Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторът на "Диви лебеди" и победител в "Сол за живите": Нека по-често гледаме нагоре, а не надолу!



Нека по-често гледаме нагоре, а не надолу! С тези думи Петя Цонева от Габрово – носителка на първата поетична награда в националния конкурс „Сол за живите“ в памет на поета от балчишкото село Гурково Йордан Кръчмаров, прие отличието за стихотворението си „Диви лебеди“. То е вдъхновено от Северното Черноморие, където авторката предпочита да летува, и спечели сред 353 творби от 129 автори, повечето от които изявени. Освен парична награда от 800 лева тя получи статуетката „Сеячът на словото“, изработена от добричкия скулптор Димитър Янков. Той е автор и на монумента на Йордан Кръчмаров, откриването на който съпътстваше награждаването на лауреатите в първото издание на конкурса в навечерието на 75-ата година от рождението на поета, която се навършва днес – 24 юли. 

Петя Цонева е родена през 1980 г. в Габрово. Завършва специалностите Приложна лингвистика (с английски и френски език), Конферентен превод и Британистика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където работи като преподавател. Там тя защитава докторантура и доцентура в областта на английската литература, като през 2018 г. издателство „Кеймбридж Сколарс“ публикува англоезичната ѝ монография. Има четири издадени стихосбирки – „С крило на земята“ (2010 г.), „Дори да няма врата“ (2019 г.), „Белият час“ (2021 г.), удостоена с наградата „Дамян Дамянов“, и „Спасителна песен“ (2022 г.). Публикува в национални издания и е лауреат на множество национални конкурси, сред които „В полите на Витоша“, „Дора Габе“, „Добромир Тонев“, „Яворови дни – Поморие“, „Жената – любима и майка“. Носител е на Славейковата награда за 2021 г. и на наградата „Ивайло Балабанов“ през 2022 г.

„Много се вълнувам, че мога да бъде сред вас и да се поклоня пред паметта на големия български поет Йордан Кръчмаров. Да благодаря на организаторите и всички, участвали в почитане на паметта му именно в това мото „Сол за живите“. Той ни е оставил сол, която трябва да бъде стопена – в сълза, в море, във вятър, защото само когато солта се стопи, тя може да стане извор на живот... Мъчно ми е, че вече съм носител на втора награда на поет, с когото не мога да се запозная и да му стисна ръката. Но вярвам, че Йордан Кръчмаров е тук сред нас и ни благославя по един специален начин, което ме кара да се чувствам смирена пред него и пред вас“ – сподели победителката преди да прочете стихотворението си.

То е породено от картина, която вижда на северното море - с. Крапец, където идва често на почивка. „Северното море е изключително, тук можеш да усетиш свободата на вятъра, слънчогледите, морето. Тук видях първите си делфини, първото ято бели лебеди, които отнесох в себе си в планината. В един момент то реши да прелети в стихотворението, което ще ви прочета“ – обърна се тя към хората, събрали се на церемонията по награждаването в Гурково.

Диви лебеди 

Първа награда в НПК "Сол за живите"

Над смолисти блата и потънали в пламъци ниви

(слънчогледов пожар е запален по цялата шир),

в унисон с вечността, ято лебеди, приказно диви,

махат с бели крила сякаш мерят небето с аршин.

Мерят мъката, стара и прясна, дълбока и мъртва,

радостта – тази лека дантела от плетен памук.

А под тях на земята е почнала лятната жътва

и мирише на хляб. И на мляко. На дом и на юг.

Нощем чувам как пеят криле и над моята къща,

и се сбира над покрива облак от бяла мъгла.

Може би са косите на баба, която се връща

да довърши тъй многото свои човешки дела.

Може би сънен вятър по път се е спрял да попее

на сърцето ми, будно под своя мълчащ небосвод.

Като летния плод на земята в гърдите едрее

все по-бързо и жадно единият кратък живот.

И навярно над цялата радост и скръб многолика

бели ангели някъде много високо летят.

А когато е тихо, запяват и живите викат

да погледнат нагоре, където се ражда денят.

Конкурсът "Сол за живите" поставя началото на един много сериозен прочит на поезията на Йордан Кръчмаров, написана простичко, но и толкова философски и мъдро“, вярва Сашо Серафимов – член на журито на литературния конкурс. Неговото мнение е, че поезията, провокирана от творчеството му, доста широко отваря вътрешния поглед на авторите. 

„Сол за живите“ остава запазена марка на село Гурково, която превръща малката общност в една авторитетна платформа за изява и популяризиране на съвременни български поети. Конкурсът ще се проведе отново след пет години.

"Заради изключително високото ниво на конкурса, подчертано нееднократно от председателя на журито Недялко Йорданов, читалището ни ще издаде сборник алманах с около 80 творби, подбрани от журито, което ще стане и своеобразната поощрителна награда на Читалище „Свобода“ в с.Гурково като организатор на конкурса“ – съобщи председателят на настоятелството Наталия Георгиева. Освен избрани творби, ще бъдат публикувани и творческите визитки на селектираните автори. Тя честити на всички лауреати и носители на специални и поощрителни награди и пожела чудни вдъхновения и нови хоризонти.

Втората награда от конкурса е за стихотворението „Преди да изрека „Амин“ - Валентина Йотова (София)

Трета награда си поделиха трима души – Нели Станева (Сливен), Милчо Петров (София), Ваня Велева (Ямбол).

Три специални награди: На кмета на Община Балчик - Мария Андреева (Ямбол); специалната награда на семейството на поета  - Петрана Петрова от Враца; На организаторите от НЧ „Свобода – 1897 г.“ - Васил Славов, който от над три десетилетия живее в Питсбърг, Пенсилвания, САЩ, и през септември ще дойде, за да получи лично наградата си.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30