Първи фестивал на крафт бирата предстои във Варна. Той започва в петък, 28 септември, и ще продължи до 8 октомври на площада до Община Варна.
Продукцията си ще представят над 12 български пивоварни и над 60 вида бира.
Познати са около 120 бирени стила. А техните разновидности са още повече в зависимост от личния вкус и предпочитания, каза Филип Спасов от „Българската стрийт фууд асоциация“.
Пазарният дял на крафт бирата в България е около 1%. В Америка е 25%, а европейският – 6-7%, като се очаква да достигне до 15%. Според прогнозите през следващите 10 години у нас пазарът на крафт бира би трябвало да достигне 3-4%.
Най-общо казано крафт бирата е занаятчийска бира. Тя се произвежда в ограничени партиди от микропивоварни. Основната разлика и масовите бири, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и има по-различен вкус, по-силен аромат.
Съдържанието на алкохол в крафт бирите е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10%, но може и много повече. Цената също е по-висока.
Крафтовете дотолкова са навлезли в ежедневието и бита на любителите на бирата, че ресторанти от висока класа предлагат бирени листове, разказа Филип Спасов.
Крафт (от англ. занаятчийска) бирата разчупва стереотипа и променя възприятията за пивото по цял свят. Характерно за крафт пивото е производството чрез традиционни способи, само с висококачествени, естествени суровини. Ние не пастьоризираме пивото, за да не отнемаме естествената му свежест.
Нефилтрираното и непастьоризирано пиво, запазва всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Нашата бира е произведена в малки количества с висококачествени естествени материали. Приготвена по традиционен начин, без използване на синтетични ензими и стабилизатори.
В най-общи граници крафт бирата е занаятчийска бира , която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари. Основната разлика спрямо масовите бири, които сме свикнали да купуваме от магазините, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. При създаването на крафт бира се използват четири съставки – хмел, малц, вода и мая (дрожди). Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10% (спрямо 4-4.5%).
Откога има крафт бира
Крафт бирата не е нещо, което е измислено скоро и съществува от много, много години, но популяризирането на крафт пивоварството през последните години се дължи основно на американците и нуждата за по-качествена бира с по-разнообразни вкусове и аромати. Само американците са регистрирали над 150 уникални типа бира, както и над 20 000 марки, а какво остава за целия свят. При крафт бирите пивоварите отделят много повече време и внимание за крайния продукт, залага се на качеството, а не на количеството. Повечето крафт производители са започнали от интереса си да направят нещо в домашни условия, като хоби, след това са го споделили с приятели, на тях не им е харесало, променили са рецептата, след това им е харесало и т.н. с метода проба-грешка.
Крафт бира в България
В България съществуват специализирани магазини и заведения, в които се предлага крафт бира от цял свят, но също така има и български производители, които се увеличават с всяка година.10 % ръст на австрийските туристи, посетили Варна, са отчетени през изминалата година. Очаква се през лято 2025-а интересът на гостите от Австрия, посетили Варна с цел туризъм, да бъде засилен. Директните полети до австрийската столица са една от предпоставките за успех в това отношение, а от месец април още една авиолиния дава възможност за директни..
Близо 200 ученици от Професионалната гимназия по туризъм участваха в срещи за рисковете от употребата на наркотици при младежите. Инициативата „Децата и наркотиците: истина и легенди“ на Варненския апелативен съд и сдружение „Отвори очи“ гостува на Професионалната гимназия по туризъм. В две последователни срещи наказателният съдия Светослава Колева..
Автомобил, спрял до знак "Stop" на паркинга пред сградата на Регионалната здравна инспекция, възпрепятства преминаването на линейки към Спешна помощ, видя репортер на Радио Варна. Подаден е сигнал до органите на реда, неправилно паркираната кола ще бъде репатрирана.
С пресъздаване на народния обичай и тази година в Каварна беше отбелязан Бабинден. Новосъздадената фолклорна група "Шевица" изпълни ритуала по измиване на ръцете на акушерката Иванка Бабадалева. Певческа фолклорна група "Жарава" и акордеонистът Христо Маринов се включиха със свои изпълнения в празника. Акушерката Светлана Емилова и нейните колежки..
Цената остава 15 лева за възрастни, но учащите и пенсионерите ще плащат с левче повече спрямо предходната година, по 7 лева. Безплатно остава посещението за деца под 4 години и за хората с увреждания. За малките посетители от 4 до 7 години ще се плаща по 3 лева вход. Семейният пакет (родители с деца до 18 год.) е без промяна – 30,00 лв. Зимното..
108 бебета, от които четири двойки близнаци, са се родили от началото на годината в Специализираната болница по акушерство и гинекология за активно лечение "Проф. д-р Димитър Стаматов" във Варна. Това съобщи за Радио Варна и предаването "Новият ден" главната акушерка в лечебното заведение Светлана Радева. Отбелязваме Бабинден по стар стил 21..
На 21 януари по стар стил отбелязваме празника на родилната помощ, който е по-известен като Бабинден. На този ден изказваме благодарност на лекарите и акушерите, които посрещат в ръцете си новия живот, а също и на бабите и възрастните жени, които са помагали на родилките. Празникът е обявен официално за "Ден на родилната помощ” през 1951..