Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майка на дете с аутизъм: 16 години се боря за адекватна грижа

Изложбата "Светът на Неди - отвъд видимото" откриват днес в Балчик

| обновено на 19.06.23 в 21:14

Светът на децата с аутизъм не знае какво е злоба и омраза, той е много чист и светъл. Нужно е повече нежност, грижа, разбиране, толерантност към тези деца, казва Камелия Тодорова. Тя е майка на 18-годишния Недислав Пеев, който е с аутизъм, но е тих, благ, раздаващ любов. Дете с широка усмивка, което дарява доброта и зарежда с енергия. От две години рисува, като така изразява своя свят. Картините му се превръщат в календари, чашки, тефтери и други красоти.

Продаваме картини, за да подпомогнем терапиите си, споделя Камелия Тодорова по повод изложбата, която предстои в Двореца - Балчик от днес, 19 юни, до 3 юли и носи името “Светът на Неди - отвъд видимото”. Тя цели да покаже, че и децата с аутизъм могат.

Със задействането на групата „НедиАРТ“ не само се подпомагат терапиите, но Недислав и майка му са удовлетворени, че работят, имат собствен бранд и са познати не само у нас, но и по света.

С Камелия Тодорова разговаря Албена Иванова:

Разкажете ни за Неди и изложбата?

Диагностициран е на година и половина с аутизъм. Преминахме през тежък период, но всичко, което се случи, е трябвало да се случи и сега продължаваме напред. Моят син започна да рисува от две години, когато загубих моята майка, преди това не е рисувал. Развиваше се, като спортуваше, свиреше на пиано... В един момент пожела да купим платна и така започна да рисува. Той е невербален, не говори и явно по този начин искаше да изрази себе си. Рисува предимно цветя, в началото червени цветя, после започна да вкарва и други цветове в картините си. Така ние с неговите картини направихме една групичка в пространството НЕДИ"АРТ" , където започнахме да продаваме картини. Защото ходим на терапии във Варна, усилена работа с логопед и синът ми от три години започна да казва думички, да планира своята дейност, изцяло се промени, чете и вече влезе в нашия свят. Допреди това нямаше индикации за говор и звук, не мислех, че ще може да ми каже „мама“. Вече се разбираме, не може още да комуникира както другите деца, но прави опити. Така чрез тази групичка започнахме да продаваме картини и така да си плащаме терапии, защото те са скъпоструващи.

Достатъчни ли са грижите от страна на социалните институции, държавни?

Аз се боря вече 16 години, от двегодишен ходи на градина, предучилищна, училище. Боря се с учители, институции, училища да има адекватна грижа не само за моето дете, а и за всички деца. Защото първо аз съм с него 16 години на чина, не мога да работя. Второ, този помощник учител, както искам не само аз, а и другите майки, ще е в помощ на родителя и ще е с него поне три часа – време, през които ще мога да работя. Няма учебници за нашите деца. Всичко, което работя с него, аз го превеждам от чужди сайтове, денонощно, за да му измислям занимания, онагледяване, да може да чете, да разбере значението на самия предмет.

Специалисти има, но знания няма. Вече няма човек, който да не знае за аутизма и да не го разпознава. От друга страна, на специалистите са им много децата, които поемат … Лично имам подкрепа от институции в Община град Добрич, защото в лутане и търсене на спорт за моя син, защото той е хиперактивен, а и други деца, никой не иска да поема отговорност да ги обучава да тренират ролеви игри, адаптивни спортове. Ходихме във Варна и на футбол, но ни стана трудно … Така с много положен труд и съдействието на Община град Добрич създадохме три клуба в училище „Отец Паисий“. Там има спортни зали, фитнес зала, музикална стая, сензорна стая – за да може нашите деца (пет майки сме) да има къде да спортуват и да имаме наше кътче. Не чакаме само на държавата, не с ходене от спонсор на спонсор, а с писане и одобряване на проекта и обзавеждаме залите. Ние сме партньори на Общината, тя се грижи за нас и ни съдейства, както и други организации.

В тази групичка с Неди и с неговите картини ние се развихме страшно много, имаме наш бранд, правим различни неща и по този начин хем сме удовлетворени, че работим двамата – той рисува, помага и при приготвянето на пратките, но така ни знае цяла България и цял свят.

Какво публиката на изложбата може да допринесе за вашата кауза?

Дадох име на нашата изложба чрез допитване до нашите ценители в групата “Светът на Неди - отвъд видимото” , защото ние с Неди, когато създаваме картини, те са видими, но зад тях стои невидимото – нашата любов, грижа, усилия, топлина, моето търсене на пътя към моето дете. Той е позитивен, усмихнат и който се докосне до него, той го заразява с усмивката си. Искам да покажа, че и нашите деца могат, когато се подходи и влезе в техния свят. Отправям призив към всички – да са толерантни към децата ни, защото както всички деца в норма, казано по този начин, и те са под нашето небе и те дишат нашия въздух, но на тях трябва да им се подаде повече ръка, да се подходи по-нежно и толерантно, и те искат да имат приятели. Моят син няма приятели. Първо, че е голям, а и децата не са още достатъчно информирани, въпреки че правим постоянно неща за това. Синът ми ми дава топлина, вяра, надежда, въпреки че наскоро загубих и баща си – като му видя усмивката, той ме зарежда. Така минава целият ни ден, който е много натоварен. 

Очаквам всички, които съм поканила, да дойдат на изложбата и да се докоснат до нашите картини. Който има желание, да си откупи картина. Защото който си я сложи у дома, казва, че го зарежда положително.

Подробностите чуйте в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15