Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерт "Златното ключе" завършва честванията за 50-годишния юбилей на школата

3
Снимка: Община Варна

Детско-юношеският театър „Златното ключе“ към Общинския детски комплекс във Варна празнува своята 50-годишнина през 2023-а. Еманацията на честването е концерт-спектакълът "Златните години на крилатото ни детство" днес. 

Най-тържествената част, с която закриваме събитията от театралния маратон за юбилея на "ключетата". Така определя събитието художественият ръководител Сия Папазова. Театралният критик, драматург и педагог съобщи в интервю за Радио Варна, че за концерта са поканени всички възпитаници на школата, които в момента работят в професионалните театри в страната и чужбина. 

Равносметката: 150 са възпитаниците на Катя и Сия Папазови, които през тези 50 години са населили театралното и културното пространство. Това са не само актьори, но и: режисьори, сценаристи, писатели, кинооператори, театроведи, театрални критици... "Всички те са много благодарни на Катя, за тях тя е нещо като Бог, защото е наситила детството им с много красота, с много смисъл. А аз продължавам нейното добро", добави Сия Папазова. 

Кметът на Варна Благомир Коцев присъства на концерта и изрази възхищението си от успехите на "ключетата". Той подчерта, че се надява и синът му да попадне един ден в школата на Сия Папазова. 

Равносметка на изминалите години направи и художественият ръководител на ДЮТ „Златното ключе“ Сия Папазова, която тази година отбеляза и своята 80-годишнина. Тя разказа за мисията на Детско-юношеския театър, който се изгражда като театрална трупа със собствен стил и път още през 1973 година от Катя Папазова. 

Поздравление отправи и директорът на Общинския детски комплекс Монка Николова, която подари на кмета юбилеен албум, картина и книги от школите, които работят към комплекса.

В концерта със свои рецитали участваха възпитаници на школата. Част от събитията, с които беше отбелязан юбилеят на ДЮТ „Златното ключе“, бяха прожекции на филм за основателя на школата и кръгла маса под надслов „С Катя в сърцето“. Събитието бе закрито с ретроспективна фотографска изложба на Емилиян Ялъмов.


Подробностите чуйте в звуковия файл:


Много от възпитаниците на „Златното ключе” са сред творците на българския театър и кино: Кръстю Лафазанов, Ингеборг Братоева, Христо Чешмеджиев, Николай Ишков, Галин Стоев, Тодор Вълов, Кирил Славов, Стефан Денолюбов, Цветодар Марков, Биляна Стоева, Лина Златева, Николай Мутафчиев, Иван Мандев, Ива Панева, Мариела Топалова, Василена Радева, Александър Николов, Стоян Дойчев, Иво Аръков, Стефан Попов, Максима Боева…








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови модули от Образователната програма за ученици на Градската художествена галерия - Варна

Нови модули от Образователната програма за ученици на Градската художествена галерия – Варна. Творби на български класици и на съвременни автори ще бъдат във фокуса на заниманията, които са подходящи за ученици от 1. до 5. клас през учебната 2024 / 2025 година. Образователната програма на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна,..

публикувано на 08.10.24 в 15:16

Нов камерен проект съчетава авторски творби на Венециела Найденова и познати класически заглавия

На 9-ти октомври от 18:30 ч. в Градска Художествена Галерия „Борис Георгиев“ във Варна ще бъде представен най-новия камерен проект с участието на творци от града.  „Зелен-бяло-червено“ е авторски концерт/портрет на Венециела Найденова.  Публиката ще има възможност да се наслади на някои от авторските произведения на Венециела Найденова,..

публикувано на 08.10.24 в 11:32

Метални дами и платна на ветроходи във Фестивалния комплекс

Метални дами и платна на ветроходи завладяха пространството във фоайето на НДК-Варна на 1 октомври с изложбата на Живко Седларски, озаглавена "Haute couture - Haute Soudure" (Висша мода - Висша заварка". Авторът представя метални скулптури на женски тела, както и серия рисунки и картини, изобразяващи пътя на скулптурата – от рисунката до..

публикувано на 07.10.24 в 15:02

Българският комикс "Катана" с престижната европейска награда "Еврокон"

"Катана: Битката за Валокаан" беше избран за най-добър комикс на Еврокон 2024 година. Автор на графичната новела е Мирослав Петров, илюстратор - Веселин Чакъров. За първи път от 20 години четири български произведения са отличени на международния фестивал на фантастиката, който се провежда от 1972. Тази година домакин беше Ротердам, Нидерландия...

публикувано на 07.10.24 в 14:58

Папийон представя живописните платна на художника Васил Василев

Арт Галерия Le Papillon представя живописните платна на художника Васил Василев. Автор с разпознаваем почерк и силно присъствие в изложбения календар на град Варна, чието творчество се превърна в неизменна част и от постоянната експозиция на галерията. От 10-ти до 31-ви октомври 2024 г за първи път пространството на Арт Галерия Папийон ще бъде..

публикувано на 07.10.24 в 13:45

Изложба с илюстрации на художника Боян Янев

Изложбата е подредена в художествен музей "Георги Велчев" и в нея са събрани произведения от различни периоди на неговия творчески път. Показани са едни от първите илюстрации на художника - част от неговата дипломна работа в Художествената академия, изпълнени в гваш, по "Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин" от Марк Твен...

публикувано на 05.10.24 в 16:02

"Любимо място" - изложба на Здравка Василева

От 26 септември 2024 галерия "Ларго" организира за втори път самостоятелна изложба на проф. Здравка Василева. Експозиция е озаглавена „Любимо място“ и представя пред варненската публика колекция от живописни платна, рисувани специално за изложбата и изпълнени в характерния стил на пловдивчанката. Изискана палитра, дълбочина на цвета,..

публикувано на 05.10.24 в 13:27