Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Mirka Rantanen (CIRCUS OF ROCK): "Рокът не е мъртъв!"

Снимка: https://www.facebook.com/circusofrockofficial/

Интервю с Mirka Rantanen (CIRCUS OF ROCK, екс-WARMEN)

През последните години суперпроектите стават все повече. Всеки музикант, може без проблеми да покани когото си пожелае в неговата група и да записва с когото си пожелае. Бурното развитие на Интернет създаде условията артистите не само да се възхищават на любимите си артисти, но и да работят с тях. Такъв е случаят с финландеца Mirka Rantanen, който от брабанист, се превръща в лидер на собствената му група CIRCUS OF ROCK, която през тази година издаде втория си албум „Lost Behind The Mask“, след дебюта от 2021 „Come One, Come All“. В записите участват музиканти от AMARANTHE, TYKETTO, HARDLINE, NIGHTWISH, STRATOVARIUS, URIAH HEEP, LORDI, SEVI, MASTERPLAN, SONS OF APOLLO. Интересен момент от кариерата на Mirka Rantanen е, че преди десет години той създава много популярната тежка рок група за деца, наречена HEVISAURUS, за която през 2011 г. е удостоен с наградата „Ема“ (финландския еквивалент на „Грами“).

Интервюто с Mirka Rantanen (CIRCUS OF ROCK, екс-WARMEN) е излъчено в „От другата страна“ на 21.08.2023 година, както и в предаването „Евробокс“ на програма „Хоризонт“ на БНР.


От другата страна - Привет, Mirka, каква е основната цел пред CIRCUS OF ROCK?

Mirka Rantanen - Да ти призная, все още не знам каква е основната цел пред CIRCUS OF ROCK. Започнах проекта с идеята, за да издам един единствен албум. Т.е. трябваше да има само едно издание. Тогава ставах на 50 години и този първи албум беше моят подарък към мен самия. Но се получи така, както казват – апетитът идва с яденето. За това и започнах работата по втори албум. И все още не съм наясно с целта пред проекта, защото днес правя концерти и в някакъв момент проектът се превърна в нормална банда. В момент продължавам напред и се опитвам да привлека повече фенове и публика. Както и да подготвя още един диск, защото CIRCUS OF ROCK вече не е проект само за един албум.

От другата страна - Как избра артистите за новия албум „Lost Behind The Mask“?

Mirka Rantanen - Избирам певците, с които работя по начина, по който го направих за първия „Come One, Come All“. Някои от тях са ми приятели, с други съм свирил в различни групи. Трети сами по себе си са легенди – стари мои герои от миналото. Някои са ми препоръчани от някого. Така че в албумите участват три групи певци. След което аз избирам точната песен за гласовете им. Така протича процесът.

От другата страна - Ако беше започнал преди ерата на Интернет, смяташ ли, че щеше да успееш да реализираш идеята си?

Mirka Rantanen - Ако започвах със CIRCUS OF ROCK преди ерата на Интернет, положението щеше да бъде различно и по-трудно. Не е толкова лесно да се свържа с хората, с които искам да работя. Едно време едва ли е било толкова лесно да им знаеш адресите. Днес е много по-лесно, защото контактите са на една ръка разстояние. Профилите им в социалните мрежи са достъпни, имейлите също. Много по-лесно е да им пратя едно съобщение, в което да ги попитам дали биха искали да пеят в моя албум. Не мога да си представя как щяха да се получат нещата през 80-те или 90-те. Със сигурност в миналото щеше да е по-трудно. Днес е по-лесно.

От другата страна - Има ли нещо общо между CIRCUS OF ROCK и проектът RASKASTA JOULUA, освен че участваш и в двата?

