допълват атракциите на събора. Тук са и над 70 занаятчии – майсторката на фолклорни кукли като Мария Робева от Горна Оряховица, кожарят Денислав Денев от Силистра, майсторът на гайди Илия Очиков от Чепеларе.
С едноминутно мълчание в памет на жертвите на арменския геноцид започна заседанието на Общинския съвет във Варна. Сесията продължи с декларация на арменската общност, в която се иска Турция да признае геноцида над арменците. 110 години не е поета вината за стореното, избити са един милион и половина арменци, беше подчертано по време на заседанието...
Община Балчик ще кандидатства пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда с проектно предложение "Компостери за зелени и други биоотпадъци за домакинствата в община Балчик". Поради засилен от гражданите това се явява втори проект по тази мярка, като по първия прием са доставени 300 компостера за домашна употреба с..
От близо 40 хиляди ученици на територията на община Варна, по-малко от половината са с издадени карти за безплатно пътуване в градския транспорт. Това съобщи за Радио Варна Георги Киряков, директор на общинското предприятие ТАСРУД. Всеки, който ползва обществения транспорт, трябва да има превозен документ със себе си, а за учениците това е..
Пролетната кампания "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки ще се проведе на 26 април (събота), от 9:00 до 14:00 часа, пред Катедралния храм във Варна. Организаторите от сдружение „Аз вярвам и помагам“ отново призовават цялото общество да се включи в това добро дело, с което се подпомагат каузи, свързани с деца и здравеопазване...
Ръстът от 6 милиона лева спрямо миналата година се дължи на увеличаване на разходите , които правим за изпълнение на вменените ни от закона функции за осигуряване на нормалното съществуване на хората в общината, за увеличаване на заплатите на работещите в общинската администрация и общинските звена. Надяваме се с вдигането на данъците и такса битови..
Община Варна организира мащабно пролетно почистване, което ще се проведе на 10 май (събота). От администрацията призовават граждани, институции, бизнеса, социални, образователни и културни институти, неправителствени организации, търговски вериги и спортни клубове да се включат активно в почистването на междублокови пространства, паркинги, паркове,..
На 87 години почина легендарната журналистка Даниела Кънева. Тя бе един от най-големите познавачи на Индия, съобщи БНТ. До последния си ден тя правеше репортажи за "По света и у нас", като впечатляваше всички със силата на духа, професионализма и сърдечността си. Тя беше един от най-значимите и уважавани журналисти в страната, оставила дълбока следа..