Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерактивна карта представя кулинарното и диалектно богатство на България

От Института по български език към БАН разработват и кулинарен диалектен речник

Чували ли сте за спържа, рязана чорба или мускички? Това са традиционни български ястия от различни краища на страната, които са част от нашето многообразно кулинарно и диалектно богатство. То е събрано в специална Интерактивна карта на българската езикова територия, разработена от екип от учени от Българската академия на науките.

Картата представя кулинарното и диалектово многообразие на нашата страна, каза за Радио Варна проф. Ана Кочева, която е ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН.

Проф. д-р Ана Кочева, ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН

На началната страница се появява огромна карта на България, като върху всеки изследван регион има иконка под формата на гърненце. Щом кликнем върху него се отварят традиционни ястия за региона с аудио и видео рецепти, като може да се слуша и диалекта.

Всеки изследван регион е маркиран с гърне. Когато кликнем на него се отваря страница с рецепти от региона, аудио и видеоклипове и информация за диалекта

Екипът на БАН е обиколил над 70 български региона, които са включени в интерактивната карта. Според проф. Кочева обаче българската езикова територия се простира и извън българските граници. Тя поясни, че хората могат да изпращат различни видео и аудио рецепти от своя район, с което картата да бъде допълнена. Проф. Кочева и екипът й вече работят по създаването и на Български кулинарен диалектен речник, който се очаква да бъде издаден до една година. Той ще представлява нещо като езиков и кулинарен справочник.

Повече за интерактивната карта и кулинарния диалектен речник чуйте в звуковия файл. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна ще бъде домакин на национална конференция за предучилищното и началното училищно образование на 4 и 5 юни

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование“ ще се проведе в курортния комплекс "Златни пясъци" на 4 и 5 юни.  Очаква се в събитието да се включат над 200 учители и директори от учебни заведения в цялата страна, представители на институции, неправителствени организации, образователни експерти и други...

публикувано на 14.05.24 в 14:53
ИУ, Варна

ИУ-Варна връчи годишни отличия на студенти и свои възпитаници

Академичнни отличия връчи днес ръководството на варненския Икономически университет по повод навършването на 104 години от основаването на висшето учебно заведение. Тържествена церемония, официални гости, много поздравления и концерт съпътстваха проявата, която се проведе в зала Аула на университета. Николай Колев получи наградата „Успешно..

публикувано на 14.05.24 в 14:50

Петдневен фестивал за празника на к. к. "Св. св. Константин и Елена"

5-дневен фестивал организират по случай празника на Св. св. Константин и Елена в едноименния курорт край Варна.  Събитието ще се проведе от 21 до 25 май на открита сцена, разположена под едноименния манастир.  Яница Кънева, Атанас Кателиев и Кристиана Атанасова ще излязат на сцената,  докато ученически състави, групи и DJ ще поддържат празничното..

публикувано на 14.05.24 в 12:40

Ендокринолог: Новооткритите диабетици и генетично предразположените да тестват редовно гликиран хемоглобин

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет ще се проведе от днес до 30 май във Военна болница-Варна. Кампанията е под наслов „Заедно към по-добър контрол на диабета!“ и има за цел да обхване хора с вече поставена диагноза захарен диабет. Редовното изследване на кръвната захар и гликирания хемоглобин е от съществено..

публикувано на 14.05.24 в 10:40

Фестивалът "Флора Варна" започва на 17 май с богата съпътстваща програма

Фестивалът на цветята "Флора Варна" започва от 17 май във Варна. Мястото е пространството между "Морско казино" и сцена "Раковина".  Богата е съпътстващата програма на събитието тази година, съобщиха организаторите.  М ножество работилнички, танци и игри за децата предстоят във Варна. Съпътстващата програма започва от 10 часа на 18 май със зумба за..

публикувано на 14.05.24 в 10:20

Студенти от ВСУ представят "Хубави места във Варна"

Изложбата "Хубави места във Варна" беше открита в „Галерия 12“ в Областна администрация – Варна. Експозицията включва творби на студенти от специалност "Графичен дизайн" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". В изложбата са представени над 40 рисунки на 15 студенти.  Творбите са създадени в рамките на дисциплината "Рисуване..

публикувано на 13.05.24 в 18:36

Безплатни перуки за онкоболни жени във Варна

Безплатни перуки могат да изберат жени, диагностицирани с онкологично заболяване, по време на информационна среща, организирана от онкоболницата във Варна, съобщават оттам. „Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ООД, „Жените в онкологията“ – България и Inner Wheel клуб Варна за втора..

публикувано на 13.05.24 в 17:47