Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметник на поета Йордан Кръчмаров откриват днес в родното му село Гурково

Йордан Кръчмаров

С тържествена програма на 23 юли читалище “Свобода - 1897” в село Гурково ще отбележи 75 години от рождението на Йордан Кръчмаров. Проявите започват от 17,00 ч. с музикално-поетичен рецитал под името “Кентавърът с къси панталон”, откриване паметник на поета, издигащ се в читалищния двор, награждаване на лауреатите на Националния поетичен конкурс “Сол за живите”.  Честването ще завърши с концертна програма на естрадния бенд на местното читалище.

"По-бедният от вятъра Йордан Кръчмаров съблече последната си риза и гол, и бос отлетя толкова високо, колкото само един гениален поет може. През страшната рана от гвоздея на протегнатата към него десница, той видя звездите и пое към вечния си трон. Ние тук долу, в родното му село, което поетът никога не е напускал, пазим солта му и събираме прашинките. Гурково даде на българската литература художник-поет, който чуваше и виждаше неща, които и ние, но ги нарисува така, както само той е надарен. Честваме кентавъра с къси панталони в навечерието на неговото рождение, защото той смърт няма" - споделят организаторите.

Припомняме, че над 350 поетични творби на автори от цялата страна са заявили своето участие в първото издание на Националния поетичен конкурс "Сол за живите", иницииран в памет на поета Йордан Кръчмаров от читалището в родното му село. В състава на журито са Недялко Йорданов (председател), Сашо Серафимов и Георги Джилянов.

+++++++ Йордан Добрев Кръчмаров е роден на 24 юли 1948 год. в Гурково, община Балчик, в семейството на Керанка Желязкова и Добри Кръчмаров. Получава образование в родното село и в градовете Добрич и Балчик. Още преди 20-а си година прави първите си поетични опити. През 1968 година Кръчмаров става матрос във Варна. На 12 април същата година излиза и първата му публикация: поетичният цикъл „Реквием“ във вестник „Димитровска вахта“. През 1969 година част от поемата му „Море“ е включена в сборника „Вечери в кубрика“. Пише поезия, проза и публицистика за различни военни издания, но въпреки поканата да остане на работа като военен журналист, Кръчмаров се връща при семейството си. През 1970-те години Йордан Кръчмаров сменя различни професии: миньор, спасител на плажа, рибар, бригадир, но продължава да пише поезия, разкази и новели, публицистика и пътеписи, фейлетони и епиграми. Пише също сценарии за кино- и телевизионни постановки, рисува графики и цветни пейзажи. През 1979 година поставя на сцена спектакъла си „Зора след зора“. През същата година започва доживотното му сътрудничество с литературния клуб при младежкия дом в Балчик. През 1982 година става член на Клуба на младите творци и на Дружеството на писателите в Добрич. Избран е и за завеждащ културната дейност и радиовъзела в предприятието „Битова техника“ – Добрич. Публикува свои творби в местния печат и в централни литературни списания. В началото на 1986 г. поетичният му цикъл „Цялото ми богатство“ е включен в антологията „Общежитие“ на издателство „Народна младеж“. На 16 май 1986 г. след литературно четене пред ученици от добричката Хуманитарна гимназия умира внезапно от инфаркт. Погребан е в Гурково. След смъртта му, с помощта на негови приятели, са публикувани стихосбирките: „Нощен залив“ (1987 г.), „Сол за живите“ (1992 г.), „Риза за Христос“ (1993 г.), „След XX века“ (1998 г.), „Полюшвана от вятъра мишена“ (2006; 2008 г.). За творчеството на Кръчмаров отзиви пишат поетите Стефан Цанев, Георги Константинов и литературните критици Светлозар Игов, Стефан Влахов-Мицов и Иван Карадочев. През 2003 година излиза телевизионният документален филм „Йордан Кръчмаров – един забравен поет“ с автор поета Владо Любенов.


По публикацията работи: Димитрина Дончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 24.06.24 в 12:00

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 21.06.24 в 14:40

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22

Изложбата "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков (1951-2021) във Варна от 24 юни

От 24 юни до 2 юли в арт галерия "Папийон"  оживяват приказно-ироничните истории на Ганчо Карабаджаков.  Обичан художник и уважавана обществена личност, Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени  творби от няколко..

публикувано на 20.06.24 в 19:44