Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета национална конференция за медиацията в ИУ-Варна

Третата национална конференция на тема "Медиацията в различните обществени сфери" ще се проведе на 11 май в зала 1 на Икономическия университет във Варна. Конференцията се организира от Институт „Итера“, Университетския център по медиация към Икономически университет-Варна и Камара на медиаторите в България.

За трета поредна година събитието ще събере под един покрив представители на държавната и местната власт, представители на съдебните институции, адвокатските колегии, университетската общност, представители от основното и средното образование, неправителствените организации и бизнес организации, медиатори и др.

П Р О Г Р А М А

11 май 2023 г.

10:00 – 10:30 ч. Откриване на дискусионния форум Зала 1 ИУ-Варна/ Дистанционно присъединяване в Google meet

meet.google.com/apm-hinq-hpr

1. Приветствие от организаторите

2. Приветствие от академичното ръководство

3. Приветствия от официални гости

10:30 – 12:00 ч. Пленарен панел Зала 1, конферентна връзка

12:00 – 13:30 ч. Обедна почивка

13:30 – 16:00 ч. Заседания по модули Зала 1, конферентна връзка

16:00 ч. Закриване на конференцията, Зала 1, конферентна връзка

ОФИЦИАЛЕН ПАНЕЛ

Приветствие от академичното ръководство на ИУ-Варна

Приветствия от официални гости

ДОКЛАДИ И ПАНЕЛИ ЗА ДИСКУСИИ

Модератори: доц. д-р Андрияна Андреева- ИУ-Варна, Университетски център по медиация, Лиляна Савова - Институт “Итера“ и Камара на медиаторите в България

Пленарен панел:

Проф. д-р Мария Славова, Юридически факултет, Софийски университет „Климент Охридски“, „Българската перспектива на медиацията“.

Доц. д-р Андрей Александров, Институт за държавата и правото при Българската академия на науките, Югозападен университет „Неофит Рилски“, „За бъдещето на медиацията по индивидуални трудови спорове в светлината на последните промени в Закона за медиацията, Гражданския процесуален кодекс и Кодекса на труда“.

Модул „Медиация в образованието“:

Лиляна Савова, Венета Иванова, Институт „Итера“, Камара на медиаторите в България, „Въздействие на „Мост на мира“ в контекста на формиране на нови умения за саморегулация и управление на конфликти във възрастта 7-9 г.“

гл. ас. д-р Петя Ангелова, Икономически университет – Варна, " Бариери в комуникацията между преподаватели и студенти ".

Д-р Даниела Петрова, Технически университет – Варна, „Медиацията в социалната сфера-перспективи и предизвикателства“.

Румяна Толева, Йога преподавател; Адвокат; Вписан медиатор, "Медиация и медитация (по класическата йога на Патанджали)".

Ивелина Стоянова Русева, Експерт в отдел „Образование и младежки дейности“, „Медиацията в образователните институции – начин за намаляване на агресията сред децата“

Тодор Милков, докторант – отчислен с право на защита Варненски Свободен университет „Черноризец Храбър”, Факултет „Международна икономика и администрация“ Катедра „Администрация, управление и политически науки“, „Място и роля на съвременния образователен медиатор“.

Модул „Медиация в публичния сектор“:

Проф. д-р Таня Йосифова - Юридически факултет, УНСС, "Приложението на медиацията при доставчиците на посреднически он-лайн услуги".

Доц. д-р Драгомир Кръстев, ВМУ „Никола Йонков Вапцаров“, „Посредничеството като инструмент за регулиране на военни конфликти“.

Доц. д-р Елица Куманова, Данаил Куманов, Русенски университет „Ангел Кънчев“, „Изследване на приложимостта на процедури по медиация в областта на националната сигурност“.

Доц. д-р Катя Антонова, гл. ас. д-р Павлина Иванова, Икономически университет – Варна, „Медиация на работното място: възможности и ефекти“.

