90 % от студентите във ветеринарните специалности в нашите университети се насочват към работа в амбулаториите и клиниките за животни. Липсва интерес към лекуването на селскостопанските животни. Няма и желаещи бъдещи ветеринарни лекари, които да влязат в контролната дейност. Това съобщи за Радио Варна д-р Златина Димова, началник на отдел "Контрол на храните" към Областната дирекция по безопасност на храните във Варна.
На 14 декември, празникът на ветеринарно-медицинските специалисти, който се чества вече 126 години, д-р Димова поздрави всички свои колеги, с пожеланието да устояват на непрекъснатите предизвикателства пред професията.
Едно от тях са заразните болести, от които страдат селскостопанските животни и домашните любимци. С отварянето на границите се създаде възможност за отваряне на врата за болести, които някога сме учили като екзотични, които ги няма на територията на нашата страна, посочи д-р Димова. Нашите колеги сега трябва да ги откриват, да ги разпознават и да се справят с тях, поясни тя.
Друга трудност пред специалистите са болестите, които се предават чрез храните от животински произход върху хората, допълни тя. Това е отговорност на всички ветеринарни лекари - отглеждането на животни, реализацията на продуктите от животни, преработката им, но също така е и отговорност и на гражданите, които се занимават с този вид производство и търговия, отбеляза д-р Димова.
В момента не е разрешена търговията с птици и птичи продукти на фермерските пазари, където е забранено да се продават и продукти със свинско месо във връзка африканската чума по свинете. В България африканската чума влезе през Румъния, припомни специалистът.
Д-р Златина Димова е потомствен ветеринарен лекар, наследила е професията от своя баща д-р Христо Димов.
Целия разговор на Иван Барбов с д-р Димова чуйте в прикачения звуков файл:
Подробностите чуйте в звуковия файл:
По време на Коледно-новогодишните празници се увеличават пациентите на д-р Албена Кирова. Повечето са преяли и препили, тогава се обаждат жлъчки и стомаси: "Човек трябва да си контролира храненето като вид храна и като количество. Хората, които са постили, в никакъв случай не бива да се нахвърлят на храната, трябва да ядат от всичко по..
През 14-те години, през които Росица Проданова работи като сертифициран хлеботерапевт, е научила, че за хубав хляб винаги е нужно добро настроение: "Дори и без мая, хлябът тогава става душишка. Хлябът събира всички съставки - вода, огън, брашно. Рисуването върху брашно създава нашата нова приказка. Трябва да притихнем, за да излезе мисълта на душата."..
Няколко бебета изплакаха до обед във варненските болници. Първото "коледно" момченце се е родило днес в АГ болницата в 7.45 ч. с класическите мерки 3200 гр. и 50 см. Детето е родено по естествен път, посочиха от лечебницата. От началото на годината там са родени 1 850 деца. Няколко часа по-късно - около 10 ч., момче се роди и в родилното отделение на..
Божествена света Литургия в църквата „Свети Атанасий" - старият митрополитски храм на града, беше отслужена днес във Варна от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и предстоятелят - иконом Дончо Александров, заедно със свещеници от енорията. Сред причестените от митрополит Йоан миряни бяха вицеадмирал Митко Петев, както и Кристиан Димитров –..
Повече от 20 години благотворитeлната инициатива „Българската Коледа“ помага за подобряване на грижата за децата с тежки заболявания, състояния и увреждания. В двадесет и второто издание призивът е „Да дарим надежда на дете в беда“ чрез осигуряване на съвременна високотехнологична апаратура за ранна диагностика и съвременно лечение. Даниела..
Всяка година Венета Николова от Варна подарява свои картички на близки и приятели. Рисува ги лично, по вдъхновение, при това всяка е различна от останалите. Любовта към рисуването Венета открива още като дете, но днес рисува, за да радва хората около себе си, а и с благотворителна цел. Въпреки че все по-рядко си разменяме коледни картички..
Рождество Христово или Коледа е един от най-важните християнски празници в България, който се отбелязва с дълбока почит и много традиции, съчетаващи религиозни и народни обичаи. Празникът започва с Бъдни вечер (24 декември), когато се събират семействата, за да отбележат началото на празниците и да спазват редица обреди. На Бъдни вечер българите се..