Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Петров - бъдещ лекар и талантлив певец - с дебютна песен в ефира на Радио Варна

Александър Петров е студент по медицина, трети курс, в Медицински университет – Варна. Той е финалист в сезон 9 на „Гласът на България“, завършил на почетното трето място, млад изпълнител и поет. През 2021 година е Лауреат на Фондация „Димитър Бербатов“ в област „Изкуство“ във връзка с постиженията си в направление поп пеене и поезия през 2020 година. Още на 14-годишна възраст издава своята дебютна поетична книга „Следобедна усмивка“. Младият изпълнител дебютира на музикалната сцена с песента си „Рисувах те“. Музиката и аранжиментът са написани от Димитър Атанасов, а текстът е дело на Александър, който освен че се занимава с поп пеене, пише поезия. Режисьор на видеоклипа е Павлин Иванов – Bashmotion. „Рисувах те“ стана седмичен хит на Радио Варна.

Песента е специална, защото болката, която прозира между редовете на текста, е лично преживяна от изпълнителя и той се стреми да очертае кръговрата на любовта между двама влюбени, неуспели да вплетат душите си в точния момент. Много пъти страдаме от несподелена любов или от това, че влагаме повече усилия за укрепването на една връзка от своите партньори, неосъзнавайки, че съдбата има изключително чувство за хумор. След време ролите в човешките отношения се променят драматично и хората, приемали любовта на другия за даденост, се нуждаят неистово от нея, но вече е късно.

Получил почетната награда "Йордан Парушев" на Община Добрич на името на първия директор на Езикова гимназия "Гео Милев" за цялостен принос през годините на обучението си в гимназията.

Удостоен с наградата на Община Добрич „Млад творец“ в областта на културата и науката за 2020 г. и 2017 г. на Годишните награди „Добрич“ по повод 1-ви ноември – Ден на народните будители. Наградата е присъдена за творчески постижения и създаване на позитивна среда сред младите. Наградата е една, връчва се на млади творци или учени до 35 години за постижения през текущата година За 15-те години, през които се присъжда това отличие, Александър единствен е удостоен два пъти с него /през 2020 г. и 2017 г./.

Участва в много благотворителни концерти и кампании.

Бъдещият медик казва, че музиката ще остане неразривна част от неговия живот. Професионално съм се насочил към медицината, но всяко постижение в музиката е добре дошло, твърди Александър. Той си поставя за цел да стане добър лекар и да помага на хората. Насочил се е към кардиология и оториноларингология. Според студента-певец медицината и изкуството имат много общо, харесва му популярната мисъл: "Медицината е изкуството на живота". По отношение на музикалната си кариера казва, че ще продължи да се самопродуцира и да пише сам текстовете си.

Винаги усмихнат и отворен към околните. Аз съм човек, който много обича около него да има позитивна енергия, споделя Александър.

Александър Петров беше гост в предаването за култура "Гравитация нула" с водещ Светлана Вълкова:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20