Доц. д-р Андрияна Андреева, Икономически университет – Варна, „Е-медиация и изкуствен интелект – иновативни способи за превенция и разрешаване на индивидуални трудови спорове“.

Доц. д-р Андрияна Андреева, Икономически университет – Варна, Венета Иванова, Институт „Итера“, Камара на медиаторите в България, „Азбука на конфликта и на примирието в трудовите отношения“.

Гл. ас. д-р Пламена Недялкова, Икономически университет – Варна, „Проблеми на медиацията при трудови спорове в организациите от публичния сектор“.

Юлия Стоева, Юрисконсулт, Медиатор, Фондация "Гея", „Медиация при бежански кризи, бедствия, аварии и други екстремални ситуации. Роля и значимост за предотвратяване на конфликти, облекчаване на страданията на пострадалите и подпомагане на възстановяването на засегнатите общности.

Юлия Стоева, Юрисконсулт, Медиатор, Фондация "Гея", „Методика за овладяване на конфликти в екстремални ситуации в контекста на медиацията“.

Виктория Атанасова, докторант Икономически университет – Варна, „Ролята на гражданското общество в процеса на вземане на решения за градската среда“.

Йоанна Нинова, студент ВСУ „Черноризец Храбър“, „Медиацията в наказателния процес в Европа и у нас“.

Модул „Медиация в здравеопазването“:

 Доц. д-р Галина Йолова, Икономически университет – Варна, „Медиационни практики при разрешаване на конфликти лекар-пациент“.

Антон Тодоров, Център от семеен тип. „Медиацията в социалните дейности“.

Тодор Милков, докторант отчислен с право на защита Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”, Факултет „Международна икономика и администрация“, Катедра „Администрация, управление и политически науки“, Диана Алатова – студент Медицински Университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, Филиал Шумен, Катедра „Здравни Грижи“, „Здравният медиатор-ключов фактор за българското модерно здравеопазване“.

Модул „Медиация в съдебната система“:

Албена Пенова, медиатор, обучител на медиатори, Председател на УС на СНЦ "Българска асоциация за медиация", „Съдебна и извънсъдебна медиация – етапи в процедурата“

Ас. д-р Недялка Александрова, Икономически университет-Варна, „Приложение на медиацията в спорове за интелектуална собственост"

Д-р Даниела Петрова, Технически университет – Варна, „Правна рамка на задължителната медиация у нас и страните членки на ЕС. Перспективи и предизвикателства“.

Петя Стоянова, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, „Как медиацията изгражда правна култура?“




По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19

Състезание по приложно колоездене за деца утре във Варна

Деца на възраст между 10 и 14 години ще се впуснат в надпреварата по приложно колоездене, която ще се проведе в събота, 29 юни на площад "Антон Новак" в Морската градина. Състезанието започва в 10:00 часа. То се организира от Спортен клуб по автомобилизъм - Варна, съвместно с КАТ-Варна, БЧК, общината и други институции и организации...

публикувано на 28.06.24 в 09:56

ОбС гласува средства за 15 варненски двойки с репродуктивни проблеми

15 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще бъдат подпомогнати от общинската инвитро програма. Десет от семействата ще получат по 2 000 лв. за медицински изследвания и манипулации, а останалите пет – по 3 500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка, реши с пълно единодушие Общинският съвет на днешното си заседание. Общата отпусната сума е в размер на..

публикувано на 28.06.24 в 09:15

Варненски ученици изобретиха умна кутия, в която можем да отглеждаме зеленчуци

Ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна изобретиха кутия, в която могат да се отглеждат различни растения в домашни условия. С помощта на умната машина за зеленчуци и билки с хидропоника всеки може да си бере свежа салата от кухнята.  Това вече е възможно благодарение на изобретението на четиримата ученици от МГ-Варна  и тяхната..

публикувано на 27.06.24 в 13:47