Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пиперка срещу чушка - нюансите на вечния спор

Кой е верният отговор?

В България спорим за всякакви неща, като най-често е за футбол и политика. Един от дългогодишните спорове обаче е свързан с храната и по-точно със зеленчука, който присъства в много традиционни гозби и дори е възпят в народния музикален фолклор. Пиперът или чушката? Кое от двете е вярно? 

Този спор датира от много дълги години и заради него са загубени или спечелени не един или два баса с приятели от различни части на страната. Нещо като спора за кокошката и яйцето, но за разлика от него, тук можем да стигнем до някакъв отговор. Отговор, който потърсихме от различни сфери на науката. 

Рунд 1: Мнението на хората 

Първата ни спирка беше Колхозния пазар във Варна, където се срещнахме и с производители. Повечето от хората бяха категорични, че е вярно да се казва "пиперка", а "чушката" е люта. Имаше и един глас за "капията". Срещанхме и хора от плевенско, които бяха категорични, че е правилно да казваме "чушка". 

"Ама вие тук във Варна му казвате пипер", коментира една от продавачките на сергиите. 

Друга от жените разказа за куриозна ситуация преди време. Продавач на Колхозния пазар, който е от Западна България, поръчва от борсата няколко чувала с "чушки". На сутринта остава неприятно изненадан, че са му донесли чували с люти чушлета. 


Чуйте още какво казаха хората на пазара: 

В много от големите хранителни вериги обаче срещаме етикети, на които пише "чушки". В началото на седмицата пуснахме анкета и на фейсбук страницата на Радио Варна, в която се включиха стотици хора от различни краища на страната. До вчера, резултатът беше 190 гласа за "пиперката" и 89 гласа за "чушка". Вие също можете да гласувате и споделите вашето мнение в анкетата. 

Рунд 2: Пиперката и чушката в книжовната реч. Какво казва диалектологията?  

Това е един от най-интересните нюанси на вечния въпрос. България се гордее със своя изключително богат език и разнообразие от диалекти. А спорът "пиперка" или "чушка" се води основно между населението на Източна България и хората от западната част на страната. 

Според професор Ана Кочева от Института по български език към БАН, двете думи са по-скоро синоними, а книжовното название е "чушка".  

"Ако отворим речника ще видим, че думата "чушка" е многозначна. Първото значение е плодът на растението "пипер". Там обаче има и запетайка, след която пише "пиперка". Т.е пиперката и чушката са синоними. Българската езикова диалектна територия се дели на "пиперка" и "чушка", каза професор Кочева. Тя допълни, че има опасност ако жител на Източна България попадне някъде на Запад и каже "пипер", да помислят, че говори за подправката. 

Етомология 

"Ако тръгнем да изследваме етимологията на думата "чушка", ще стигнем до "шушулка", защото чушка може да бъде и зеления фасул, който се готви с шушулката. Докато "пиперка" произлиза по-скоро от древногръцки", каза още проф. Ана Кочева. Тя е част от екипа, който стои зад създаването Интерактивната кулинарна карта на България, а в момента работят и по издаването на Български диалектен кулинарен речник. 

Проф. Ана Кочева
Рунд 3: Какво казва биологията? 

След като разбрахме, че и нито "чушка", нито "пиперка" е грешно според българската езикова наука, казано на футболен жаргон, засега "мачът е равен". Затова решихме да се обърнем и към специалистите в ботаниката.

"Правилното название на растението от семейство "картофови" е "пипер", който обаче няма нищо общо с пиперовото дърво, от което се прави подправката черен пипер. И тук идва големият проблем - какъв е плодът на растението пипер. Плодът на пипера е също пипер, но в различни краища на страната е прието разговорно да се нарича чушка. Чушката е плод от ягодов тип, в който има семена. Чушката може да се каже, че е нещо като шушулка, обвивка", коментира Дамян Киречев. Той е родом от Южна България, където обаче разговорно казват чушка. 

Според експерта, пиперката има много разновидности, в това число и лютите, които в Източна България е прието да се наричат чушки. 


Музиката 

Част от музикалния фолклор също дава предимство на "пиперката". В една от най-известните песни "Дилмано, дилберо", се казва как се сади пиперо. И представете си как щеше да звучи песента, ако се е пееше чушка. А чушката - тя си е люта, и пак люта, както коментираха хората от анкетата и както се пее в песента "Цонке ле, чушка червена". 


Защо чушкопек? 

Везните вече са наклонени в полза на пиперката. Но, когато се води спор за правилното название на вкусния зеленчук, един от доводите на хората, които употребяват думата "чушка" е "защо тогава уредът, в който я печем се казва чушкопек?". 

Оказва се, че човекът, който е изобретил първия прототип на чушкопека в България се казва Николай Пиперков. И тук вече се объркахме тотално. Потърсихме за коментар неговия син Паскал Пиперков. 