Mirka Rantanen - RASKASTA JOULUA означава ХЕВИ КОЛЕДА. И да, има нещо подобно, защото в RASKASTA JOULUA част от певците са същите. Познавам ги. Така че е лесно да ги поканя да участват в моя проект. Музикантите са същите, както при концертите на CIRCUS OF ROCK. Китаристът Erkka Korhonen, който е лидер на RASKASTA JOULUA, е част и от CIRCUS OF ROCK. Има доста прилики между двата проекта, но най-голямата разлика е, че в CIRCUS OF ROCK музиката е авторска, а в проекта RASKASTA JOULUA се изпълняват само традиционни коледни песни. Общите неща са в елементите – певците са много, но музиката е напълно различна.

От другата страна - Как осъществи прехода между участията в групи и CIRCUS OF ROCK?

Mirka Rantanen - Стъпката е голяма. Свирил съм в банди като THUNDERSTONE и WARMEN. Както се казва – бил съм и в нормални групи и не ми се е налагало да давам никакви интервюта. Този тип банди си имат лидери. А ето ме днес – лидер на група. Така вече правя всички интервюта и върша цялата работа. Също така съм сам в бандата. Тя е едноличен проект, в който каня различни артисти. За мен е наистина много голям стъпка. Никога не съм се занимавал с подобни неща преди. Бил съм в много групи за последните 35 години. И в тях винаги съм бил единствено в ролята на барабанист. А днес съм лидер на група – поемам цялата отговорност, давам интервюта. Харесва ми и сега, един вид, практикувам нетипични преди за мен дейности, ако ме разбиращ. В началото бях наистина много уплашен. Особено когато издадох първия албум на CIRCUS OF ROCK. Наистина бях твърде напрегнат от това какво ще кажат хората за факта, че съм създал собствена група. Всичко започна, когато ми се зароди идеята за първия диск. Както казах, поводът беше 50-годишнината ми. Исках да запечатам участието на много мои приятели и музиканти в мой запис. Това беше основната причина, за да издам цял албум. В същото време бях и леко уплашен, защото трябваше да заема позицията и на лидер. В това число тряваше да поема и всички интервюта. Страхът идваше и от там – как хората щяха да реагират на личното ми творчество. От години свирех на барабани в различни банди. А ето ме сега – ръководя цяла група. Бях уплашен, но след реализирането на първия албум, в един момент осъзнах, че коментарите са наистина добри. Тогава разбрах, че трябва да продължа в поетата посока и че мога да съм лидер на пълнокръвна група. Днес съм на 52. На тази възраст няма какво повече да доказвам като барабанист, така че мога да продължа със собствена банда. По този въпрос чуждите менния не ме интересуват. Предполагам, че групата се харесва, хората ме познават и нямат нищо против решението ми. Единственият проблем е за мен, защото трябва да се оправям с цялата организация около проекта. Но почвам да влизам във форма и всеки ден ставам все по-добър.

От другата страна - Днес се появяват все повече подобни проекти. Кой е елементът, който прави CIRCUSOF ROCK различни?

Mirka Rantanen - Бих отбелязал, че между CIRCUSOF ROCK и други подобни проекти, разликите не са чак толкова много, но има и съществени. Разбира се броят на участващите артисти е голям, което не създава голямата разлика. Ако направя сравнение с AVANTASIA на Tobias Sammet или с проектите на Magnus Karlsson, моята музика е по-различна. AVANTASIA е повече симфоничен метъл, при Magnus Karlsson преобладава пауър метъла. CIRCUSOF ROCK е по-скоро мелодичен хард рок от 80-те години. Не е толкова метъл. Така че голямата разлика е в музиката. Не познавам други подобни рок групи, в които да участват толкова много певци. AVANTASIA например правят концерти с много артисти, както и CIRCUSOF ROCK. Така че според мен голямата разлика идва от стила музика, който ние изпълняваме. 

От другата страна - Трябва ли един музикант да остави своя отпечатък в колкото е възможно повече проекти и това не го ли обезличава?

