Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За магията на киното с младия режисьор от Варна Румен Русев

Младият режисьор Румен Русев

Началото винаги е трудно. А когато мечтата ти е да си режисьор в киното, това е особено предизвикателство. Варненецът Румен Русев я преследва още от ученическите си години. Първият му късометражен филм „Jump cut“ беше показан на „Златна роза“ преди шест години, а в последното издание на фестивала Румен представи и най-новия си филм „Мимезис“. Междувременно е снимал още няколко късометражки и музикални клипове.

Като много свои връстници, в детските си години и Румен Русев е мечтал да стане космонавт - за да достигне недостижимото. Години по-късно осъзнава, че не ти трябва непременно ракета, за да стигнеш до Луната. С помощта на камера, декор и професионален екип също може да „стъпиш“ на нея. В осми клас създава първия си филм – приключенска комедия. Така Румен поставя началото и не поглежда назад. Учил е в два университета – Кент в Англия и Калифорнийския в Съединените щати:
"В Англия учих повече филмова теория, като имаше и практика, но беше по-малко, докато в Америка учих продуцентство и режисура. Смятам, че по време на периода ми в Англия си изградих голяма част от моя стил и начина, по който гледам на киното и историите, които искам да разказвам," посочва Румен и допълва:

"Обичам в историите ми да вкарвам нещо фантастично, защото смятам, че в днешно време хората имат нужда да видят нещо магическо, нещо вълшебно, нещо, което да им даде вяра в малко по-невъзможните неща."

Зад кулисите на филма

Огромно вдъхновение носи на Румен Русев Спайк Джоунз, режисьор на филми като „Да бъдеш Джон Малкович“, „Адаптация“ и „Тя“. Сред съвременните български кинотворци отличава Мартин Макариев. Румен обича да експериментира, да предизвиква и наистина стилът му има своя индивидуалност. Смята, че жанровото кино у нас е пренебрегнато:

"Вярвам, че публиката има нужда да гледа не само реализмите, които са нужни, защото те са част от нашето национално кино, но публиката има нужда да гледа и жанрови произведения. Има нужда да гледа екшън, има нужда да гледа научна фантастика. Вярвам, че киното ни има нужда от диверсификация, за да може то да изпълни залите още повече. В момента се запълва само една ниша в нашето кино, която е много ценна, много качествена, но има нужда от различни филми," обяснява Русев.

През миналата година варненецът основава продуцентска компания. В момента живее и работи в София. Снима и видеоклипове, а последният му късометражен филм „Мимезис“ участва в конкурсната програма на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“.

"В момента работя върху няколко късометражни филма, също така се опитвам да развивам идеи за пълнометражни филми. Освен това сме се фокусирали с моя екип доста сериозно върху музикалните клипове, защото вярваме, че в тях също можеш да разкажеш история за много по-кратко време, с много по-нисък бюджет, а все същата креативност можеш да демонстрираш," казва Румен.

„Мимезис“, а и други работи на Румен Русев може да видите в неговия профил в платформата „Vimeo“. Варненецът е сред новите гласове на българското кино и със сигурност най-доброто от него предстои да излезе на голям екран!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов музикален фестивал във Варна дава сцена на световни звезди през август

Върху организирането на нов музикален фестивал за поп, хаус и рейв музика се работи във Варна. Това съобщи за Радио Варна кметът Благомир Коцев.  Събитието ще бъде организирано по модел на "Spirit of Burgas" и се очаква за празника на морската столица 15 август. Целта е то да се превърне в традиционно за фестивалния календар на Варна, допълни Коцев...

публикувано на 20.05.24 в 10:45

20 май - Световен ден на пчелите

Датата 20 май се отбелязва като Световен ден на пчелите от 2018 г.  по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения.  Денят е одобрен с резолюция A/RES/72/211 на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г., с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 08:45

Стана известно защо Бетовен е оглушал

Слухът на изключителния композитор Лудвиг ван Бетовен започва да се влошава в младостта му и геният умира напълно глух. Причините за неговата глухота остават загадка. Но почти 200 години по-късно анализ на косата му показва високи нива на олово, арсен и живак, пише „Билд“. Както отбелязват учените,..

публикувано на 19.05.24 в 13:44

Полезните свойства на кайсиите

Богати на витамини и минерали: Кайсиите са източник на витамини А и C, които са важни за здравето на кожата, очите и имунната система. Те съдържат също така калий, който помага за поддържането на здравето на сърцето и нормалното кръвно налягане. Антиоксидантни свойства: Кайсиите съдържат антиоксиданти, които помагат да се намалят възпаленията в..

публикувано на 19.05.24 в 10:03

Ваяшки събор в Дюлино

Десетки хора, част от които представители на етнографската група ваяци се събраха на традиционен събор в Дюлино.  Всеки представя това, което умее най-добре - песни, музика, танци, занаяти. Ваяците или вайковците, наречени така от акад. Любомир Милетич, наричат самите себе си кавадари, разказва организаторът на събора Емилия Павлова. Думата означава..

публикувано на 18.05.24 в 15:55

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50