Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителна експертиза поиска Съдът по делото за преместваемите обекти в местността Салтанат

Снимка: БГНЕС
Съдът назначи допълнителна съдебно-техническа експертиза по делото с преместваемите обекти на "Хоризонт". Това стана ясно след заседание по административно дело, съобщиха от пресцентъра на Административния съд във Варна.

Вчера се проведе съдебно заседание, образувано по протест на Районната прокуратура във Варна, с което се поиска обявяване на нищожност на разрешение на главния архитект на Община Варна, с което е разрешено поставянето на десет преместваеми обекта, разположени в местността "Салтанат".

В началото на съдебното заседание съдът е отхвърлил искането на Виктор Бузев в качеството му на физическото лице да се конституира като заинтересована страна, защото "същият е отстранен от длъжността на главен архитект на Община Варна, а ответната страна по делото се определя с оглед длъжността, а не с оглед личността на лицето. Поради това, съдът конституира за ответник в процеса арх. Лидия Ц., която временно изпълнява длъжността гл. архитект на Община Варна", уточняват от Административния съд.

Съдът докладва становището на арх. Лидия Ц. , че се оттегля разрешението за поставяне на процесните преместваеми обекти, както и че се оттегля заповедта на главния архитект от 14.03.2023 г. за поправка на очевидна фактическа грешка в издаденото разрешение. Поради несъгласието на представителя на „Овърсайз - Хоризонт“ АД, съдът е приел, че не може да се извърши надлежно оттегляне, а делото не може да се прекрати, защото законът изисква съгласие на всички главни и заинтересовани страни.

Съдът е приел изготвената съдебно-техническа експертиза, в която се констатира, че двата имота са в местност „Салтанат“, Приморски парк; територията на имотите, съгласно кадастралната карта е с устройство „обществен парк“. Според ОУП (Общия устройствен план), кадастралната карта и кадастралния регистър имотите попадат в Зона А от Закона за устройство на Черноморската крайбрежие.

"Вещото лице заяви, че не е извършвало замерване границите на Зона А. В СТЕ вещото лице твърди, че Варна не е в категорията „национален курорт“. Поради възражения на страните, съдът отправи въпрос към министъра на МРРБ, да отговори дали Варна и по-конкретно двата процесни имота, се квалифицират като „национален курорт“. Съдът назначи и допълнителна СТЕ, с въпроси, свързани с това, дали двата процесни имота попадат в Зона А, съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, като вещото лице да извърши съответните измервания. Съдът възложи на вещото лице да установи, след извършване на относимите проверки, кога са поставени (от коя година) процесните преместваеми обекти", поясняват от Административния съд във Варна.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 20 юни 2023 г. от 13.30 ч.

По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  03.07.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:..

публикувано на 03.07.24 в 06:05

Облачно време с превалявания в сряда

През нощта валежите в Североизточна България бяха с количества в Русе 25 мм, Разград 15 мм, Силистра 5 мм, Шумен 4 мм. Днес през страната ще продължи да се придвижва обширна циклонална област и свързаните с нея фронтални облачни системи. Сутринта валежите над Североизточна България временно ще спрат, над югоизточните райони облачността ще се..

публикувано на 03.07.24 в 05:55

Военна техника се включи в гасенето на пожар в Балчик

Два екипа на балчишката пожарна и военна техника успяха да загасят пожара в сухи треви, възникнал в късния следобед днес в района на надписа Балчик и летището.  Огънят е овладян за час и половина, каза началникът на противопожарната служба Стелиян Стойчев. Няма пострадали.  Това е първият пожар на това място за тази година, след като се..

публикувано на 02.07.24 в 18:49

Двама маскирани мъже ограбиха магазин във Варна

Въоръжен грабеж е извършен в магазин за хранителни стоки във Варна. Двама маскирани мъже нахлули в търговския обект и заплашили касиерката с пистолети, предаде БНТ. Крадците са взели дневния оборот и тютюневи изделия от магазина. Служителката е стресирана, но не е пострадала. Маскираните мъже нахлули в денонощния хранителен магазин малко след 22..

публикувано на 02.07.24 в 17:45

Варненските седмокласници на второ място в страната по резултати на НВО

Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София средно са изкарали 65,16 точки. Разликата в успеха по математика между Варна и София е..

публикувано на 02.07.24 в 16:15

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50