Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очна болница-Варна получи високоспециализиран апарат от "Българската Коледа"


Провеждането на скрининг за ретинопатия на всички недоносени и незрели деца е най-ефективният метод за ранно откриване и превенция на необратимите усложнения, но съществуват редица трудности за осъществяването му. Благодарение на благотворителната инициатива "Българската Коледа" варненската Специализирана болница по очни болести вече разполага със Система за неинвазивно диагностициране и проследяване на ретинопатия при новородени. Използването на тази апаратура не просто улесни работата ни, а е абсолютна необходимост, за да продължим да даваме светлина на детските очички, споделя с благодарност екипът на специализираната болница. А нейният управител проф.д-р Христина Групчева подчертава, че ретинопатията на недоносеното може да има много тежки последици. Едно на 5 хил. деца от общата популация има нужда от такъв високоспециализиран преглед. За съжаление, тъй като това са сравнително редки случаи няма установени по НЗОК пътеки и процедури, с които тези деца да бъдат обслужвани. Другият голям проблем е диагностично свързаните групи, които още не са въведени в България и тези деца са на практика пациенти на друго лечебно заведение (СБАГ"Проф.д-р Стаматов"-Варна). От тази гледна точка за нас е изключително трудно да инвестираме в нещо, което на практика дори не се случва при нас. Затова жестът на "Българската Коледа" е уникален по своя характер. Осигурената апаратура ни позволява да преглеждаме деца, които в началните етапи на своя живот лежат в СБАГ, както и да ги проследяваме в тяхното развитие, отбелязва още проф.д-р Групчева, която е  и председател на Българското дружество по офталмология.

Очна болница – Варна, обслужва очното здраве на болни от цяла североизточна България, както и осъществява скринирането, лечението и проследяването на недоносените деца от Неонатологично отделение – Варна. В този процес са включени неонатолози, офталмолози, сестринския персонал на Очна болница, акушерките от неонатологичното отделение, както и специализантите към катедрата по Очни болести и зрителни науки. Очна болница беше включена в изследователския проект FIREFLEYE - първото рандомизирано, контролирано, многоцентрово, международно проучване на деца с ретинопатия на недоносеното, което сравнява резултатите от лечението с anti- VEGF медикаменти и лазерната терапия. Работим по създаването на дигитална библиотека за подобряване на проследяването на децата, категоризиране на класификацията и статистическите данни, както и усъвършенстване на лечебния подход.

Счита се, че ежегодно 20 000 деца губят зрение поради ретинопатия на недоносеното  и това заболяване продължава да бъде водеща причина за предотвратима детска слепота в световен мащаб. До този момент са преминали две епидемии на заболяването. Първата епидемия през 40-те и 50-те години засяга предимно умерено недоносени деца,като деца с тегло при раждането под 1000г. не са оцелявали. Втората епидемия е през 70те години е свързана с оцеляването на недоносени, родени преди 28 ГС (гестационна седмица) и с тегло при раждането под 1000г. Счита се, че сега се намираме в „третата епидемия“ на ретинопатия на недоносеното . Тя започва в началото на 90-те години на XXти век и е комбинация от белезите на предходните две - висок процент на преждевременните раждания, което е съпроводено с оцеляване на деца с ниско и екстремно ниско тегло при раждането в съчетание с недостатъчно развитите скринингови програми и невъзможност да се обхванат всички застрашени деца.



По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47
Русе, река Дунав

29 юни е Денят на Дунав

На днешната дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката, която е втората по големина в Европа. По повод празничния за река Дунав ден в Русе ще се проведе регата от каяци, организирана от Туристическо дружество "Приста". Лодките ще се спуснат по течението от месността Стълпище при 516-ти километър на Дунава и ще..

публикувано на 29.06.24 в 11:47

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19