Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Динята - полезна от кората до семките

Снимка: pixabay.com

На 3 август отбелязваме Световния ден на динята. Сочният плод има над 1200 разновидности в 96 държави по света, в това число и България.

Динята е един от най-полезните плодове, който съдържа над 95% вода и действа много освежаващо през лятото като приятен начин да регулираме водния баланс на тялото си.

Най-често динята се консумира на парчета, но не са малко и хората, които предпочитат да си набавят важните витамини А и C, фибрите, калия и аминокиселините, които се съдържат в динята, под формата на фреш. В много заведения във Варна през летните месеци се предлага фреш от диня в комбинация с кафе или друга тонизираща напитка. 

"На ден приготвям стотици фрешове от диня, тъй като много хора ги обичат, особено през лятото. Особено се харесва и комбинацията от диня, малини и мента, което правим под формата на смути", сподели за Радио Варна младият Васил, който работи в едно от заведения за фреш в центъра на Варна. Там работят изцяло с български дини, тъй като по думите му са много по-вкусни от вносните.

А как се движат цените на дините на пазар "Чаталджа" във Варна, има ли български дини и как да разпознаем дали една диня е добре узряла, чуйте в звуковия файл:

Световният ден на динята се отбелязва в държавите по света с различни инициативи. Например в САЩ днес се провеждат надяждане с диня и надплюване със семки. Именно американец е рекордьор по най-далечно изплюта семка - Джейсън Шашън от Тексас, който изплюл семката на 23 метра. А най-голямата диня в света е 159-килограмов гигант от Тенеси, който от години държи първо място в рекордите на Гинес.

Съществуват спорове дали динята е плод или зеленчук, но всъщност е и двете. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. 

Кората на динята е полезна и също може да се яде, въпреки че често се озовава в кофата за смет. Китайците например я пържат, варят или най-често мариноват. Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите.

В България динята също има разнообразни приложения в кулинарията. У нас се прави рачел или маджун от диня, а също така можем да я консумираме и като туршия. Известно е и инжектирането на диня с мастика, което е любима комбинация на българите в летните месеци.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Организират фестивал в памет на убития в градския парк в Добрич Живко Борисов

Сдружение „Будни граждани“ и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Добрич ще проведат днес събитие в памет на убития тази година в градския парк Живко Борисов. Събитието има за цел да обедини усилието на местните институции в осигуряването на безопасна среда за живеене в областния център. На..

публикувано на 02.11.24 в 10:36

Военен ритуал по повод Архангелова задушница в Мирча вода

Военен ритуал по случай църковния празник Архангелова Задушница ще се проведе днес от 11:00 часа на Международното военно гробище Мирча вода, област Констанца Румъния. Събитието се организира за втори път по инициатива на Министерството на отбраната и със съдействието на посолството на Република България в Букурещ. На военния..

публикувано на 02.11.24 в 10:22

Георги Зайранов, диригент на оркестъра на ВМС: Нашият будител е българският народ

С официална церемония пред паметника на Отец Паисий в Алеята на Възраждането в Морската градина във Варна беше отбелязан Денят на народните будители. Венци и цветя поднесоха кметът на града Благомир Коцев, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, областният управител проф. Андрияна Андреева, представители на официални институции, много..

публикувано на 01.11.24 в 15:19

В Балчик отбелязват 1 ноември с поетичен поклон на членовете на клуб "Йордан Кръчмаров"

Сред редицата събития по повод 1 ноември - Деня на народните будители, в Балчик е поетичният поклон на членовете на литературен клуб „Йордан Кръчмаров“ при читалище „Паисий Хилендарски 1870“. Събитията по този повод не спират до тук. На  6 и 7 ноември творческата организация кани за участие в курс по творческо писане с Камелия Кондова- от  1 5.00..

публикувано на 01.11.24 в 08:54

Отбелязваме Деня на народните будители

На 1 ноември честваме Деня на народните будители. За първи път той е отпразнуван в Пловдив през 1909 година. Дотогава, на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски по стар стил.  В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение , съхранили през вековете духовните..

публикувано на 01.11.24 в 06:47

ВСУ „Черноризец Храбър“ с отлични акредитационни оценки за всички специалности от професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия”

Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) присъди изключително висока оценка при програмната акредитация на професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“, област на висшето образование “Технически науки” на Варненския свободен университет - 9,28 – една от най-високите в страната. Оценката поставя ВСУ „Черноризец Храбър“..

публикувано на 31.10.24 в 14:56

На 1 ноември във Варна представят "Счупената вяра" - фотоизложба за изоставените храмове у нас

На 1 ноември – Деня на народните будители, Варна ще бъде домакин на авторската идея на Радослав Първанов   „Счупената вяра“ . Фото-проектът цели да покаже и разкаже историите на изоставени православни храмове, на част от които вече са подети кампании за възстановяване. Експозицията ще бъде открита от 18.30 часа в Морско казино. Изложбата  ще..

публикувано на 31.10.24 в 12:44