Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години от живота на майка на дете с увреждане

| обновено на 02.11.23 в 17:27
Галя Койчева
Снимка: Д.Дончева

Този разговор събира в няколко минути 30 години от живота на една майка на дете с увреждане. Галя Койчева е от Варна, има почти 30-годишен син с множествени затруднения. Ражда го в зората на демокрацията и първата подкрепа, за да отгледа детето си вкъщи, а не да го остави в социален дом, получава от варненската Фондация Карин дом. Ивайло израства с помощта на работещите в Карин дом, а с него „расте“ и майка му – Галя Койчева. Всеки ден се бори с предразсъдъци, неразбиране, дори суеверия, и така става част от изграждането на услуги за деца с увреждания както във Варна, така и в цялата страна.

Галя Койчева е носител на първата награда на Карин дом - за личен принос в политиките за деца и приобщаващо образование. Участва в кампании за развитието на политики за хората с увреждане. Тя е един от основателите на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания "Слънчевата къща" във Варна. Завършва социален мениджмънт и психология, като сега е психолог в Центъра за защитена заетост за младежи с увреждания към Висшия институт по мениджмънт във Варна.

Днес борбата й продължава, защото малкото дете вече е пораснало и трябва да се бърза да се създадат устойчиви услуги за възрастни хора с увреждания. За силата на майката, за превъзмогването на тежки думи, за промяната на общественото мнение и безрезервната майчина любов – Галя Койчева разказа.



Когато се основа Карин дом моят син беше бебе и ние посещавахме първите терапевтични сеанси. Карин дом ни подадоха ръка и създадоха родителска общност във Варна.

Трудностите по пътя

Минахме през най-различни етапи, които са част и от цялата историческа епоха на нашата държава. От един медицински модел на подкрепа, който съпътстваше ранното детство на моя син, през Фондация Карин дом и методите за подкрепа, към които те ни насочиха, се получи т.нар. в последствие социален модел.

От това да вижаме децата си като диагнози, ние започнахме да ги виждаме като личности, като деца, които имат свои мечти, нужди, които трябва да играят и да се забавляват. Един от най-ярките ми спомени от онова време, а аз имам ярки спомени, защото Карин дом беше като някакво чудо и като светлина в тунела, е как вървим заедно по центъра, по площада на Варна - ние няколко родители с деца с инвалидни колички. И това ми е толкова силно, толкова вълнуващо, защото усещах силата от това да сме заедно и да бъдем навън – ние майките и децата им с инвалидни колички. Това за онзи момент в България беше почти немислимо. Сега от гледна точка на времето, на почти 30 години, сме преминали много и много различни неща, но не сме се отказали да се борим за това нашите деца да имат едно нормално съществуване.

Колко бавно се случват промените в държавата

Много бавно и много трудно. Някак си обществото ни все не достигаше тази зрялост да приеме различието. Трудно се случваше и продължава да е така в известна степен. Но през тези години ние преодоляхме много стигми, предразсъдъци, инакомислещи хора и малко по малко с мишите стъпки можем да се похвалим с добри резултати.

Постигнатото

Достъпният транспорт, услугите „Дневна грижа“, личното асистентство – това са част от нещата, но аз ще кажа за невидимите промени. Много хора вече ни се усмихват по улицата, а преди години си чукаха и плюеха в пазвите. Сега се усмихват и подават ръка, питат имам ли нужда от някаква помощ, готови са да съдействат. Това е истинската промяна – да видим човека зад увреждането.

Как продължава борбата за промяна

Докато работехме за проблемите на децата си те пораснаха. Всеки етап от развитието на всеки човек има различни нужди, така и децата с увреждания в един момент стават млади хора с увреждания. Докато правихме услуги за деца, после правихме услуги за младежи, сега вече се замисляме за услугите за възрастни и нашия най-голям и страшен въпрос е :“Какво се случва когато един ден нас ни няма?“.

Трябва да бързаме сега да развиваме, да подкрепяме нашата държава и да я притискаме да развива услугите за възрастни хора, за стари хора и за това какво ще се случи с хората с увреждания, когато техните семейства ги няма.

За съжаление политиката в нашата държава е нестабилна и сега сме в едно такова особено време отново. Бих призовала всички политици да мислят повече за децата – за тяхното щастие и за тяхното бъдеще.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10