Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Свинското месо е поскъпнало с около 10%

Едва 30% от свинското в магазините е българско производство

| обновено на 11.12.23 в 08:55
2
Снимка: Радио Шумен
С около 10% е поскъпнало свинското месо в дните около празниците. Това каза за Радио Варна Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство. Въпреки това, свинското си остава една от най-евтините стоки на витрината в магазините.

"Има леки затруднения в доставките обикновено през декември, когато всеки пътува някъде. Стоки гравитират в целия Европейски съюз и по-бавно стават доставките. И като прибавим по-високото търсене на свинско в този период, това довежда до повишение в цената на угоените свине в страната и чужбина. Това се отразява и на цената на месото, което потребителите си купуват в магазинната мрежа", обясни Славов.

Едва 30-35% от месото в магазините е българско производство. Останалото е вносно основно от Испания, Франция и Белгия. Сериозен интерес към българския пазар на свинско месо проявява и Румъния в последните няколко месеца, поясни още Славов.

Той беше категоричен, че свинското месо от Европа е проверено и отговаря на изискванията за качество. Въпреки това, българското месо е по-качествено от вносното, най-вече защото стига до магазинната мрежа много по-прясно. 

Явор Григоров е месар и собственик на магазин в центъра на Варна. Работи изцяло с българско свинско, а производителят, който му го доставя се намира само на няколко километра от Варна. Григоров обясни, че вносното свинско месо пътува няколко дни от чужбина, а докато стигне до магазините може да минат и 7-8 дни от клането на прасето. Това намалява и качеството на месото. Той посъветва потребителите да следят внимателно какъв е цветът на месото. Прясното е с хубав розов цвят и има блясък. Ако краищата на месото за засъхнали е знак, че месото е старо. Най-търсени в този период са вратните пържоли без кост. Хората си купуват и бонфиле и контрафиле, от които се приготвя и пастърма.

Според Венцислав Славов от Асоциацията за промишлено свиневъдство, друга причина за по-добрия вкус на българското свинско месо е фактът, че фуражите, с които се хранят прасетата са произведени основно в България. 

Чуйте повече в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За четвърта година във Варна историческа възстановка на събитията от Съединението на пл. "Независимост"

Историческа възстановка на събитията от 1885 година ще започне в 18,00 ч. на пл. „Независимост“ в центъра на града. И тази година актьори ще пресъздадат момента, в който княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Организатори са Народно читалище „Стара Варна - 2010“, фондация „Стара Варна“. Това е..

публикувано на 06.09.25 в 08:00

Оранжерии в България: Устойчиво решение за целогодишна реколта

В условията на променлив български климат и нарастващ интерес към самостоятелно производство на храна, оранжерията се утвърждава като незаменим инструмент за градинарите. Тя осигурява контролирана среда за отглеждане на зеленчуци, билки и декоративни растения през всички сезони, независимо от капризите на времето. От компактни парници за..

публикувано на 05.09.25 в 15:30

Най-възрастната варненка Евдокия Чочева празнува 106 години този месец

На 29 септември тази година най-възрастната жителка на Варна Евдокия Чочева ще навърши 106 години. Тя е родена и израснала в сърцето на града - в Гръцката махала, в близост до един от най-старите храмове в града „Св. прпмчца Параскева“. Отгледала е син и дъщеря, а днес се радва на внуци и правнуци, които живеят в Швейцария и далечна Канада. Повече от..

публикувано на 05.09.25 в 14:59

Варненските младежи - "амбициозни" и "невъзпитани"

Младите хора на възраст между 15 и 29 години съставляват 15 % от населението на Варна. В национален мащаб са 5.5 % от всички млади хора в страната (след София и Пловдив), което е значим демографски ресурс. Това обявиха днес от фондация „Силогия”, която проведе проучване сред младите хора във Варна. То е по поръчка на Община Варна,  обхваща..

публикувано на 05.09.25 в 14:11

Как да намалим стреса на децата преди първия учебен ден

С постепенен преход от ваканция към училище родителите могат да помогнат на децата си, ученици в малките класове, да се освободят от излишния стрес преди началото на учебната година. Това каза в сутрешния блок на Радио Варна Валерия Симеонова. Рязката смяна на режима често води до напрежение, казва тя. Родителите могат да адаптират с малки стъпки..

обновено на 05.09.25 в 14:11

Днес имен ден празнуват Елисавета и Захари

На 5 септември православната църква отбелязва Св. пророк Захария и праведна Елисавета, родители на Св. Йоан Кръстител. Захарий бил син на свещеник Варахия, Елисавета - сестра на Анна, майка на св. Дева Мария, предаде репортер на БГНЕС. Захарий бил убит в храма между жертвеника и олтара на Иродовите войници, задето не казал къде е синът му - детето Йоан,..

публикувано на 05.09.25 в 08:29

Благотворителен еко-базар "От Деца за Деца" ще се проведе във Варна на 6 септември

Благотворителен еко-базар "От Деца за Деца" ще се проведе във Варна в Деня на Съединението - 6 септември. 54 деца ще станат продавачи за кратко, като се включат в благородната кауза. Те ще представят 36 щанда с вече използвани, но добре запазени книжки, играчки, дрехи, аксесоари. Събраните средства ще са в помощ на Ана Добрева, дете с церебрална..

публикувано на 04.09.25 в 15:29