Той ни разказа, че съвпадението с фамилията е напълно случайно, а родът им произлиза от село Пиперково, Русенско. Регион, в който е прието да се казва "чушка". Самият Паскал Пиперков не се нае с мнение дали е правилно "пипер" или "чушка", но разказа любопитни факти за създаването на чушкопека от неговия баща. Оказва се, че името "чушкопек" е избрано просто заради по-фоничното звучене, тъй като по думите му, пиперкопек е дълга дума и не звучи особено добре. 

Инж. Николай Пиперков е работел в предприятие, а задачата да създаде прототип на чушкопека му е поставена от неговия началник инж. Васил Чанев, който вижда на изложение в чужбина уред за печене на пипер. Обяснява на инж. Пиперков какво е видял и какво иска да направи. С много труд и усърдна работа, инж. Пиперков успява да създаде първия прототип на чушкопека, който и до днес е в дома на семейство Пиперкови. И доскоро е работел, разказа Паскал Пиперков. 


Чушкопекът присъства в почти всяко домакинство, а сега е сезонът, в който го използваме най-много. При това, не само за печене на пипер, но и на други зеленчуци, като патладжан, например. 

И тъй като сигурно четейки и слушайки темата за "пиперката" и "чушката" сигурно сте огладнели, вижте една традиционна рецепта за пълнени пиперки (чушки) с боб от района на Бяла Слатина, която можете да намерите и в Интерактивната кулинарна карта на България. 

Продукти: 

червени сухи чушки, полусварен боб, 2-3 глави лук, олио, доматено пюре, сол, червен пипер, черен пипер, джоджен, магданоз, чубрица.

Начин на приготвяне:

Чушките се заливат предварително с топла вода, за да се отпуснат. Лукът се нарязва на ситно и се запържва. Посолява се, добавя се червен пипер. Сипва се вода от сварения боб, сипва се и бобът и се оставя да се вари, докато се изпари водата. Прибавят се зелените подправки. Оставя се да поизстине. Чушките се пълнят с готовата смес, като отворът им се поръсва с брашно, за да се запечатат. Заливат се с вода или доматено пюре, наръсват се с олио и пак се посоляват. Може да се залеят със заливка от 2 яйца, кисело мляко, брашно. Пекат се във фурната до готовност.


И макар че биологията се произнася в полза на пиперката, в заключение ще кажем, че вместо да се караме и спорим по темата "пиперка" или "чушка", просто можем да се радваме на разнообразните български диалекти, които са част от нашето езиково богатство. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 4 февруари с Валерия Василева

Онлайн петиция след тежък инцидент със загинал пешеходец във „Виница“ набира подкрепа – искането е за забрана на преминаването на тежкотоварна и извънгабаритна техника в квартала. Сава Коев – ръководител на големия „ВиК“-проект във Варна, ще коментира контрола върху изпълнението. Тема с продължение: заместник-кметът Илия Коев с позиция на..

публикувано на 04.02.25 в 13:45

"Новият ден" на 4 февруари

На Балканите започна бойкот на големите вериги магазини. Протестът е срещу високите цени и ниския стандарт на живот в Северна Македония, Черна гора, Хърватия и Босна и Херцеговина. Какво се случва с цените в България? По темата работи Емилия Николова. Сигнали за задушлива миризма във въздуха получаваме редовно от наши слушатели, които живеят в..

публикувано на 04.02.25 в 06:02

На 3 февруари в "От другата страна" по Радио Варна

На 3 февруари в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Adrian Thessenvitz (AD INFINITUM). Представяне на дебютния миниалбум на варненците THE ELEPHANT’S FOOT "Choice" – разговор с Илия Григоров, Дмитрий Тума и Недко Карталов. Антон Андонов за новия сингъл на MALTWORM "To Serve In Silence". Представяне на новата песен на..

публикувано на 03.02.25 в 14:25

НА СВЕТЛО на 3 февруари с Мариела Димитрова

Отменят грипната епидемия във Варна и областта от 5 февруари, сряда. Това реши, заради резкия спад на заболеваемостта, Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борбата с грип и остри респираторни заболявания. Учениците, обаче се връщат в класните стаи на 10 февруари, понеделник. Кои ограничение отпадат от сряда –..

публикувано на 03.02.25 в 13:30
Chart

#795 ТОП 20 (31.01-07.02.2025)

публикувано на 31.01.25 в 18:53

НОВИЯТ ДЕН на 31 януари с Мариела Димитрова

Бензиностанциите да изписват номерата на автомобилите на всяка касова бележка, за да няма измами с данъци, предлага депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. С тази мярка се очаква в хазната да влязат четвърт милиард лева. Какви са реакциите на шофьорите и на бранша? Репортаж в8.10 часа. Тема с продължение – безопасността на газифицирания дом. Твърдения..

публикувано на 31.01.25 в 05:56
На брега

НА СВЕТЛО на 29 януари с Валерия Василева

Парамедиците предлагат помощта си в училищното здравеопазване там, където има недостиг или изобщо няма медицински персонал . Анкета с родители и учители „за“ и „против“ онлайн обучението по време на усложнена епидемична обстановка и с идеи за неочакваната тридневна междусрочна ваканция във Варна. Екип от петима студенти разработва идея..

публикувано на 29.01.25 в 13:45