Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират старото общежитие на Шуменския университет във Варна

Държавата отпуска 100 милиона лева за ремонти на студентските общежития в страната, във Варна повечето се нуждят само от козметични ремонти


Състоянието на студентските общежития във Варна е задоволително и повечето се нуждаят само от козметични ремонти. Това каза в интервю за Радио Варна заместник-председателя на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Доротея Николаева. В началото на месеца тя и колегите й бяха на среща с министъра на образованието. На нея бяха обсъдени средствата, които държавата ще отпусне за ремонт на общежитията в страната. В програмата са предвидени 100 милиона лева. Според Николаева тези средства няма да стигнат за всички студентски общежития у нас. Затова се предвиждат и промени в критериите за финансиране на ремонти.

"Първият критерии е това колко наложителен е ремонта. Другият критерии ще е заетостта на общежитието, а също и инженерингът, т.е колко бързо университетите ще направят своето предпроектно проучване", поясни Николаева. Заради изпуснати срокове, миналата година е имало спрени или незапочнали ремонти и около 35 милиона лева, които са останали неусвоени, допълни още тя.

В страната има много общежития, които се нуждаят спешно от ремонт. Сред тях е и старото общежитие на Шуменския университет във Варна. То обаче е било закупено от Икономическия университет.

"Наскоро имахме среща с представители на Икономическия университет. Имам и снимков материал. Състоянието на това общежитие никак не е цветущо. Сградата има сериозни проблеми с конструкцията. В момента тя не се обитава и не е годна за обитаване. Трябва да се вземат мерки. Заради конструктивните проблеми на общежитието, има опасност да бъдат засегнати и други сгради", каза Доротея Николаева.

От ремонт се нуждаят и други общежития в града, но те нямат толкова сериозни проблеми по конструкцията, както старото общежитие на Шуменския университет. Продължава и практиката студентите в 3-ти блок на Медицинския университет, сами да си правят козметични ремонти.

Остава висок и интересът към студентските общежития. Според заместник-председателя на НПСС, това се дължи и на достъпните цени на наемите. Във Варна наемите на студентските общежития са в интервала между 70 и 100 лева, каквито са и в почти цялата страна.

Очаква се увеличение и на студентските стипендии, което е било обсъдено с министър-председателя акад. Николай Денков по време на 21-то издание на Националните летни студентски игри "Летен университет".

Чуйте подробностите в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храмов празник на църквата "Св. Прокопий Варненски"

На 25 юни Българската православна църква почита паметта на Свети преподобномъченик Прокопий Варненски.  Своя празник отбелязва днес едноименният храм в морската столица. Кметът на Варна Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева  присъстват на тържествената архиерейска света литургия, отслужвана от Варненския и Великопреславски..

публикувано на 25.06.24 в 09:25

Чай вместо бира в летните жеги: Кои са най-подходящите храни и напитки през лятото?

Лято е. Горещините започнаха, а с това консумацията на всякакви разхладителни напитки се увеличава драстично. Както алкохолни, така и безалкохолни напитки. Един от символите на лятото е бирата, която най-често комбинираме с цаца в някое кокетно плажно капанче.  Дали обаче бирата наистина ни помага да се разхладим в горещините? Според..

публикувано на 25.06.24 в 09:00

С демонстрации по спасяване на хора зад борда отбелязват Деня на моряка във Варна

С демонстрация по спасяване на хора зад борда доброволческата организация „Булсар - к.д.п. Никифор Герчев“ ще отбележи Международния ден на моряка във Варна днес, 25 юни. Инициативата се организира за втора поредна година.  В акцията ще се включат водолази, които ще "спасяват" хора в нужда във водата, за да им бъде оказана първа медицинска помощ...

публикувано на 25.06.24 в 08:25

ВиК-Варна с кръводарителска акция

Служители на ВиК-Варна ще дарят кръв за Районния център по трансфузионна хематология. Акцията, която е по инициатива на ръководството на дружеството и синдикалните организации в него, ще се проведе на 27 юни от 8,30 до 12,30 часа. За целта от центъра ще изпратят мобилния пункт, оборудван с всичко необходимо за даряване на кръв. В него едновременно..

публикувано на 24.06.24 в 14:22

Еньовден пред Радио Варна (СНИМКИ)

За поредна година екипът на Радио Варна посреща малки и големи, танцуващи и пеещи, пазители на традициите и гости на красивия юнски празник, посветен на лятното слънцестоене - Еньовден. В градинката пред радиото децата от Занималня "Слънце" и техните приятели пресъздават обичая "Надпяване на пръстени" или "Ладуване". Водач в..

публикувано на 24.06.24 в 10:45
Еньовден пред Радио Варна

Еньовден е!

Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и..

публикувано на 24.06.24 в 06:50

Време ли е за сиеста и в България?

Дойде ли времето работодателите и синдикатите да преосмислят работното време заради климатичните промени и колко близо сме до българска сиеста? От много години се обръща внимание на връзката между полагането на труд и климатичните особености през различните сезони. През лятото винаги има препоръки, които се дават и към работодателите, и към..

публикувано на 23.06.24 в 13:30