Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще бъдат разделени двойките училища във Варна, за да преминат учениците на едносменен режим на обучение?

ОУ "Христо Ботев", с.Николаевка
Снимка: Румен Сарандев

Община Варна е изготвила стратегия за въвеждането на едносменен режим на обучение в училищата, за да изпълни изискването на Министерството на образованието и науката /МОН/ той да стане факт до 2026-2027 година. Това каза за Радио Варна Лилия Христова, директор на общинската дирекция „Образование“. Няколко са възможностите за реализирането на стратегията, каза тя и посочи какви са те.

Първата е намаляване на приема на ученици, което вече се случи в основните училища „Цар Симеон Първи“ и „Васил Априлов“ през настоящата учебна година и учебните заведения вече са на едносменен режим.

Втората възможност е чрез преобразуване на вида на училището от средно в основно – това се случи вече в училище „Васил Друмев“, а след три години ще е факт и за училище „Свети Климент Охридски“.

Третата възможност е разделяне на училищата, които се помещават в една сграда и строеж на нови сгради.

Четвъртата – изграждане на пристройки в дворовете на онези училища, които позволяват това, като Лилия Христова даде за пример СУ „Найден Геров“.

Намаленият прием на ученици в съответните училище се прави след анализ на базата данни от ГРАО и за всеки район община Варна има данни колко са децата подлежащи на обучение в училище. Единственият проблем е когато има масово пререгистриране на настоящи адреси, но общината няма лостове за ограничаване на този процес, обясни Лилия Христова.

Допълнителна пристройка е планирана да бъде изградена в ОУ „Васил Друмев“. Проектът е готов има и разрешение за строеж. Финансирането за него е част от програмата на МОН от 2020 година, по която за Варна отпуснатите средства за строителство са 30 млн.лв., но програмата не е индексирана с индекса на инфлацията в строителството и сега предстои общината да търси дофинансиране за строежите, както за училище „Васил Друмев“ , така и за още 6 обекта включени в програмата, каза Лилия Христова. По въпросната програма общината в момента строи детска градина на ул. „Хъшове“, изгражда се новата сграда към ДГ „Ран Босилек“ в село Тополи и пристройката в СУ „Найден Геров“.

Изпълнението на тази програма е много важно за Варна, защото то ще доведе до разделянето на двойките училища, каза още Лилия Христова. Една от двойките училища, които се помещават в една сграда са ОУ “П. Славейков“ и Трета природо-математическа гимназия. В двора на училището има място за строеж на нова сграда, която ще се ползва от гимназията.

ОУ „Захари Стоянов“ предстои да бъде разделено с МГ „Д-р Петър Берон“, като за гимназията ще бъде построена нова сграда.

Към момента двойката училища ПГИ „Д-р Иван Богоров“ и ОУ „А. Страшимиров“ остават в една сграда, тъй като материалната база е достатъчна за нуждите и на двете учебни заведения.

За разделянето на Пета гимназия и ОУ „Г.Раковски“ ще се направи широко обществено обсъждане и предстои отново случая да се разгледа в бъдещия Общински съвет на Варна, каза Лилия Христова. Припомням /бел.авт./, че планът на общината за разделянето на двете училища предвиждаше основното да остане в сегашната сграда, а за Пета гимназия да бъде построена нова в двора на ОУ „Свети Иван Рилски“. Според тогавашния план на общината 100-годишната сграда на училище „Свети Иван Рилски“ трябваше да бъде съборена и на нейно място да се построи нова за Пета гимназия, а учениците от основното училище да бъдат разпръснати в съседни училища. Варненската общественост реагира остро на намерението за събарянето на сградата и всички дейности бяха спрени.

Сега Лилия Христова заяви, че не се планира събарянето на нито една училищна сграда.

Снимката е от ОУ "Христо Ботев" в село Николаевка, община Суворово, което беше закрито миналата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
ДКС, Варна

Кастрация на бездомни котки започва от днес във Варна

Кампания за кастриране на бездомни котки във Варна започва от днес Сдружение с нестопанска цел „Десет живота“. Кампанията е втора за организацията, която се осъществява с дарения през платформата Подкрепи.бг. Близо 90 котки предимно женски, са кастрирани тази година, а до края на октомври   ще се кастрират други 59 животни. 10 000 лева са..

публикувано на 07.10.24 в 08:56

Слънчево, сутринта и ветровито

Днес времето ще е предимно слънчево. В сутрешните часове ще духа до умерен, в Дунавската равнина и по северното Черноморие временно силен вятър от запад-северозапад, който следобед чувствително ще отслабне и към края на деня ще се обърне от юг. Максимални температури между 19° и 24°, за Варна около 23°. Вълнение на морето 2 бала, преди обед..

публикувано на 07.10.24 в 05:52

Адресите без ток

На 07.10.2024, от 8:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - ул. Патриарх Максим 67, ул. Сергей Антонов 8, 14, електрозахранени от ТП 2309. На 07.10.2024, от 8:30 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията..

публикувано на 07.10.24 в 05:00
Снимката е илюстративна

Топъл обяд за уязвими в община Добрич

Община Добрич възобнови предоставянето на топъл обяд по проект, съфинансиран от Европейския социален фонд. Реализирането на дейността ще продължи до края на месец април 2025 година. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на близо 173 000 лв. Топлият обяд включва супа, основно ястие и хляб и ще бъде предоставян всеки работен ден. Документи за..

публикувано на 06.10.24 в 15:49

Опасни стоки за деца с фталати, хром, никел, кадмий и олово

Фталати, хром, никел, кадмий и олово са сред най-често срещаните химични елементи и съединения в забраняваните за продажба и изтегляни от пазара стоки за деца. Това съобщават от онлайн платформата „Ние, потребителите“, като се позовават на данни от регистъра на европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни нехранителни..

публикувано на 06.10.24 в 13:38

Земеделци готови на протест заради забавената "украинска помощ"

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност заради неизплатените средства по т.нар. украинска помощ. Към протестните декларации на зърнопроизводителите, овцевъдите и биопроизводителите се присъединиха и членовете на Камарата на производителите на плодове и зеленчуци. По информация на БНР в понеделник..

публикувано на 06.10.24 в 11:02

Четирима души са задържани за търговия с наркотици във Варна

Двама мъже на 19 и 23 години и две жени на 18 и 19 годишна възраст са задържани за търговия с наркотици. Те са известни на МВР, съобщават от областната дирекция във Варна. Задържани са от криминалисти от Трето РУ при специализирана операция в петък. След претърсване на жилищата им са открити и иззети таблетки екстази, марихуана, метамфетамин и две..

публикувано на 06.10.24 в 10:42