Абсурдно е да се твърди, че заведенията замърсяват морето, каза за Радио Варна Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България. Той уточни, че Българската асоциация на заведенията не участва в процеса по издаване на разрешителни:
"Всяко заведение трябва да отговаря на определени изисквания, за да получи категоризация. Ако някой не си е свършил работата в държавните институции, това е различна тема. Няма как заведенията в района на Морска гара - Варна, които са над 10-15 с около 4 - 5 хиляди места, да не отговарят на изискванията и да замърсяват морето. Ако е така, значи някой не си е свършил работата. Това е абсурдно твърдение. "
Сотиров направи коментара по повод твърдението на РИОСВ - Варна, че заведенията замърсяват морето.
Днес във Варна министърът на околната среда и водите Юлиан Попов, заедно с учени от Института по океанология към БАН, ще представят резултатите от мащабно изледване на състоянието на морската вода и биоразнообразието в българската акватория на Черно море. Последните данни показват, че морската вода по Северното Черноморие отговаря на здравните изисквания, съобщиха от РЗИ-Варна.
Алиансът на туристическата индустрия и Конфедерацията на българския туристически бизнес, които са най-големите обединения в туризма, заявяват, че ще предприемат всички разрешени от закона действия срещу грозната, според тях, атака, организирана с манипулативни твърдения относно качествата на водата по Южното Черноморие. От Сдружението на заведенията в България също се присъединяват към недоволството, съобщи заместник-председателят на организацията. Припомняме, че според данните, изнесени от асоциация „Активни потребители“ в края на миналата седмица, в морската вода има ешерихия коли в пъти над нормата. Сотиров заяви, че Сдружението не приема изнесените резултати:
"Това твърдение няка как да е вярно, защото има други институции, които са отговорни за вземането на проби от морската вода. Това са изследвания, хвърлени в пространството. Държава, която разчита на туризма с 200 хиляди заети в сектора през лятото, би следвало да има закони, които да ограничават такива твърдения, преди да бъдат 100% проверени. В Гърция или Турция е абсурдно да си помислят да излязат с такива данни. "
Чуйте повече в прикачения звуков файл.
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..