Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Юлий Таков: Това, което държи сетивата ми будни, се крие зад изображението

Активният творчески сезон за варненската галерия A&G Art Meeting продължава и през юли. Новото предизвикателство към сетивността на публиката идва от художника Юлий Таков и неговата изложба „Над повърхността“. Изложбата ще остане в арт пространството на галерията до 11 август.

В нея той представя няколко цикъла картини, които са част от търсенията му през последните две години. „В тях разглеждам въпросите за границите на свободата, егото, субективността на отделния индивид при интерпретиране на околния свят“.

Човекът е в центъра на работата на художника. „Той е потопен в своя илюзорен свят. Среща се с бариерите, които сам е поставил пред себе си и преодолявайки ги, намира смисъл в съществуването си. В работите си търся многозначност. Вълнува ме и влиянието на заобикалящата среда върху вътрешния свят на човека, както и обратното, тяхната взаимовръзка.“ – споделя авторът.

Ето как галеристката Анна Халамян осмисля картините на Юлий Таков: “Юлий е лаконичен философ, неговите творби ми напомнят испанското кино, в което има повече недоизказаност, отколкото изказаност. Привидно нормално, привидно спокойно, драмата е задкулисна, но затова пък - с голям потенциал. Той не работи с абстрактни сюжети, но предизвиква абстрактно мислене, в което духът е свободен.“

Картините за мен са като запис на отрязъци от време, своеобразен автопортрет на деня, седмицата или годината – казва Юлий Таков. Понякога посоката е предначертана. Друг път започвам отнякъде и продължавам без да зная къде ще ме отведе. През целия творчески процес обаче зная, че онова, което е най-съществено за мен, там, където е идеята и което държи сетивата ми будни, се крие зад изображението. И ми се иска тъкмо то да изплува над повърхността.

Светлана Вълкова разговаря с художника:


За автора:

Юлий Таков е роден през 1971 г. в София, където живее и работи. Завършва Националната художествена гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, 1991 г., както и Частната художествена академия „Жул Паскин“ в София в класа на проф. Николай Майсторов, 1995 г.

Първата му самостоятелна изложба се открива 1994 г. в галерия „Акрабов“, Пловдив. През 2000 г. Юлий е носител на Първа награда за живопис на СБХ на името на Ани Трингова в „Национална младежка изложба“. През 2004 г. получава Трета награда в „Национална изложба конкурс на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, през същата година участва в изложбата „Пътуващ музей“, представена в Чехия, Полша, Унгария и двореца Порча, Австрия. През 2005 г. участва в изложбата „Съвременно българско изкуство“ в музей Джинтай, Пекин, Китай и Национална галерия за съвременно изкуство, Ню Делхи, Индия. Следват изложбите: „Внимание: прясна боя!“, Софийска градска художествена галерия, 2015; „Проф. Николай Майсторов и ученици“, Национална художествена галерия „Квадрат 500“, София, 2018; „Образ и подобие“, Музей за съвременно изкуство „Зураб Церетели“, Тбилиси, Грузия, 2019; „Дългото пътешествие“, галерия Структура, София, 2020; „Крачки в паметта“ галерия Капанa-ГХГ Пловдив, 2022 и др.


По публикацията работи: Нина Милошевич

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00