Mirka Rantanen - Участието в много групи и проекти е позитивно само по себе си. Участвал съм в много банди по определени причини в миналото. От друга страна наистина по този начин музикантът се изхабява. Днес се опитвам да остана концентриран върху един или два проекта. Не искам вече да се разпилявам толкова много. Не съм първа младост. Още повече, че работата по CIRCUS OF ROCK не е никак малко. Вече не съм част от THUNDERSTONE и WARMEN. В момента участвам само в CIRCUS OF ROCK и разбира се, в RASKASTA JOULUA, но с тях сме активни единствено по Коледа. Желанието ми е да се отдам само на един проект, но фактът, че съм участвал в много банди преди това, ми е помогнало да си изградя име. Днес голямата ми цел не е да съм навсякъде. С възрастта става все по-трудно да свириш с много групи. В момента съм се концентрирал единствено върху CIRCUS OF ROCK и това е всичко. Що се отнася до певците, избрах някои от тях, защото ги познавам. С Rick Altzi се знаем от THUNDERSTONE, когато бях част от групата. С Elize Ryd от години сме в RASKASTA JOULUA. Познаваме се с певеца на URIAH HEEP Bernie Shaw от участията му с RASKASTA JOULUA. За това и съм се спрял на тях, защото ги познавам. А и те наистина искат да са част от подобни проекти. И съм щастлив, че успях да ги ангажирам. С Johnny Gioeli се познаваме от много години, от турнетата, които съм правил с AXEL RUDI PELL. Имам много познати певци и приятели, за това и се обърнах към тях. В новия албум на CIRCUS OF ROCK участват големи имена като Jeff Scott Soto и Mark Boals. Поканих ги, защото ги харесвам и харесвам стила им на пеене. Изпратих им съобщение, дали биха се съгласили да участват в албума ми. Те веднага се съгласиха. Това са причините, заради които избрах тези певци. Разбира се, в "Lost Behind The Mask" има и добри, и нови вокалисти като Sevi – страхотен човек, прекрасна жена и винаги готова за пеене. Не е известна, но е стахотно новопоявило се попълнение.

От другата страна - Как изглежда според теб успехът на CIRCUS OF ROCK?

Mirka Rantanen - Трудно е да отговоря на този въпрос. Успехът, според мен, е хората да познават певците. Също така със CIRCUS OF ROCK създаваме много увличащи и мелодични песни. Смятам, че точно тези неща стоят в основата на нашия успех. Самият проект все още не е толкова преуспял, но смятам, че след време и това ще стане. В основата ще бъдат певците, хубавата музика и песни, страхотните музиканти. Тези неща са ключът към успеха. Или най-малкото искам да вярвам, че те са ключът към успеха. Вече имахме няколко концерта. Стават наистина много добре. Атмосферата е невероятна. Публиката е страхотна. Доста се забавлявахме с певците и музикантите. За първи път на тези концерти срещнах лице в лице Mark Boals и Sevi. Те от своя страна бяха за първи път във Финландия и наистина харесаха страната. Много се забавлявахме, на сцената всичко беше наред, а публиката ни хареса толкова много. Което ме изненада приятно. Щастлив съм, че успях да осъществя тези първи концерти за CIRCUS OF ROCK. Нямам търпение за много повече живи участия в бъдеще.

От другата страна - Всъщност новият албум на CIRCUS OF ROCK е колекция от отделни песни, нали?

Mirka Rantanen - В него няма развита една история. В диска песните са различни. Участват разлини певци. Т.е. няма история за разказване. Посланието, което се опитвам да разпространя с този албум, е свързано със самия музикален стил – старите мелодични хард рок и метъл. Това е концепцията. Искам да запазя тези стилове живи. Защото днес няма толкова много групи, които ги изпълняват. Това е главната ми цел и това е историята, която развивам в албумите на този проект.

От другата страна - Мнозина твърдят, че рокът е мъртъв, обаче?

Mirka Rantanen - Определено рокът не е мъртъв. Познавам хора, които го твърдят. Но те са вече на възраст. Има нови групи, съставени от момчета на по 20-22 години, които свирят точно такава музика - SHIRAZ LANE, TEMPLE BALLS, RUSTN' RAGE. Така че категорично заявявам, че рокът не е мъртъв!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10