Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна - градът на провинциалния "културен" дух

Снимка: Валерия Василева

Варна няма стратегия за развитие на културата. През последните години тази сфера от обществения живот девалвира. Равнището на културния живот върви надолу, коментира ситуацията в града литературният критик, писател и изследовател Панко Анчев. Според него провинциалният образ на Варна става все по-видим. А това е много страшно и опасно, продължава Панко Анчев. Той е изненадан, че Варна е толкова духовно обедняла, а културният живот е сведен до няколко фестивала, които почиват на стара слава.

За да се поддържа духа на един град, неговите творци трябва да са пред очите на жителите на този град. А през последните години варненските изчезват, споделя наблюденията си Панко Анчев.

"Или по-точно, те нямат възможност нито да създават своите нови произведения, нито да ги публикуват. Градът изглежда някак едностранчив. Уж има културен живот, уж има афиши, но те са все за гастроли, за участие на външни хора. Това мен много ме тревожи и натъжава."

Един град трябва да развива своята художествена култура. На първо място трябва да излизат творците на града, категоричен е писателят Панко Анчев.

"Варна е голям град. Варна има и художници, и писатели, и музиканти - хора на изкуството, които са много подготвени, талантливи, от различни поколения. Но почти не се появяват. Дори така, може би, най-активни са художниците, но като си направи човек една равносметка - уж има изложби, но ако започне да смята колко от тези изложби са на творци от Варна, вижда, че техният брой не е чак толкова много."

"Варна трябва да живее със своето изкуство. Трябва да има дискусии, срещи, да се говори да се спори, да има ярки събития, които да правят впечатление на всички.Отчайващо е положението с писателите. Писателите, които живеят във Варна, някои от които са на много високо равнище, почти не се появяват, защото не могат да издадат своите книги. Никой не им помага. И това е вече твърде опасно, защото нашата национална култура е от такъв характер, че литературата е най-важна. Когато в един град няма писатели или те нямат възможност да се проявяват, то и равнището на културата пада драстично."

Причината е начинът, по който се ръководи културния живот във Варна. Не можем да възлагаме на общинската администрация да се намесва пряко в духовния живот, коментира Панко Анчев, но тя трябва да създава условията за развитието на културата.

"Трябва да подпомага всячески и финансово, и морално, и материално своите творци, творците на на града, и така да издига неговото равнище.

Творците на Варна са оставени на произвола на съдбата, със съжаление продължава Панко Анчев.

"Не случайно, аз обръщам внимание на това, втора година не се връчва награда "Варна" за литература. Даже миналата година наградата за литература беше присъдена на Държавния архив във Варна. Да видим и фонд "Култура" също - как разпределя парите, колко средства остават за творците, не за самодейците, не за любителите, а за професионалните творци на нашия град. че там работите не вървят, че той не се управлява добре, че тази комисия, която решава кой да бъде удостоен с финансиране на неговия проект, е под всякаква критика. Там очевидно хората не познават културния живот на града, не познават творците, не знаят какво става, не знаят кой кой е.

Варненските творци трябва сами да вземат нещата в свои ръце. Трябва да бъдат по-активни и да влияят на тези, които вземат решенията за създаването на условията, в които да се развиват културата и изкуството във Варна.

"Да излезем от това провинциално състояние и отново да се заговори за Варна не като "град на фестивалите", не като "морска столица", а като град на изкуствата, на високата култура, на истинската култура."

Целият разговор с Панко Анчев можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е Международния ден на кафето

На 1 октомври отбелязваме Международния ден на кафето - любимата напитка на милиарди хора по света, особено рано сутрин.  Денят се отбелязва от 2015 година с решение на Международната организация на кафето, прието на среща на организацията в Лондон, Великобритания, а целта е да бъдат подкрепени производителите на кафе. Денят се използва и за..

публикувано на 01.10.24 в 06:50

Неприбрани счупени клони затрупват тротоарите на много места във Варна

Силният вятър, който се разрази снощи, събори дървета и счупи клони на много места във Варна. Такава е ситуацията и в района на ул. "Капитан Рончевски", където част от разцепения ствол на дърво е изкривил ограда. Тротоарите по протежението на улицата са затрупани с откършени клони и възпрепятстват безопасното преминаване на минувачи, видя репортер на..

публикувано на 30.09.24 в 18:00
Гърция, плаж

Лесна работа: Промяна?

Септември беше чудесен и мнозина успяха да сe порадват на още малко море, слънце, ваканция. Сега, застанали на прага на октомври, поглеждаме назад, помахвамe с усмивка и всеки разгръща различен албум. В него може да има любими мигове, изпъстрени със забележителните цветове на младата есен, със свежия полъх на прохладни ветрове и с танца на..

публикувано на 30.09.24 в 17:00

ВСУ откри академичната 2024/2025 година

Новата академична 2023 - 2024 година бе открита днес от доц. д-р Красимир Недялков - президент на Варненския свободен университет. Студентският химн прозвуча и в сърцето на Родопите - във Филиала на университета в Смолян, където също се проведе тържествена церемония. В препълнената Аула Максима на университета във Варна празникът започна с..

публикувано на 30.09.24 в 15:11

На 1 октомври започва новият сезон на Варненската опера

След 15-ото издание на фестивала "Опера в Летния театър" Държавната опера Варна започва новия сезон на 1 октомври - Световния ден на музиката, с оперетата „Графиня Марица“ от Имре Калман. В програмата за октомври са включени както някои от най-добрите спектакли, които направиха премиерите си през лятото, така и нови музикални събития, съобщават от..

публикувано на 30.09.24 в 09:43

До 29-годишна възраст е добре да сме изследвали репродуктивния си капацитет

Превенция на репродуктивното здраве на младите българи – това е целта на новата кампания на Фондация ИСКАМ БЕБЕ, съвместно с Фонд Инвитро към община Варна. През почивните дни те проведоха информационна кампания в Морската градина, насочена към младите хора до 29-годишна възраст. С медийното партньорство на Радио Варна по време на събитието специалисти в..

публикувано на 30.09.24 в 07:58
Варна

Почетоха паметта на загиналите мотористи във Варна, Добрич и Бургас

Варненски мотоклубове отбелязоха Деня в памет на загиналите мотористи – 29 септември пред паметника "Ангелски криле", който се намира на панорамната площадка по пътя към квартал „Галата”. Помен отслужи отец Ясен Керчев. Вечерта от 20.30 часа ще се съберат там отново, съобщават от мотоклубовете в града. Денят в памет на загиналите..

публикувано на 29.09.24 в 15:21